Της Σοφίας Νέτα

Τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία, αλλά και τις σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις του επεσήμαναν οι ειδικοί επιστήμονες, στην ημερίδα που διοργάνωσε η Δημοτική Επιχείρηση Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών, το Δημοτικό Πολυϊατρείο και το Κέντρο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Δήμου Αμαρουσίου, στέλνοντας το μήνυμα 'Ζωή Χωρίς Κάπνισμα' σημαίνει Μακροβιότητα - Καλύτερη Ποιότητα Ζωής.

Η Ελλάδα κατέχει στο κάπνισμα τη δεύτερη θέση στον κόσμο, με πρώτη τη Γαλλία, και μάλιστα όπως υπογράμμισαν οι ομιλητές, οι καπνιστές σήμερα ξεκινούν αυτή τη συνήθεια από την εφηβική ή ακόμη και την παιδική ηλικία, πολλαπλασιάζοντας τις βλαπτικές συνέπειες στην υγεία τους.

Και ενώ τα απαγορευτικά μέτρα έφεραν αποτέλεσμα στις άλλες χώρες, οι Ευρωπαίοι ελάττωσαν το κάπνισμα κατά 25% και οι Έλληνες το αύξησαν κατά 38% περίπου. Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι 'η σοβαρότητα της κατάστασης επιβάλλει η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το δικό της μοναδικό ρόλο στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και σε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα' και πρόσθεσε: 'Επιδιώκουμε να συμβάλουμε στην αποφυγή ή την παύση της καταστροφικής αυτής συνήθειας για την υγεία μας.

Μεταδίδουμε και πολλαπλασιάζουμε το αντικαπνιστικό μήνυμα, ώστε να γίνει τρόπος ζωής από τα πρώτα σχολικά βήματα των παιδιών μας'.

Σκοπός αυτής της συνάντησης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος, στις 31 Μαΐου, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος του Δημοτικού Πολυϊατρείου Αντώνης Παρτσινέβελος 'είναι να μην έχει απλά εθιμοτυπικό χαρακτήρα, αλλά να αποτελέσει την ευκαιρία για ουσιαστικό προβληματισμό, σεβόμενοι καταρχήν τον εαυτό μας και επομένως στη συνέχεια και τους άλλους.

Να είναι η απαρχή μιας πραγματικής αφύπνισης και ενός ουσιαστικού διαλόγου με την κοινωνία και ιδιαίτερα με τους νέους ανθρώπους.

Παράλληλα, ο κ. Παρτσινέβελος υπογράμμισε ότι η ημερίδα δεν αποβλέπει μονάχα στο να αποτρέψει τον καπνιστή να κόψει το τσιγάρο, αλλά ταυτόχρονα να κινητοποιήσει τον παθητικό καπνιστή να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην υγεία του'.

'Ο καπνός σκοτώνει 3.000 παθητικούς καπνιστές κάθε χρόνο από καρκίνο των πνευμόνων' τόνισε ο κ. Παρτσινέβελος. 'Επιδημία της εποχής' χαρακτηρίζει το κάπνισμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανέφερε ο Πάρις Καλόγιωργας ιατρός Ακτινολόγος, πρώην Δ/ντης Αεροπορικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΓΝΑ.

'Σαράντα Έλληνες πεθαίνουν κάθε μέρα από το κάπνισμα σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία' τόνισε ο κ. Καλόγιωργας προσθέτοντας ότι στη χώρα μας χάνουν τη ζωή τους από το κάπνισμα συγκεντρωτικά περισσότεροι από ότι στα τροχαία δυστυχήματα, τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, το Έιτζ, τους εμπρησμούς, τις αυτοκτονίες.

'Εκτός από θνησιμότητα, το κάπνισμα προκαλεί και νοσηρότητα. Ασθένειες όπως η βρογχίτιδα, το άσθμα, τα εμφράγματα, τα εγκεφαλικά, κ.α. είναι αποτέλεσμα του καπνίσματος συμπλήρωσε ο κ. Καλόγιωργας. Από την πλευρά της, η Χριστίνα Γκράτζου Πνευμονολόγος, Επίκουρος καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών παρουσίασε τις δύο πλευρές του νομίσματος: το κάπνισμα ως απόλαυση, αλλά και ως απειλή για την υγεία μας.

Αναφέρθηκε επίσης στο γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί τρόποι διακοπής του καπνίσματος, ο φαρμακευτικός και άλλοι, αρκεί όπως τόνισε 'ο ενδιαφερόμενος να επιθυμεί πραγματικά τη διακοπή της βλαβερής αυτής συνήθειας.'

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό