Ασυμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 είναι το ίδιο πιθανό με αυτούς που έχουν συμπτώματα να μολύνουν πολλές επιφάνειες στα δωμάτιά τους, αναφέρουν ερευνητές.

Οι ερευνητές πήραν δείγματα από επιφάνειες και τον αέρα 6 θαλάμων αρνητικής πίεσης με 13 ασθενείς που νοσούσαν από COVID-19 –δυο από αυτούς δεν είχαν συμπτώματα-και είχαν επιστρέψει από το εξωτερικό και νοσηλεύονταν σε πτέρυγα απομόνωσης στην Chengdu, της Κίνας.

Συλλέχτηκαν δείγματα από επιφάνειες, όπως πόμολα, διακόπτες, νιπτήρες, τραπεζάκια, σεντόνια, μαξιλάρια, πατώματα.

Από 112 δείγματα επιφάνειας που συλλέχτηκαν, 44 ήταν θετικό στον κορωνοϊό. Όλα τα δείγματα αέρα φάνηκαν αρνητικά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο mSphere.

Σε δωμάτιο με ασυμτωματικό ασθενή, 4 μέρη περιλαμβανομένων του κρεβατιού, των σεντονιών, και του μαξιλαριού, ήταν θετικά στον SARS-CoV-2.

Αυτό υπογραμμίζει ότι ασυμπτωματικοί ασθενείς με COVID-19 μπορούν να μολύνουν το περιβάλλον τους και επομένως να εκθέσουν στον κορωνοιό τους ανθρώπους που έχουν άμεση επαφή μαζί τους, όπως τα μέλη της οικογένειας.

Τα ευρήματα, επίσης δείχνουν τη σημασία του σχολαστικού καθαρισμού περιοχών με ασθενείς.

Ο Dr. Zhiyong Zong, δήλωσε ότι η τοποθέτηση ασθενών σε δωμάτια με αρνητική πίεση μπορεί ενδεχομένως να φέρει λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να δοθεί έμφαση στον έντονο καθαρισμό του περιβάλλοντος.

 Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι το περιβάλλον ασθενών στην απομόνωση εκτός ΜΕΘ, σε πτέρυγα αρνητικής πίεσης (ασθενών με ελαφρά νόσο ή καθόλου συμπτώματα) μολύνθηκε εκτεταμένα από τον SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η απομόνωση των ασυμπτωματικών ασθενών με COVID-19 στο σπίτι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τις οικογένειές τους και ότι τα νοσοκομεία μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Άδ. Γεωργιάδης: Μείωση δαπανών 1,5% στα νοσοκομεία, με αύξηση αποδοτικότητας
Δωρεά Στ. Κουτμερίδη στη μνήμη της κόρης του που πέθανε από CoViD
Αποκάλυψη προτομής Ιπποκράτη στο Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Ιατρών