Της Σοφίας Νέτα
Aκόμη και στις περιπτώσεις που οι γονείς γνωρίζουν ότι το παιδί τους έχει κάποιο χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα, εκείνοι συνεχίζουν να καπνίζουν απτόητοι!
Τα παραπάνω ανέφεραν σε συνέντευξη τύπου ο καθηγητής Παιδιατρικής και Πρόεδρος του Ελληνικού Κολεγίου Παιδιάτρων κ.
Γ. Χρούσος, η καθηγήτρια Παιδιατρικής κ. Μ. Θεοδωρίδου και ο Διευθυντής Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου ‘Ελπίς’ κ. Χ. Κατσαρδής, με αφορμή τη διεξαγωγή του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου του Κολεγίου που αρχίζει 21 Μαρτίου στην Αθήνα.
Αποκαλυπτικά για τα παραπάνω είναι τα στοιχεία 10ετούς πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε το παιδιατρικό-παιδοπνευμονολογικό τμήμα του νοσοκομείου ‘Ελπίς’ σε δείγμα 2133 παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας αυτής, το ποσοστό των καπνιστών γονέων όχι μόνο δεν μειώθηκε την τελευταία πενταετία που εφαρμόζεται και επίσημα η αντικαπνιστική πολιτική στη χώρα μας, αλλά, αντίθετα, σημείωσε αύξηση τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες που ζουν στην Αθήνα!
Από την άλλη πλευρά, παρήγορο είναι το γεγονός ότι στη χώρα μας ο επιπολασμός του παιδικού άσθματος μέχρι την εφηβεία είναι σαφώς μικρότερος από αυτόν των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, όπως προκύπτει από έρευνα της Α΄ Παιδιατρικής Κλινικής του νοσοκομείου Παίδων ‘Αγία Σοφία’.
Στην ίδια έρευνα διαπιστώθηκε ότι υψηλότερα ποσοστά άσθματος εμφανίζονται στην Αττική και την Κρήτη, με πιο ευάλωτα τα αγόρια.
Παιδική παχυσαρκία
Ένα άλλο πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολήσει όλους μας και ιδιαίτερα τους γονείς είναι η αύξηση των παχύσαρκων παιδιών, φαινόμενο το οποίο τείνει να πάρει επιδημικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, όπως τόνισαν οι ομιλητές, η παιδική παχυσαρκία φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τον υπερκαταναλωτισμό των παιδιών, ειδικά των αγοριών.
Και στα κορίτσια, όμως, αφήνει έντονα τα σημάδια του το πρόβλημα της παχυσαρκίας, καθώς φαίνεται ότι συνδέεται στενά με την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων από την εφηβεία!
Αύξηση στη χρήση κινητών από τα παιδιά
Μια άλλη σύγχρονη μάστιγα –με απρόβλεπτες για το μέλλον συνέπειες- είναι και η αύξηση της χρήσης κινητών τηλεφώνων, ακόμη και από παιδιά του Δημοτικού. Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποίησε η Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας έδειξε ότι σχεδόν δύο στα τρία (ποσοστό 63,6%) παιδιά ηλικίας 12 ετών έχουν στην κατοχή τους κινητό τηλέφωνο.
Μάλιστα, το 35,7% των παιδιών που έχουν κινητό, το απέκτησαν πριν κλείσουν τα 10 χρόνια τους!
Ενδεικτικό της ...νεοελληνικής παράνοιας είναι το γεγονός ότι οι γονείς που αγοράζουν στα παιδιά τους κινητό σε τόσο μικρές ηλικίες, είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σε ποσοστό 70,6% ...αποκηρύσσουν τη χρήση τους από τα παιδιά και δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αποκτούν κινητό πριν τα 16 τους χρόνια.
