Η ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού έχει φτάσει πλέον στο επίπεδο μιας παγκόσμιας πανδημίας, δήλωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους.
Ο ίδιος τόνισε ωστόσο ότι "όλες οι χώρες μαζί μπορούν να αλλάξουν την πορεία αυτής της πανδημίας".
Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, ‘’η πανδημία δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται με ευκολία ή επιπολαιότητα αλλά αν χρησιμοποιηθεί με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή αδικαιολόγητη παραδοχή ότι η μάχη έχει τελειώσει οδηγώντας σε μη αναγκαίο πόνο και θάνατο.’’
Τις 2 προηγούμενες εβδομάδες ο αριθμός των περιστατικών COVID19 εκτός Κϊνας έχει αυξηθεί κατά 13 φορές και ο αριθμός των πληττόμενων χωρών έχει τριπλασιαστεί,. Υπάρχουν τώρα περισσότερα από 118,000 περιστατικά σε 114 χώρες και 4.291 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Χιλιάδες πολεμούν για τη ζωή τους στο νοσοκομείο. Τις ημέρες και εβδομάδες που έρχονται ο ΠΟΥ αναμένει να δει τους αριθμούς των περισατιικών του νέου κοροναιού και τον αριθμό των πληττόμενων χωρών να ανεβαίνει ακόμα υψηλότερα.
Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημία δεν αλλάζει την αξιολόγηση του ΠΟΥ για την απειλή αυτού του κοροναϊού. Δεν αλλάζει αυτό που κάνει ο ΠΟΥ ούτε αυτό που θα έπρεπε να κάνουν οι χώρες, σημείωσε ο ΠΟΥ. Ποτέ πρωτύτερα δεν είδαμε πανδημία από κοροναϊό.
Ο ΠΟΥ αξιολογεί την επιδημία συνεχώς και ανησυχεί βαθιά για τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και την ένταση, καθώς και τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας.
4 σημεία- κλειδιά
Συνοψίζοντας τη στρατηγική για τη σωτηρία ζωών και τη μείωση της επίπτωσης της πανδημίας, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ σημειώνει τα 4 σημεία κλειδιά.
- Προετοιμασία και ετοιμότητα
- Εντοπισμός, προστασία και αντιμετώπιση
- Μείωση μετάδοσης
- Καινοτομία και γνώση.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι