Από το 2017, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ορθοδοντικών (W.F.O.) έχει ανακηρύξει την 15η Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας», μια ημέρα που οι ορθοδοντικοί σε όλο τον κόσμο εορτάζουν και τονίζουν την ανάγκη και τη σημασία της ορθοδοντικής στη γενική υγεία.
Όπως κάθε χρόνο, η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.), ως συνδεδεμένο μέλος της W.F.O., συνεορτάζει με τη διεθνή κοινότητα των ορθοδοντικών την Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, διοργανώνοντας μία επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο Ορθοδοντικός και οι απαραίτητες γνώσεις συναφών οδοντιατρικών γνωστικών αντικειμένων», η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο, 11 Μαΐου 2024 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.
Ομιλητές ήταν εξέχοντες καθηγητές και μέλη ΔΕΠ της Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών, με λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία εντός και εκτός Ελλάδας, οι οποίοι την τίμησαν με τη συμμετοχή τους, αναδεικνύοντας θέματα αιχμής υπό το πρίσμα του επιστημονικού πεδίου όπου έχουν διακριθεί. Συγκεκριμένα, εισηγητές ήταν οι κ.κ. Νικόλαος Νικητάκης, Καθηγητής Στοματολογίας & Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Στοματολογίας Στρατής Παπάζογλου, Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής Σωτηρία Γκιζάνη, Αν. Καθηγήτρια & Δ/ρια Παιδοδοντιατρικής ΕΚΠΑ Βασίλειος Παπαϊωάννου, Αν. Καθηγητής ΕΚΠΑ & Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Οδοντιατρικής Έρευνας Βασίλειος Ψάρρας, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ & Διευθυντής της Κλινικής Αντιμετώπισης Στοματοπροσωπικού Πόνου Γεώργιος Μητσόπουλος, Στοματικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός.
Η συνεργασία μεταξύ Ορθοδοντικής και των άλλων γνωστικών αντικειμένων της Οδοντιατρικής, είναι ουσιώδους σημασίας για την ολιστική φροντίδα του στόματος και των γνάθων. Μέσω της συνεργασίας επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των οδοντο- στοματικών προβλημάτων, με εξατομικευμένη προσέγγιση και εξειδικευμένη φροντίδα για κάθε ασθενή.
Για την 15η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα Ορθοδοντικής Υγείας, δεν ξεχνούμε: Τα παιδιά πρέπει να κάνουν την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό το αργότερο μέχρι τα 7 τους χρόνια, οι δε ενήλικες είτε μετά από παραπομπή του γενικού οδοντιάτρου, είτε από πρωτοβουλία των ιδίων. Είτε επιλέξουμε σιδεράκια, είτε διαφανείς νάρθηκες απευθυνόμαστε πάντα στον ειδικό που είναι ο ορθοδοντικός!
Φέτος, το μήνυμα είναι: Αλλάζοντας ζωές, ένα χαμόγελο κάθε φορά! Ποιος αποκαλείται Ορθοδοντικός στη χώρα μας:
1. Ορθοδοντικός είναι ο ειδικός που λαμβάνει την πιο προηγμένη εκπαίδευση για την παροχή ορθοδοντικής θεραπείας. Αφού ολοκληρώσει τις πενταετείς προπτυχιακές σπουδές του ως γενικός οδοντίατρος (χειρουργός οδοντίατρος) ένας ορθοδοντικός συμπληρώνει στη συνέχεια πρόσθετη, πλήρους φοίτησης εκπαίδευση διάρκειας τριών τουλάχιστον ετών και ασχολείται με την επιστημονική και κλινική εφαρμογή της ορθοδοντικής θεραπείας.
2. Οι Ορθοδοντικοί διαθέτουν, συνεπώς, προηγμένη επαγγελματική εμπειρογνωμοσύνη στην ευθυγράμμιση των δοντιών και στον συντονισμό της επαφής των δοντιών μεταξύ τους για να επιτευχθεί μια ορθή σύγκλειση σε ένα αρμονικό πρόσωπο. Όπως λοιπόν το πινέλο δεν κάνει τον ζωγράφο, το σφυρί δεν κάνει τον τεχνίτη έτσι ακριβώς και οι ορθοδοντικές συσκευές που θα χρησιμοποιηθούν δεν κάνουν τον ορθοδοντικό! Τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες, τα σιδεράκια, οι διαφανείς νάρθηκες (μεμβράνες) και άλλες ορθοδοντικές συσκευές δεν είναι τίποτε περισσότερο από τα εργαλεία που επιλέγονται από τον ορθοδοντικό και χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες της θεραπείας.
Λίγα λόγια για την διοργανώτρια Επιστημονική Εταιρεία
Η Εταιρεία Ορθοδοντικής & Γναθοπροσωπικής Μελέτης & Έρευνας (Ε.Ο.Γ.Μ.Ε.), η μεγαλύτερη εταιρεία ειδικών ορθοδοντικών της Ελλάδας, ιδρύθηκε πριν 39 χρόνια, λίγο πριν την αναγνώριση της ειδικότητος (1988) στην Ελλάδα και έκτοτε ενημερώνει το κοινό για τη σημασία της πρόληψης και τη σωστή αντιμετώπιση ορθοδοντικών ανωμαλιών. Έχει διοργανώσει πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια με διεθνείς συμμετοχές και πολυάριθμες ημερίδες για τη συνεχή επιμόρφωση των ορθοδοντικών. Η ορθοδοντική ειδικότητα εξελίσσεται συνεχώς με την εφαρμογή νέων τεχνικών και υλικών που βασίζονται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα και δοκιμασμένα κλινικά πρωτόκολλα. Και στην ορθοδοντική όπως γενικότερα ισχύει στην ιατρική βασιζόμαστε στην επιστημονική τεκμηρίωση με τη μελέτη και αντιμετώπιση του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες του.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές