Του Δημήτρη Καραγιώργου
Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αποκτήσει κανείς ένα υγιές στόμα και ένα ωραίο χαμόγελο. Αυτό είναι το μήνυμα στέλνουν η Ορθοδοντική Εταιρεία Ελλάδος, η Ορθοδοντική Εταιρεία Βορείου Ελλάδος και ο Επαγγελματικός Σύλλογος Ορθοδοντικών Ελλάδος, οι οποίοι διοργανώνουν το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριό τους.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Δεκεμβρίου 2008 στο ξενοδοχείο Athens Plaza. Κεντρικός στόχος του είναι η προαγωγή της επιστήμης μέσα από την παρουσίαση εργασιών που εκπονούνται από ερευνητές, πανεπιστημιακούς δασκάλους και ελεύθερους επαγγελματίες, η ενημέρωση και η συζήτηση πάνω στα σύγχρονα προβλήματα της ορθοδοντικής ειδικότητας αλλά και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των συναδέλφων σε όλη τη χώρα.
Στο Συνέδριο αναμένετε να συζητηθούν τα εξής θέματα:
Ο 21ος μπορεί να είναι ο αιώνας ορόσημο, που με τη βοήθεια της εμβιομηχανικής ίσως καταστεί δυνατή η επιτάχυνση της ορθοδοντικής θεραπείας, η βελτίωση και σταθερότητα του ορθοδοντικού αποτελέσματος, όπως επίσης και ο έλεγχος της αύξησης των γνάθων.
Οι απαιτήσεις των ασθενών σχετικά με την αισθητική διαρκώς αυξάνονται, οι ορθοδοντικοί βιώνουν μια σταδιακή αλλά σημαντική αύξηση στο ποσοστό των ενηλίκων ασθενών που καλούνται να θεραπεύσουν. Οι ενήλικες ασθενείς αντιλαμβάνονται το πρόβλημά τους και συνεργάζονται κατά κανόνα καλύτερα από τους εφήβους.
Κλασσικά αισθητικά προβλήματα όπως το ουλικό χαμόγελο, η απουσία ή η υποπλασία άνω πλαγίων τομέων, ο συνωστισμός ή η αραιοδοντία προσθίων, η απόκλιση της μέσης γραμμής καθώς και οι έντονες αυξομειώσεις της ρινοχειλικής γωνίας ή της γενειοχειλικής αύλακας, που οφείλονται σε τυπικές οδοντογναθικές ανωμαλίες, επιζητούν την καλύτερη δυνατή συνδυαστική αντιμετώπιση.
Για τους λόγους αυτούς σήμερα η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των διαφόρων ειδικοτήτων (ακτινοδιαγνωστική, γναθοχειρουργική, περιοδοντολογία, προσθετική κλπ) είναι περισσότερο σημαντική από όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Μόνο η βαθιά γνώση και η κατανόηση των δυνατοτήτων αλλά και των ορίων κάθε διαφορετικής οδοντιατρικής ειδικότητας και πράξης ξεχωριστά μπορεί να βοηθήσει τον επεμβαίνοντα κλινικό να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της σύγχρονης οδοντιατρικής.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι και η σχέση (αν υπάρχει) μεταξύ προώρων γεννήσεων και προβλημάτων στην ανάπτυξη οδοντοφυΐας αλλά και η αιτιοπαθογένεια όλων των προβλημάτων που αφορούν στο οδοντοστοματογναθικό σύστημα των παιδιών που έχουν γεννηθεί πρόωρα.
Ποιότητα
Πολύ συχνά, η ορθοδοντική θεραπεία εκτός της βελτίωσης της αισθητικής συμβάλλει και στην ψυχική και την κοινωνική υγεία του ασθενή. Οι έρευνες που αναφέρονται στην επίδραση της ορθοδοντικής στην ποιότητα ζωής που σχετίζεται με τη στοματική υγεία συνεχώς αυξάνονται.
Η ορθοδοντική θεραπεία επιδρά θετικά στην αυτοεκτίμηση των ατόμων, στην στοματική υγεία, στη μείωση της συχνότητας της οδοντικής τερηδόνας, στον περιορισμό της περιοδοντικής νόσου, στην πρόληψη και θεραπεία της κροταφογναθικής δυσλειτουργίας και στην πρόληψη του τραυματισμού των δοντιών.
Η ποιότητα στην άσκηση της ορθοδοντικής και η χρήση του on line συστήματος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ορθοδοντικών Εταιρειών E.F.O.S.A. Self Assessement System (E.S.A.S.) που βασίζεται στη λογική της κρίσης συγκριτικών μεθόδων εκτίμησης παρέχει τη δυνατότητα να αξιολογούν οι ορθοδοντικοί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αντικειμενική βάση.
