Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα που εξειδικεύεται στο υπερηχογράφημα εντέρου για την διαχείριση των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα. Μάλιστα, έχει πιστοποιηθεί από τον διεθνή οργανισμό IBUS (International Bowel Ultrasound Group - Διεθνής Ομάδα Υπερηχογραφήματος Εντέρου) ως επίσημο παγκόσμιο Κέντρο Εκπαίδευσης στη συγκεκριμένη μέθοδο και έχει εκπαιδεύσει ως σήμερα γαστρεντερολόγους από την Ελλάδα, το Χονγκ Κονγκ και το Ντουμπάι.
Η υπεύθυνη του Τμήματος, καθηγήτρια Γαστρεντερολογίας στο ΑΠΘ, Όλγα Γιουλεμέ (φωτογραφία), μιλάει στο iatronet.gr για την αξία της εξειδικευμένης μη επεμβατικής εξέτασης, τόσο για τη διάγνωση όσο και για την καλύτερη διαχείριση των ασθενών με ΙΦΝΕ.
Υπερηχογράφημα εντέρου
Το υπερηχογράφημα εντέρου είναι μια αξιόπιστη και φιλική προς τον ασθενή εξέταση, που παρέχει στους κλινικούς ιατρούς τη δυνατότητα άμεσης αξιολόγησης της φλεγμονής και της κατάστασης του εντέρου, διευκολύνοντας τη λήψη έγκαιρων θεραπευτικών αποφάσεων. Παρέχει στους γαστρεντερολόγους την δυνατότητα να εκτιμήσουν ταχύτερα την κατάσταση του ασθενούς με ΙΦΝΕ και να λάβουν τις βέλτιστες αποφάσεις για την εξατομικευμένη θεραπευτική παρέμβαση. Επίσης, διευκολύνει την ένδειξη ή μη ένδειξη για ενδοσκόπηση, ώστε αυτή να ακολουθήσει μόνο όταν πρέπει, περιορίζοντας έτσι την διενέργεια άσκοπων επεμβατικών διαδικασιών που ταλαιπωρούν τον ασθενή και κοστίζουν στο σύστημα.
"Οι ακτινολόγοι, που κάνουν το υπερηχογράφημα, βλέπουν τα συμπαγή όργανα και όχι το έντερο. Εμείς εξειδικεύσαμε δύο γαστρεντερολόγους του Τμήματος για να χρησιμοποιούμε το υπερηχογράφημα στην καθημερινή μας κλινική πρακτική, αναγνωρίζοντας την φλεγμονή του εντέρου, κάτι που μας βοηθάει τόσο στη διάγνωση όσο και στην παρακολούθηση μετά", αναφέρει η κ. Γιουλεμέ.
Όπως διευκρινίζει, η μέθοδος δεν αντικαθιστά τη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας ή της νόσου Crohn, η οποία εξακολουθεί να γίνεται με την ενδοσκόπηση, αλλά βοηθάει στον περιορισμό της ανάγκης για ενδοσκοπήσεις, τόσο κατά τη διάγνωση όσο και μετά από αυτήν. "Για παράδειγμα έρχεται κάποιος με διάρροια, βλέπουμε με το υπερηχογράφημα αν έχει υπόνοια φλεγμονής, άρα θα προχωρήσουμε σε κολονοσκόπηση. Αν δεν έχει υπόνοια και είναι σπαστική κολίτιδα, αυτό που λέμε ευερέθιστο έντερο, δεν προχωράμε σε κολονοσκόπηση", εξηγεί και συμπληρώνει: "μετά τη διάγνωση, στη φάση της παρακολούθησης του ασθενούς, εκεί που αναγκαζόμασταν να κάνουμε ενδοσκοπήσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, τώρα μπορούμε να κάνουμε ενδιάμεσα το υπερηχογράφημα και να δούμε αν είναι καλά ώστε να πάμε πιο πίσω την ενδοσκόπηση, ή να την κάνουμε αν δεν είναι καλά και πρέπει να αλλάξουμε τη θεραπεία".
Παγκόσμιο Κέντρο Εκπαίδευσης
Το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της πανεπιστημιακής Κλινικής παρακολουθεί περισσότερους από 600 εγγεγραμμένους ασθενείς με ΙΦΝΕ, ενώ είναι το πρώτο στην Ελλάδα και το μοναδικό ως σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα που εκπαιδεύει γαστρεντερολόγους στο υπερηχογράφημα εντέρου. Συμβάλλει στη διεθνή προώθηση αυτής της τεχνικής, προσελκύοντας γιατρούς από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, οι οποίοι μαθαίνουν εδώ τις τελευταίες εξελίξεις και τη χρήση της μεθόδου από ειδικούς.
Οι γαστρεντερολόγοι του Τμήματος, Μάριος Κατσαρός, διδάκτορας του ΑΠΘ και επιστημονικός συνεργάτης της Κλινικής, και Αναστασία Κατσούλα, υποψήφια διδάκτορας του ΑΠΘ και επικουρική γιατρός στην Κλινική, είναι πιστοποιημένοι από το ΙBUS εκπαιδευτές στο υπερηχογράφημα εντέρου.
"Οι γαστρεντερολόγοι που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν περνούν θεωρητική εκπαίδευση και μετά καταθέτουν αίτηση στον διεθνή οργανισμό ώστε να εκπαιδευτούν για ένα μήνα σε ένα από τα αναγνωρισμένα Κέντρα ανά τον κόσμο που έχουν διαθεσιμότητα. Μετά την εκπαίδευση δίνουν εξετάσεις στο πανευρωπαϊκό συνέδριο που κάνουμε και παίρνουν την πιστοποίηση από τον οργανισμό", αναφέρει η κ. Γιουλεμέ και προσθέτει: "Στον 1,5 χρόνο που λειτουργίας μας ως εκπαιδευτικό κέντρο μας έχουν έρθει ως τώρα τρία άτομα από την Ελλάδα, δύο από το Χονγκ Κονγκ και ένας από το Ντουμπάι. Το γεγονός έκανε μεγάλη αίσθηση στους ασθενείς που έβλεπαν ξένους γιατρούς να τους κάνουν υπέρηχο, αλλά το δέχτηκαν με μεγάλη προθυμία".
Μετά από το Γαστρεντερολογικό Τμήμα της Β ΠΠ του ΑΠΘ, έλαβαν πιστοποίηση για εκπαίδευση άλλα τρία κέντρα στην Αθήνα.
"Η αξιοποίηση του υπερηχογραφήματος εντέρου και η αναγνώριση της Κλινικής ως διεθνές εκπαιδευτικό κέντρο υπογραμμίζουν τον ηγετικό της ρόλο στην προαγωγή της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν και την αφοσίωσή της στη βελτίωση της φροντίδας ασθενών με ΙΦΝΕ, αναδεικνύοντας την ως σημείο αναφοράς για τη διαχείριση των ΙΦΝΕ όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και έξω από αυτή", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διατροφή που μπορεί να βοηθήσει με την εφίδρωση της εμμηνόπαυσης
Δράμα: Η μεγαλύτερη προκήρυξη θέσεων ιστορικά για το νοσοκομείο
Εξέταση αίματος προβλέπει τη λιπώδη νόσο του ήπατος 16 χρόνια πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων [μελέτη]