Η παχυσαρκία είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για ασθένειες, ενώ νέα έρευνα υποδεικνύει ότι οι υπέρβαροι ενήλικες έχουν και υψηλότερα ποσοστά ψυχικών διαταραχών.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία περισσότερων των 40.000 Αμερικανών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι παχύσαρκοι ενήλικες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλες ψυχικές νόσους σε σχέση με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους.
Επιπλέον, ακόμα και οι μέτρια υπέρβαροι άνθρωποι είχαν αυξημένα επίπεδα αγχωδών διαταραχών.
Το αν τα επιπλέον κιλά οδηγούν κατά κάποιον τρόπο σε ψυχικά προβλήματα δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μια γκάμα ψυχικών διαταραχών είναι πιο συχνή σε υπέρβαρους ανθρώπους.
Επιπλέον, υποδεικνύουν ότι η σύντομη εξέταση παχύσαρκων ασθενών για τέτοιες διαταραχές μπορεί ενδεχομένως να είναι χρήσιμη, σημειώνει η ερευνήτρια Dr. Nancy M. Petry.
Με την ερευνητική της ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Κοννέκτικατ, εξέτασαν στοιχεία 41.654 ενηλίκων για παρουσία ψυχικών διαταραχών. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Psychosomatic Medicine’.
Στην έρευνα φάνηκε ότι οι παχύσαρκοι είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή και ελαφρότερη κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές όπως κρίσεις πανικού, φοβίες και επεισοδίων μανίας. Παρουσίαζαν επίσης υψηλότερα ποσοστά κατάχρησης αλκοόλ και διαταραχών προσωπικότητας, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.
Μεταξύ των ενηλίκων που ήταν μέτρια υπέρβαροι, τα ποσοστά αγχωδών διαταραχών ήταν υψηλότερα σε σχέση με αυτά αντρών και γυναικών φυσιολογικού βάρους.
Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ερευνήσουν ολοκληρωτικά τις αιτίες γι αυτές τις σχέσεις, αλλά τα ευρήματα δεν εξηγούνται από τη χρήση σκευασμάτων για ψυχικές νόσους, που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους,
Βιολογικοί, γενετικοί ή παράγοντες συμπεριφοράς μπορεί να παίζουν πιθανόν ρόλο στη σχέση μεταξύ βάρους και ψυχικής υγείας.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με την ερευνήτρια, η σχέση μεταξύ βάρους και ψυχικών διαταραχών θα μπορούσε να δείξει προς την κατεύθυνση γενικής απορύθμισης της συμπεριφοράς, όπου οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν το στρες τρώγοντας παραπάνω καθώς και κάνοντας άλλες δραστηριότητες σε υπερβολικό βαθμό.
Επίσης, υπάρχει η τάση σε μερικούς ανθρώπους να στρέφονται στο φαγητό όταν νιώθουν στρες και τελικά, ακόμα και το ελάχιστο στρες μπορεί να οδηγήσει σε υπερφαγία.
Πηγές:
‘Psychosomatic Medicine’
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σκοτεινή τριάδα προσωπικότητας: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Το ηλεκτρονικό "βραχιολάκι" θα μειώσει τις αναμονές στα Επείγοντα;
Κλινικές περιπτώσεις θρόμβωσης και κατάλληλες θεραπευτικές αποφάσεις