Το να είναι κάποιος παχύσαρκος στην εφηβεία μειώνει το προσδόκιμο επιβίωσης όσο αν καπνίζει 10 τσιγάρα την ημέρα, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σουηδοί ερευνητές παρακολούθησαν 46.000 άντρες, από την ηλικία των 18 ετών, για 38 χρόνια. Η παχυσαρκία ή το κάπνισμα περισσότερων από δέκα τσιγάρα την ημέρα διπλασίαζε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘British Medical Journal.’

Το να είναι κάποιος υπέρβαρος, έντονα λιποβαρής ή να καπνίζει 10 τσιγάρα ή λιγότερο φάνηκε πως αυξάνει τον κίνδυνο κατά 30%. Ο παχύσαρκος μη καπνιστής διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο με τον παχύσαρκο καπνιστή. Όσοι ήταν λιποβαρείς-με Δείκτη Μάζας Σώματος κάτω από 18,5-δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ανεξάρτητα από το αν κάπνιζαν.

Ωστόσο, η ομάδα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία ανακάλυψε ότι όσοι ήταν σημαντικά λιποβαρείς-με Δείκτη Μάζας Σώματος 17 ή λιγότερο-είχαν τον ίδιο κίνδυνο με τους υπέρβαρους.

Από τους συμμετέχοντες πέθαναν σχεδόν 3.000. Τα ποσοστά θανάτου ήταν χαμηλότερα στην κατηγορία φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Όπως σημειώνει η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Dr Martin Neovius, σε σύγκριση με εφήβους φυσιολογικού βάρους, το να είναι κάποιος υπέρβαρος στην ηλικία των 18 αύξανε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά ένα τρίτο, ενώ το να είναι παχύσαρκος υπερδιπλασίαζε τον κίνδυνο.

Ο κίνδυνος αυτός αύξανε ανεξάρτητα από το αν κάποιος ήταν η όχι καπνιστής.

Πηγές:
‘British Medical Journal.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Λήμνος :Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά του νοσοκομείου για να τους ευχαριστήσει!
Ενδυνάμωση της εκούσιας κίνησης στη νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό