Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού βρίσκει χιλιάδες νεφροπαθείς της χώρας σε αναμονή της πολυπόθητης έναρξης του εμβολιασμού τους, ως ασθενείς υψηλού κινδύνου σε περίπτωση έκθεσής τους στον COVID-19. Σε ένα σύνολο άνω των 12.000 πολιτών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση, ένας άγνωστος αριθμός, κυρίως άνω των 75 ετών, έχει εμβολιαστεί με βάση την ηλικιακή προτεραιοποίηση και οι υπόλοιποι περιμένουν το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις ευπαθείς ομάδες, η οποία θα γίνει μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας.

"Έχουμε αργήσει. Από τον Ιανουάριο ακούμε ότι θα εμβολιαστούμε κατά προτεραιότητα μετά τους υγειονομικούς, μαζί με τους υπερήλικες, γιατί είμαστε εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα. Μετά ακούγαμε ότι η πλατφόρμα θα άνοιγε στις 15 Φεβρουαρίου. Τώρα μας είπαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου. Αναμένουμε", λέει στο iatronet ο Αντώνης Χατζησάββας (φωτογραφία κάτω), ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Νεφροπαθών και σήμερα είναι επικεφαλής του Συλλόγου Αθλούμενων Νεφροπαθών. Ο ίδιος κάνει αιμοκάθαρση τα τελευταία 37 χρόνια, ενώ έχει υποβληθεί και σε δύο αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις.

"Η COVID-19 είναι πολύ επικίνδυνη για τους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευμένους. Οι μονάδες αιμοκάθαρσης έχουν λάβει από την αρχή τα κατάλληλα μέτρα. Τα γεύματα κόπηκαν, κάνουμε θερμομέτρηση, φοράμε μάσκα σε όλη τη διαδικασία, ενώ μας παρέχεται βιταμίνη D, ηπαρίνη και αντιφλεγμονώδη", σημειώνει, για να προσθέσει: "Ωστόσο, όσοι είχαν την ατυχία να κολλήσουν τον ιό βίωσαν μια πολύ οδυνηρή εμπειρία. Κάποιοι το ξεπέρασαν, άλλοι δεν είναι πια μαζί μας. Υπήρξαν και περιπτώσεις συρροών σε μονάδες, όπως στο Περιστέρι, στο Βόλο και αλλού, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αιμοκαθαιρόμενοι πήγαν σε νοσοκομεία για κάποια άλλη πάθηση και κόλλησαν εκεί".

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Δωροθέα Παπαδοπούλου (φωτογραφία κάτω), οι αιμοκαθαρόμενοι σε τεχνητό νεφρό στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, όταν και στάλθηκαν τα στοιχεία στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, έφταναν τους 11.693, εκ των οποίων οι 3.647 εξυπηρετούνται από το δημόσιο σύστημα και 8.057 από τον ιδιωτικό τομέα. Άλλοι 673 υποβάλλονται σε περιτοναϊκή κάθαρση.

Περισσότεροι από χίλιοι είναι οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς, ενώ περίπου 1.500 είναι εν δυνάμει λήπτες, σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση. Όλες οι παραπάνω κατηγορίες βρίσκονται στη λίστα προτεραιοποίησης της επόμενης φάσης εμβολιασμού, η οποία σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αναμένεται να ανοίξει μετά τις 15 Μαρτίου.

«Είναι κρίσιμο να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί αυτών των κατηγοριών πολιτών, οι οποίοι είναι ευάλωτοι απέναντι στη νόσο, αλλά δεν αρκεί αυτό. Είναι άγνωστος ο βαθμός ανταπόκρισης του οργανισμού τους, καθώς ζουν σε ουραιμικό περιβάλλον και το ανοσοποιητικό τους σύστημα βρίσκεται σε καταστολή. Χρειάζεται στη συνέχεια έλεγχος της ανοσολογικής τους αντίδρασης, επισημαίνει η κ. Παπαδοπούλου.

Ανησυχία για απαξίωση της ειδικότητας του νεφρολόγου

Αντιδράσεις στην κοινότητα των νεφρολόγων, αλλά και των νεφροπαθών, προκάλεσε μια τροπολογία που εισήχθη και ψηφίστηκε στη Βουλή τον Ιανουάριο. Με αυτή δίνεται η δυνατότητα στις αυτόνομες Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης του ιδιωτικού τομέα να απασχολούν παθολόγους ή καρδιολόγους με τρίμηνη εκπαίδευση σε νεφρολογικό τμήμα, ελλείψει νεφρολόγων, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση μετά την πάροδο 30 ημερών από την προκήρυξη θέσης νεφρολόγου.

"Αιφνιδιαστήκαμε, γιατί δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση. Το αντιληφθήκαμε τη μέρα που είχε εισαχθεί. Αντιδράσαμε και προσπαθήσαμε να αμβλύνουμε τις ρυθμίσεις, γιατί δεν γινόταν ακύρωση εκ των υστέρων. Πείσαμε ώστε να γίνεται επαναπροκήρυξη της θέσης 11 μήνες μετά. Υπάρχουν παιδιά που κάνουν ειδικότητα νεφρολόγου. Το ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος κάποια δεδομένη στιγμή δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει και μετά", εξήγησε η κ. Παπαδοπούλου, προσθέτοντας πως έχει βρεθεί κοινός τόπος πάνω σε αυτή την πρόταση και αναμένεται η ερμηνευτική εγκύκλιος.

Κατά τον κ. Χατζησάββα, η έλλειψη γιατρών της συγκεκριμένης ειδικότητας είναι απόρροια της οικονομικής κρίσης και της μετανάστευσης πολλών επιστημόνων στο εξωτερικό. "Μας ανησυχεί πολύ ο κίνδυνος απαξίωσης της ειδικότητας του νεφρολόγου, η οποία αποκτάται μετά από εκπαίδευση 4 ετών. Ο παθολόγος με την τρίμηνη εκπαίδευση δεν ξέρω κατά πόσο θα μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας ειδικής ασθένειας", είπε, ενώ αποκάλυψε και μια προσωπική εμπειρία: "βρέθηκε γιατρός παθολόγος, χωρίς σχέση με τη νεφρική ανεπάρκεια, η οποία μου είπε πως έχω χαμηλό αιματοκρίτη και μου σύστησε να τρώω πορτοκάλια και άλλα φρούτα και λαχανικά. Αν δεν ήξερα ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε τέτοιου είδους τροφές σε μεγάλες ποσότητες και ακολουθούσα τη σύστασή της, θα μπορούσα να οδηγηθώ και στον θάνατο", είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ μπροστά στο θέμα του τεχνητού νεφρού σε σχέση με άλλες χώρες, έχοντας καλές υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. "Αυτό στο οποίο υστερεί η χώρα μας είναι ότι στο εξωτερικό το άγχος έγκειται στη μείωση του χρόνου μεταξύ αιμοκάθαρσης και μεταμόσχευσης. Είμαστε φιλότιμοι ως λαός και πρόθυμοι να προσφέρουμε για να βοηθήσουμε τον συνάνθρωπο, αλλά υπάρχει ανεπάρκεια στην ενημέρωση από την πολιτεία. Ό,τι γίνεται εναπόκειται στις προσπάθειες των συλλόγων για την διάδοση της ιδέας", σημείωσε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024