Η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους μπορεί να μειώσει τον αριθμό των καρδιακών προσβολών μέχρι 36%, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές.

Ο James Lightwood, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, δήλωσε ότι η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει προηγούμενες ενδείξεις ότι το παθητικό κάπνισμα προκαλεί καρδιακή προσβολή και ότι χρειάζεται να περάσουν νόμοι κατά της ολικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους εργασιακούς και δημόσιους χώρους.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στοιχεία 13 ερευνών σχετικά με την απαγόρευση καπνίσματος στις Η.Π.Α, τον Καναδά και την Ευρώπη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ποσοστά καρδιακής προσβολής μειώνονται αμέσως μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος, υποχωρώντας κατά 17% τον πρώτο χρόνο και έως 36% μετά από 3 χρόνια.

Ο Lightwood δήλωσε ότι προηγούμενες έρευνες είχαν μεικτή εικόνα αλλά η ανάλυση έδειξε ότι η απαγόρευση του καπνίσματος είχε μεγάλο αντίκτυπο στα καρδιαγγειακά.

Πρόσθεσε ότι μια καλά σχεδιασμένη απαγόρευση του καπνίσματος μπορεί να μειώσει σημαντικά τις καρδιακές προσβολές σε μια κοινότητα και να έχει θετική επίδραση στη δημόσια υγεία.

Ο Dr. David Goff, του Πανεπιστημίου Wake Forest στη Βόρεια Καρολίνα, δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι οι νόμοι κατά του καπνίσματος μπορούν ενδεχομένως να μειώσουν το κόστος υγείας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των ΗΠΑ, η μακροχρόνια έκθεση στον καπνό μπορεί να αυξήσει τα ποσοστά καρδιακής νόσου στους ενήλικες μη καπνιστές κατά 25% έως 30%. Εκτός από καρδιακή νόσο, το κάπνισμα προκαλεί αρκετά είδη καρκίνου, εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφύσημα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Circulation.’

Πηγές:
‘Circulation.’

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση Γεωργιάδη - Ζαχαράκη για το δημογραφικό
'Οργανο σε τσιπ: Η εξέλιξη που θα καταργήσει τα πειραματόζωα
Απλές συμβουλές για διατροφή και καλή υγεία