Παρ΄ όλα αυτά, και προκειμένου να μπορούν να επικοινωνούν απρόσκοπτα με το ...μπουμπούκι τους, το 71,4% των γονέων δηλώνουν ότι τελικά ενέδωσαν και πήραν την πολυπόθητη συσκευή για το τέκνο τους. Κι αν όλα αυτά δεν επαρκούν για να μας πείσουν περί της νεοελληνικής σχιζοφρένειας, τότε το γεγονός ότι συχνότερα αγοράζουν κινητό στο παιδί τους οι γονείς υψηλού μορφωτικού επιπέδου, παρά εκείνοι μέσου και χαμηλού μαζί, είναι από μόνο του διαφωτιστικό.
Καταλήγοντας, οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τη χώρα μας θέμα, το οποίο σύντομα θα καταστεί και πολύ επίκαιρο: ‘ήλιος και παιδί’ είναι ένα από τα βασικά θέματα του Συνεδρίου, καθώς η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με πολύ μεγάλη ηλιοφάνεια και το καλοκαίρι πλησιάζει.
Όπως τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία θεωρείται σήμερα σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία, όχι μόνο λόγω της συνεχώς διογκούμενης τρύπας του όζοντος, αλλά και λόγω της αλλαγής του τρόπου ζωής μας γενικότερα (ντύσιμο, σπορ στην ύπαιθρο, κλπ).
Το πρόβλημα αυτό είναι ιδιαίτερα αυξημένο στα παιδιά και τους εφήβους, καθώς ο οργανισμός δέχεται το 80% της συνολικής υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας μέχρι την ηλικία των 18 ετών.
Προστασία από τον ήλιο
Επιπλέον, βρέφη και παιδιά ηλικίας έως 10 ετών έχουν αυξημένη ιδιαπερατότητα του οφθαλμικού φακού στην υπεριώδη ακτινοβολία, γεγονός που σημαίνει ότι η ηλιοπροστασία θα πρέπει να αρχίζει από τη γέννηση. Τι μέτρα πρέπει να λαμβάνονται;
- Τα βρέφη έως 6 μηνών δεν πρέπει να εκτίθενται στην ηλιακή ακτινοβολία
- Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να αποφεύγουν την ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 11π.μ.-3μ.μ.
- Θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακά προϊόντα με υψηλό δείκτη προστασίας ΣΩΣΤΑ. Αυτό σημαίνει επάλειψη μισή ώρα πριν από την έκθεση στον ήλιο, και επανάληψη κάθε 2-3 ώρες.
- Τέλος, η χρήση γυαλιών ηλίου που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία θα πρέπει να γίνεται από τη βρεφική ηλικία.
Τέλος, ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι ένα σημαντικό μέρος του συνεδρίου είναι επικεντρωμένο σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη και συμπεριφορά του παιδιού και του εφήβου για την οποία έχει δημιουργηθεί ειδική μονάδα στην Α’ Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων ‘Η Αγία Σοφία’.
Στο πλαίσιο αυτών των διαταραχών περιλαμβάνεται η ελλειμματική προσοχή και υπερκινητικότητα ΔΕΠ-Υ που αφορά το 8-12% των παιδιών παγκοσμίως και που στη χώρα μας σε ψηλό ποσοστό δεν διαγιγνώσκεται και δεν αντιμετωπίζεται. Η ΔΕΠ-Υ μπορεί να εκδηλωθεί στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου με μαθησιακές δυσκολίες και αν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, δημιουργεί μαθησιακά, συμπεριφορικά και συναισθηματικά προβλήματα.
Αποτελεί θέμα υψηλής προτεραιότητας η εκπαίδευση των παιδιάτρων για την αναγνώριση των συμπτωμάτων της ΔΕΠ-Υ όπως και η συμβουλευτική στήριξη των γονέων.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΙΣΑ ζητεί να ενταχθούν οι ιδιωτικές δομές ΠΦΥ σε όλες τις φάσεις του δωρεάν προσυμπτωματικού καρδιολογικού ελέγχου
Οι κεφαλιές είναι πιθανό να βλάπτουν τον εγκέφαλο [μελέτη]
Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Healthcare Business Awards 2024