Τι είναι η ορθοδοντική ;
Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που σκοπό έχει την θεραπεία κάθε δυσλειτουργίας της σύγκλεισης των δοντιών και της θέσης των γνάθων. Η παρουσία ορθοδοντικού προβλήματος μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα δόντια να είναι στραβά, η σύγκλειση να μην λειτουργεί φυσιολογικά και οι γνάθοι να είναι σε κακή θέση.
Για να επιτύχει στην ορθοδοντική θεραπεία, ο ορθοδοντικός, που είναι ειδικά για τον σκοπό αυτό εκπαιδευμένος, χρησιμοποιεί “σιδεράκια” και άλλους κινητούς και ακίνητους μηχανισμούς για την διόρθωση της θέσης των δοντιών και των γνάθων με στόχο ένα υγιές στόμα και ένα ελκυστικό χαμόγελο.
Τι είναι ο ορθοδοντικός ;
Ο ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος ειδικευμένος στη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και προσωπικών ανωμαλιών. Οι ορθοδοντικοί εξασκούν αποκλειστικά την ορθοδοντική και είναι οδοντίατροι που έχουν σπουδάσει και εξειδικευτεί στην ορθοδοντική, στην Ελλάδα η στο εξωτερικό μετά την λήψη του πτυχίου της οδοντιατρικής.
Απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια μετεκπαίδευσης για την απόκτηση της ειδικότητας της ορθοδοντικής και οι εκπαιδευτικές απαιτήσεις είναι μεγάλες. Κατά την ειδίκευση του ο εκπαιδευόμενος μαθαίνει τις πολύπλοκες τεχνικές που απαιτούνται για την μετακίνηση των δοντιών και για την σωστή ορθοπεδική κατεύθυνση της ανάπτυξης του προσώπου.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η ορθοδοντική θεραπεία;
Τα στραβά δόντια αποδεικνύονται πολύ δύσκολα να καθαριστούν σωστά και να διατηρηθούν σε υγιή κατάσταση. Αποτέλεσμα αυτού είναι να επιτείνεται η δημιουργία τερηδόνας, ουλίτιδας και μακροπρόθεσμα απώλεια των δοντιών. Επιπλέον μπορεί να παρουσιαστούν, δυσκολίες στη μάσηση, την ομιλία, δυσλειτουργία στην κροταφογναθική διάρθρωση και ψυχολογικές επιπτώσεις με αποτέλεσμα την μείωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού αλλά και του ενήλικα.
Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την επιδείνωση πολλών προβλημάτων του στόματος και να αποδειχθεί ευκολότερη σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές θεραπείες που θα απαιτηθούν αργότερα.
Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;
Σε ηλικία 7 ετών το παιδί διαθέτει αρκετά μόνιμα δόντια ώστε ο ορθοδοντικός να είναι σε θέση να διαγνώσει προβλήματα της ανάπτυξης των γνάθων και της ανατολής των δοντιών. Η ορθοδοντική εξέταση στην ηλικία αυτή μπορεί να αποδειχθεί πολύ σημαντική, αφού πολλές φορές η έγκαιρη διάγνωση και επέμβαση καθιστά την θεραπεία ευκολότερη.
Πιστεύεται γενικά ότι η ορθοδοντική θεραπεία πρέπει να ξεκινά στην εφηβική ηλικία και λαμβάνει χώρα συνήθως από 9 έως 14 ετών. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί όμως να λάβει χώρα σχεδόν σε κάθε ηλικία. Οι ενήλικες που αναζητούν ορθοδοντική θεραπεία αυξάνονται συνεχώς και η ορθοδοντική θεραπεία τους γίνεται με λιγότερα ορατούς μηχανισμούς.
Για ποιους λόγους αυξάνεται ο αριθμός των ενηλίκων ορθοδοντικών ασθενών;
Τα αίτια αυτής της αύξησης είναι μεταξύ άλλων, η βελτίωση της κοινωνικο-οικονομικής κατάστασης του πληθυσμού, η καλύτερη κατανόηση της βιολογίας της ορθοδοντικής μετακίνησης, καθώς και η χρήση νέων υλικών και θεραπευτικών τεχνικών.
Υπάρχουν διαφορές στην αντιμετώπιση ενηλίκων και νεαρών ασθενών;
Η αντίδραση των ιστών στην ορθοδοντική δύναμη μπορεί να είναι κάπως πιο αργή σε έναν ενήλικα από ότι σε ένα νεαρό ασθενή αλλά η ορθοδοντική μετακίνηση επιτελείται με όμοιο τρόπο σε όλες τις ηλικίες. Παρ΄ όλα αυτά, η ορθοδοντική αντιμετώπιση ενηλίκων ασθενών παρουσιάζει ορισμένες ιδιαιτερότητες που ένας έμπειρος ορθοδοντικός μπορεί να τις διαγνώσει έγκαιρα και να τις αντιμετωπίσει κατάλληλα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024