Καλύτερη ποιότητα ζωής μπορούν να έχουν οι πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης, η οποία διενεργήθηκε σε 5.993 ασθενείς, δείχνουν ότι μπορεί να βελτιωθεί, επί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η πνευμονική λειτουργία και να καθυστερήσει ο χρόνος εμφάνισης του πρώτου παροξυσμού.
Η μελέτη φέρει τον τίτλο UPLIFT και τα ευρήματά της παρουσιάστηκαν στο ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Πνευμονολογίας (ERS). Οι ειδικοί τόνισαν ότι το τιοτρόπιο, που χορηγήθηκε σε πάσχοντες από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.), αν και δεν επηρέασε το ρυθμό έκπτωσης της πνευμονικής λειτουργίας, έδειξε σημαντική και παρατεταμένη βελτίωση της πνευμονικής λειτουργίας για διάστημα έως και 4 χρόνια (p<0,001).
Η μελέτη ορόσημο επιβεβαίωσε επίσης για μία ακόμα φορά το προφίλ ασφαλείας του τιοτροπίου.
Η μελέτη UPLIFT έδειξε επίσης ότι το τιοτρόπιο προκάλεσε σημαντική καθυστέρηση στο χρόνο έως τον πρώτο παροξυσμό κατά 4,1 μήνες κατά μέσο όρο (p<0,001) και σημαντική μείωση στον αριθμό των παροξυσμών ανά έτος ασθένειας (14%, p<0,001).
Επιπλέον, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης παροξυσμών που οδηγούν σε νοσηλεία σε νοσοκομείο (14%, p<0,002) έναντι της ομάδας ελέγχου. Οι παροξυσμοί μπορούν να επιδεινώσουν την κλινική πορεία της ασθένειας, επομένως μια θεραπεία που μειώνει σημαντικά τους παροξυσμούς μπορεί να έχει θετική επίδραση στην κλινική πορεία της Χ.Α.Π.
Η UPLIFT, μια από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί ποτέ σχετικά με την Χ.Α.Π., συμπεριέλαβε 5.993 πάσχοντες από Χ.Α.Π.
από 37 χώρες ανά τον πλανήτη. Η UPLIFT αποτελεί μια μελέτη ορόσημο για την Χ.Α.Π. συγκρίνοντας τα 18 µg τιοτρόπιου που χορηγούνται μία φορά ημερησίως, με εικονικό φάρμακο και επέτρεψε σε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν να λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται συνήθως για την πνευμονοπάθειά τους, με ρυθμίσεις της δοσολογίας καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, με εξαίρεση τα εισπνεόμενα αντιχολινεργικά.
Το τιοτρόπιο προκάλεσε επίσης, στατιστικά σημαντική βελτίωση στην ποιότητα ζωής που αφορά στην υγεία, όπως αποτιμήθηκε βάσει του Ερωτηματολογίου St. George για το αναπνευστικό σύστημα (SGRQ, p<0,001).
Καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετούς μελέτης, οι ασθενείς της ομάδας που υποβλήθηκε σε θεραπεία με τιοτρόπιο ανέφεραν σταθερά καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με την έναρξη της μελέτης.
Επιπλέον, μια στατιστικά σημαντική μείωση της τάξεως του 16% του κινδύνου θανάτου (p=0,016) παρατηρήθηκε στην ομάδα που λάμβανε τιοτρόπιο, κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της θεραπείας στους ασθενείς. Μέσα στα τέσσερα χρόνια που διήρκεσε η μελέτη, η επίδραση του φαρμάκου στην επιβίωση διατηρήθηκε, ακόμα και όταν στην ανάλυση συμπεριλήφθηκαν θάνατοι που σημειώθηκαν μετά την πρώιμη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής της μελέτης (p=0,034).
Ο κίνδυνος θνησιμότητας εκτιμήθηκε για τις 30 ημέρες μετά την ολοκλήρωση της θεραπευτικής περιόδου και η μελέτη αποκάλυψε μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 11%, αν και το ποσοστό δεν ήταν στατιστικά σημαντικό (p=0,086).
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το τιοτρόπιο μείωσε την αναπνευστική (p<0,05) και την καρδιακή νοσηρότητα (p<0,05), γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει για μία ακόμα φορά το ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας του τιοτρόπιου. Όπως και σε προηγούμενες μελέτες η πιο συνηθισμένη παρενέργεια που παρατηρήθηκε ήταν η ξηροστομία.
Ο Καθηγητής MarcDecramer, επικεφαλής της έρευνας και Καθηγητής Ιατρικής στο Καθολικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λέουβεν στο Βέλγιο ανέφερε: ‘Η μελέτη UPLIFT αντιμετώπισε τη σημαντική πρόκληση του να καταδείξει τα θεραπευτικά οφέλη – σε αντίθεση με την πλειοψηφία των λοιπών αναπνευστικών μελετών· έδωσε τη δυνατότητα σε όλους τους ασθενείς να συνεχίσουν τη θεραπεία τους με τις υπόλοιπες συνοδευτικές αγωγές για το αναπνευστικό, με εξαίρεση τα εισπνεόμενα αντιχολινεργικά.
