Μετά από έρευνα σε βάθος που έγινε σε νέους ανθρώπους στη Βαυαρία, Γερμανοί ερευνητές ανακάλυψαν ξεκάθαρη και ανησυχητική σχέση μεταξύ του καπνίσματος και της επιθυμίας κάποιου να αυτοκτονήσει.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of Affevtive Disorders’, βασίστηκε σε στοιχεία από λεπτομερή ψυχολογική έρευνα που ξεκίνησε το 1995 σε 3.021 ανθρώπους ηλικίας 14 έως 24 ετών που ζούσαν στο Μόναχο.

Πέρασαν από συνέντευξη 4 χρόνια αργότερα, στην οποία ανταποκρίθηκαν 2.548 συμμετέχοντες. Ένα τέταρτο από αυτούς δεν είχαν καπνίσει ποτέ, 40% ήταν περιστασιακοί καπνιστές, 17% μη εξαρτημένοι τακτικοί καπνιστές και 19% εξαρτημένοι καπνιστές.

Μεταξύ των μη καπνιστών, σχεδόν 15% ανέφεραν ότι είχαν σκέψεις αυτοκτονίας. Το ποσοστό στους περιστασιακούς και μη εξαρτημένους καπνιστές έφτανε στο 20% αλλά στους εξαρτημένους έφτανε στο 30%.Ακόμα πιο έντονο ήταν το φαινόμενο σε 69 άτομα που είχαν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν.

Μόνο ποσοστό 0,6% των μη καπνιστών δήλωσε ότι ήθελαν να αυτοκτονήσουν. Μεταξύ των μη εξαρτημένων, το ποσοστό έφθασε στο 1,6%, ενώ μεταξύ των εξαρτημένων, στο 6,4%.

Οι ερευνητές απέκλεισαν παράγοντες όπως τη χρήση αλκοόλ, ιστορικό κατάθλιψης και χρήσης παράνομων ουσιών. Παρατήρησαν ότι το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Όσο περισσότερο κάπνιζε ένας άνθρωπος τόσο πιθανότερο ήταν να έχει σκέψεις αυτοκτονίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Thomas Bronisch, παραδέχονται ότι υπάρχουν αδυναμίες στην έρευνα.

Πρώτη αδυναμία ήταν ότι στα 4 χρόνια που ακολούθησαν, δεν συνέβησαν αυτοκτονίες και έτσι τα συμπεράσματα βασίζονται σε σκέψεις και απόπειρες και όχι σε αυτοκτονία.

Προηγούμενες έρευνες έχουν ομοίως βρει σχέση μεταξύ καπνίσματος και αυτοκτονίας αλλά άφησαν αναπάντητο το μεγάλο ερώτημα αν το κάπνισμα προκαλεί τις σκέψεις αυτές ή αν αποτελεί σύμπτωμα.

Ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι η νικοτίνη προκαλεί ευχαρίστηση δίνοντας στον εγκέφαλο σεροτονίνη και ότι ο κίνδυνος θα μπορούσε να είναι υψηλότερος μεταξύ των ατόμων με γενετική προδιάθεση σε αυτό το αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, άλλες έρευνες έχουν υποδείξει ότι ο καπνός μπορεί να περιέχει αντικαταθλιπτικές ουσίες που μπορούν να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους με κατάθλιψη να καπνίζουν.

Πηγές:
‘Journal of Affevtive Disorders’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό