Το κάπνισμα σχετίζεται με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου ΙΙ, υποδεικνύει αμερικανική έρευνα.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Λοζάννης εξέτασαν 25 έρευνες που αφορούσαν 1,2 εκατ. ασθενείς.

Παρατήρησαν ότι οι καπνιστές είχαν κατά 44% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου ΙΙ σε σχέση με τους μη καπνιστές-με τον κίνδυνο να αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Ιατρών αποκαλύπτει ότι ο κίνδυνος σε αυτούς που κάπνιζαν τουλάχιστον 20 τσιγάρα την ημέρα αυξανόταν στο 61%.

Για όσους κάπνιζαν πιο λίγο, ο κίνδυνος ήταν 29% υψηλότερος σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Ο αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση διαβήτη σε πρώην καπνιστές ήταν στο 23%.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι η σχετική ερώτηση δεν θα πρέπει να είναι αν υπάρχει σχέση αλλά αν η σχέση είναι αιτιατή. Παραδέχονται ότι η έρευνα δεν αποδεικνύει ότι το κάπνισμα συνέβαλε στην εμφάνιση διαβήτη. Ωστόσο θεωρούν ότι το γεγονός ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν πιο πολύ εμφάνιζαν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, ήταν σημαντικό.

Προηγούμενη έρευνα έχει συσχετίσει το κάπνισμα με την αντίσταση στην ινσουλίνη-κατάσταση που συχνά οδηγεί στον διαβήτη.

Ωστόσο, το να αποδειχτεί η σχέση είναι πολύ δύσκολο καθώς οι καπνιστές τείνουν να έχουν και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες όπως το να μην ασκούνται αρκετά και να τρώνε ανθυγιεινές τροφές.

Εκπρόσωπος του Ιδρύματος Διαβήτη της Βρετανίας θεωρεί πως η έρευνα είναι σημαντική και πως το κάπνισμα μπορεί να είναι ένα από τα κομμάτια του παζλ, όσον αφορά τον διαβήτη, που θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ποιος βρίσκεται σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]