Το αλκοόλ, το κάπνισμα και η χρήση ουσιών, αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρης καρδιοπάθειας σε νέους- ιδιαίτερα γυναίκες- έδειξε ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Heart.

Ποσοστό 32% των ανθρώπων που έκαναν κατάχρηση αλκοόλ εμφάνισαν πρόωρη καρδιακή νόσο σε σύγκριση με το 15% που έπιναν ελαφρά.

Ποσοστό 63% των καπνιστών επίσης διαγνώστηκαν με την πάθηση σε σύγκριση με 41% μη καπνιστών και χρήστες ουσιών είχαν έως 4 φορές υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη καρδιακή νόσο σε σχέση με μη χρήστες.

Ο Dr. Dhruv Mahtta, δήλωσε ότι παρά τη νεαρή τους ηλικία και τη χαμηλότερη εμφάνιση χρόνιων νόσων, η χρήση ουσιών όπως ο καπνός, το αλκοόλ, η κοκαΐνη, η κάνναβη και οι αμφεταμίνες  οδηγούν σε διπλάσιο έως τριπλάσιο υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας,

Ο Mahtta, του Baylor College of Medicine στο Χιούστον, δήλωσε ότι ο κίνδυνος αυξάνει σε συνάρτηση με τη δόση, με τον αυξανόμενο αριθμό ουσιών που χρησιμοποιείται και τη γενική ένταση του κινδύνου να είναι ιδιαίτερα υψηλοί σε γυναίκες χρήστριες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 135,000 ανθρώπων με πρόωρη καρδιακή νόσο και σχεδόν 8.000 με εξαιρετικά πρόωρη και τα συνέκριναν με στοιχεία περίπου 1.1 εκατομμυρίου υγιών ενηλίκων.

Όρισαν ως εξαιρετικά πρόωρη καρδιακή νόσο, συμβάν όπως καρδιακή προσβολή, στηθάγχη ή εγκεφαλικό επεισόδιο πριν την ηλικία των 40, ενώ ως πρόωρη καρδιακή νόσος ορίστηκε συμβάν πριν την ηλικία των 55 στους άντρες και των 65 στις γυναίκες.

Η χρήση κάποιος ουσίας συνδεόταν ανεξάρτητα με υψηλότερη πιθανότητα πρόωρης και εξαιρετικά πρόωρης καρδιακής νόσου.

Επιπλέον των καπνιστών και όσων έπιναν πολύ, το 13% των χρηστών κοκαΐνης εμφάνισε πρόωρη καρδιακή νόσο σε σύγκριση με 3% των μη χρηστών.

Σχεδόν το  13% των χρηστών μαριχουάνας επίσης εμφάνισαν την πάθηση σε σύγκριση με  3%  των μη χρηστών,

Συμμετέχοντες που χρησιμοποιούσαν τακτικά 4 ή παραπάνω ουσίες είχαν 9 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν πρόωρη καρδιακή νόσο.

Ο Dr. Salim S. Virani, δήλωσε ότι η καρδιακή νόσος συχνά εθεωρείτο πάθηση προχωρημένης ηλικίας. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος που αποδίδεται στη χρήση ουσιών σε νέους, όπως έδειξε η συγκεκριμένη έρευνα, είναι παρόμοιος με τον κίνδυνο για άλλες νόσους –καρκίνο πνεύμονος ή ήπατος-που συνδέονται με ουσίες.

                                                                               

Πηγές:
Heart.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Healthcare Business Awards - Ο Κυριάκος Σουλιώτης πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης
Γονιδιακή θεραπεία σταματά την κληρονομική σπαστική παραπληγία
Αντιμετώπιση διαρροής λεμφικού αγγείου με μικρορομπότ