Η μελέτη UPLIFT έδειξε ότι το τιοτρόπιο παρουσίασε πολύ καλά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα βελτιώνοντας τα ποσοστά επιβίωσης, τη λειτουργία των πνευμόνων, τα ποσοστά των παροξυσμών και την ποιότητα ζωής των ασθενών, ενώ επιβεβαίωσε επίσης το ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας του.
Τα στοιχεία της UPLIFT έρχονται να προστεθούν στην ολοένα και καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την κλινική πορεία της Χ.Α.Π. Αυτό θα επιτρέψει στους γιατρούς να χορηγούν μακροπρόθεσμη θεραπεία συντήρησης από τα πρώιμα στάδια της νόσου με μεγαλύτερη σιγουριά.’
Οι Έλληνες επιστήμονες
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρίας (ERS) κ. Νικόλαος Σιαφάκας σχολίασε: ‘Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μεγάλης μελέτης UPLIFTπου έγινε στο Βερολίνο, για 3 κυρίως λόγους:
- γιατί είναι μια μελέτη που έγινε με μεγάλο αριθμό ασθενών (MEGATRIAL-6.000 ασθενείς περίπου) που πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π.),
- γιατί η διάρκειά της ξεπέρασε κάθε προηγούμενη μελέτη - περισσότερα από 4 έτη,
- γιατί το τμήμα μου στην Κρήτη έλαβε μέρος σε αυτή τη διεθνή πολυκεντρική μελέτη. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν σαφώς ότι το τιοτρόπιο, φάρμακο που εδώ και χρόνια καθημερινά χορηγούμε στους ασθενείς μας, βελτίωσε την ποιότητα της ζωής τους, μείωσε τους παροξυσμούς της νόσου και τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, χωρίς να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών’.
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και από τους κύριους ερευνητές της μελέτης στην Ελλάδα δήλωσε ότι ‘όταν η έγκαιρη διάγνωση της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας συνδυαστεί με την έγκαιρη έναρξη αγωγής, οι ασθενείς κάνουν λιγότερες παροξύνσεις, νοσηλείες, ζουν καλύτερα και δεν κινδυνεύουν να πεθάνουν από τη νόσο τους.
Η πολύ σημαντική αυτή μελέτη έδειξε ότι μειώνεται επίσης ο κίνδυνος θανάτου σε αυτούς τους ασθενείς από καρδιαγγειακά νοσήματα τονίζοντας έτσι την πολυσυστηματική φύση της νόσου.
Τα δεδομένα καταδεικνύουν επίσης ότι το τιοτρόπιο παρέχει σημαντικά οφέλη σε ασθενείς που πάσχουν από Χ.Α.Π. μέτριας βαρύτητας (GOLD-Παγκόσμια Πρωτοβουλία για τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια–Στάδιο II). Σαράντα έξι τοις εκατό (46%) των ασθενών που συμμετείχαν στη μελέτη UPLIFT κατατάσσονται στο Στάδιο ΙΙ κατά GOLD.
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους πληθυσμούς ασθενών με Χ.Α.Π. Σταδίου II που μελετήθηκε ποτέ επί τέσσερα χρόνια. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν για αυτήν την ομάδα ασθενών έχουν ιδιαίτερη συνάφεια καθώς πρόκειται για το στάδιο κατά το οποίο συνήθως οι ασθενείς αναζητούν για πρώτη φορά θεραπεία για τα συμπτώματα της Χ.Α.Π..
‘Τα αποτελέσματα της UPLIFT αποτελούν καλή είδηση, ειδικά για τους ιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης οι οποίοι είναι συνήθως οι πρώτοι που έρχονται σε επαφή με τον ασθενή μόλις αυτός αποφασίσει να αναζητήσει θεραπεία.
Η UPLIFT παρέχει τη σιγουριά ότι τα θεραπευτικά οφέλη του τιοτρόπιου θα διατηρηθούν μακροπρόθεσμα και οι ασθενείς με Χ.Α.Π. θα μπορούν να ζουν πιο δραστήρια ζωή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα’ δήλωσε ο Δρ. AndersOstrem, MD, Ειδικός Οικογενειακής Ιατρικής στο Όσλο της Νορβηγίας και πρώην Πρόεδρος της Διεθνούς Ομάδας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης Αναπνευστικού.
Η UPLIFT αποδεικνύει ότι το τιοτρόπιο διατηρεί τα θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς που πάσχουν από Χ.Α.Π.. ‘Οι ασθενείς αναφέρουν ότι αισθάνονται καλύτερα και η βελτίωση που διαπιστώνεται στα ποσοστά επιβίωσης γεννά περισσότερες ελπίδες στους ασθενείς, τις οικογένειές τους και τους γιατρούς τους’, σχολίασε ο Δρ.
AndreasBarner, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Boehringer Ingelheim, υπεύθυνος Έρευνας, Ανάπτυξης και Ιατρικής. ‘Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η τετραετής μελέτη υπογραμμίζει το ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας του τιοτρόπιου.'
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη