Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΥ
Για κάθε δέκα νέα κρούσματα καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο, αναλογούν τέσσερις θάνατοι από την ασθένεια. Η εικόνα θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, εάν οι Ελληνίδες ήταν πιο ευαισθητοποιημένες στο θέμα των τακτικών προληπτικών ελέγχων.
Το 77% των γυναικών στις οποίες γίνεται διάγνωση καρκίνου του μαστού είναι πάνω από 50 ετών και μόλις το 18% βρίσκεται στην ηλικία των 40. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι προληπτικοί έλεγχοι υστερούν σημαντικά στα χωριά και στις ακριτικές περιοχές της χώρας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Kώστας Καραλιώτας, ο καθηγητής Χειρουργικής κ. Ιωάννης Μπράμης, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας αναπληρωτής καθηγητής Χειρουργικής κ.
Γεώργιος Ζωγράφος και ο υπεύθυνος του Τμήματος Μαστού της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας κ. Κώστας Τσίκος, παρουσιάζοντας τα ευρήματα μελέτης για τη νόσο, στον ελληνικό πληθυσμό.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 1.000 Ελληνίδες, από διάφορες περιοχές της χώρας και έγινε στο πλαίσιο ημερίδων του Τμήματος Μαστού της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, οι οποίες οργανώθηκαν στην Καλαμάτα, την Άρτα, τα Τρίκαλα, το Άργος, την Αλεξανδρούπολη και τη Λαμία.
Το 64% των γυναικών που συμμετείχε στην έρευνα ήταν ηλικίας άνω των 40 ετών και το 36% κάτω από τα 40. Το 6% είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο μαστό, για κάποιο καλόηθες νόσημα και το 3% για αντιμετώπιση καρκίνου.
Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι περισσότερες από τις γυναίκες που συμμετείχαν δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος του κινδύνου που συνεπάγεται για την υγεία τους ο καρκίνος του μαστού. Ο καρκίνος του μαστού – είπαν – αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 35 έως 50 ετών.
Μία στις δέκα γυναίκες αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να εκδηλώσει τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της ζωής της. Σε ετήσια βάση, διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα 4.500 νέα κρούσματα, ενώ στο ίδιο διάστημα καταγράφονται 1.800 θάνατοι από καρκίνο του μαστού.
Η διάγνωση της ασθένειας σε πρώιμα στάδια, μπορεί να έχει πλήρη ίαση και σαφώς μικρότερη χειρουργική επέμβαση.
Στο δείγμα του ελληνικού πληθυσμού που εξετάστηκε, το 82% των γυναικών άνω των 40 ετών είχε υποβληθεί σε μαστογραφία, αλλά μόνο το 51% δήλωσε ότι επαναλαμβάνει την εξέταση κάθε 1-2 χρόνια. Το 53% δήλωσε ότι κάνει σποραδικά αυτοεξέταση του μαστού, αλλά μόνο το 20% κάνει την αυτοεξέταση κάθε μήνα και το 27% δεν κάνει καθόλου.
Διαφορετική είναι η κατάσταση στις γυναίκες κάτω των 40 ετών. Το 54% δήλωσε ότι δεν έχει κάνει καθόλου κλινική εξέταση, το 36% ότι κάνει ανά τριετία και το 10% την επαναλαμβάνει σποραδικά.
Τέλος, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι, το 73% των συμμετασχόντων γυναικών είχαν προηγούμενη ενημέρωση από ΜΜΕ, ιατρό και παρακολούθηση σεμιναρίων μαστού και επίσης το 74% ήταν γυναίκες με μέσο – ανώτερο μορφωτικό επίπεδο.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι τα ποσοστά τακτικού ελέγχου (σε ετήσια βάση) με μαστογραφία είναι πολύ χαμηλά (30%). Πολύ χαμηλά είναι και τα ποσοστά αυτοεξέτασης ανά μήνα (20%) καθώς και της κλινικής εξέτασης (30%).
Τα ποσοστά αυτά – είπαν οι ερευνητές – δείχνουν ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση και παρότρυνση των γυναικών για σωστή πρόληψη. Το πρόβλημα εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο στα χωριά και τις ακριτικές περιοχές.
Σύμφωνα με τις συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, η μαστογραφία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών. Η κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται από γιατρό, να επαναλαμβάνεται κάθε τρία χρόνια σε γυναίκες 20 έως 39 ετών και κάθε χρόνο σε γυναίκες ηλικίας άνω των 40 ετών.
Η αυτοεξέταση μαστού πρέπει να γίνεται κάθε μήνα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι