Της ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ
Μόνο το 50% του αίματος που διατίθεται για μετάγγιση ελέγχεται σήμερα μετην μέθοδο ΝΑΤ μοριακού ελέγχου, που είναι απαραίτητος για την αποτροπή μολύνσεων από λοιμώδεις νόσους (HIV, HCV, HBV), στη διάρκεια του ‘ορολογικά σιωπηλού παραθύρου’.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (ΕΟΘΑ) Βαγγέλης Στουμπιάδης, όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, ζήτησε από το υπουργείο Υγείας, με αφορμή τον διεθνή διαγωνισμό , που ξεκίνησε πριν από μερικές ημέρες για την προμήθεια αντιδραστηρίων για να γίνεται ο μοριακός έλεγχος του αίματος για τον ιο του AIDS και τους ιούς της ηπατίτιδας B και C, να καλυφθεί το μεσοδιάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του.
Επισήμανε ότι ‘η διενέργεια του διαγωνισμού είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και η ασφάλεια του αίματος είναι ζήτημα δημόσιας υγείας και δεν επιδέχεται την παραμικρή καθυστέρηση’.
Συγκεκριμένα η ΕΟΘΑ ζητά να εκδοθεί εγκύκλιος προκειμένου να:
- Δοθεί εντολή για άμεση έναρξη διενέργειας ελέγχου στα κέντρα μοριακού ελέγχου που δεν έχουν ξεκινήσει (Αττική, Κρήτη)
- Δοθεί εντολή για πιστοποιημένη μεταφορά δειγμάτων από τις υπηρεσίες αιμοδοσίας στα κέντρα μοριακού ελέγχου (ανάπτυξη ‘δικτύου’), σε όλη την Ελλάδα
- Γίνει χρηματοδότηση μέσω των ΔΥΠΕ ώστε να καλυφθεί το κόστος λειτουργίας των κέντρων μοριακού ελέγχου (και για τα νοσοκομεία που είναι υπεύθυνο το κάθε κέντρο)
- Γίνουν αποσπάσεις, μετατάξεις, προσλήψεις προσωπικού στα κέντρα μοριακού ελέγχου
- Γίνει παράταση των συμβάσεων που ήδη υπάρχουν έως την κατάληξη του διαγωνισμού.
Ο κ Στουμπιάδης έκανε αναφορά στις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, που υπάρχουν σε αρκετές υπηρεσίες αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα, καθώς πολλές από αυτές στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια και υπόγεια. Λόγω έλλειψης προσωπικού σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν απογευματινές βάρδιες με αποτέλεσμα οι αιμοδότες, που εργάζονται το πρωί, να μη μπορούν να δώσουν αίμα.
Το γεγονός αυτό διογκώνει το πρόβλημα έλλειψης αίματος με αποτέλεσμα πολλοί πάσχοντες από θαλασσαιμία να λαμβάνουν μικρότερες ποσότητες αίματος απ’ αυτές που χρειάζονται.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που δόθηκε με αφορμή τη διοργάνωση του Πανελληνίου Συνεδρίου ‘Θαλασσαιμία 2007’, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 4-6 Μαΐου στο ‘ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟ’ Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας και Συμπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου, επίκουρος καθηγήτρια Κωνσταντίνα Πολίτη υπογράμμισε πως ‘ο μοριακός έλεγχος του αίματος προστατεύει πρωτίστως τους πολυμεταγγιζόμενους, αλλά και τον υπόλοιπο πληθυσμό, από τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών’.
Ανέφερε επίσης ότι αναμένεται μέσα στα επόμενα περίπου δέκα χρόνια η παρασκευή διαλυμάτων αιμοσφαιρίνης με τη μορφή φαρμάκων, η οποία σήμερα βρίσκεται σε ερευνητική φάση με σκοπό την προσωρινή αντικατάσταση αίματος και την έγκαιρη αντιμετώπιση μεγάλης αιμορραγίας (κυρίως στα τροχαία ατυχήματα) και αναιμίας σε τραυματίες.
Ενθαρρυντικά είναι και τα αποτελέσματα από τις μεταμοσχεύσεις μυελού των οστών και η πρώτη προσπάθεια μεταμόσχευσης αρχέγονων ομφαλοπλακουντιακών αιμοποιητικών κυττάρων. Μαζί με τη γονιδιακή θεραπεία προσφέρουν κάτω από ειδικές προϋποθέσεις τη δυνατότητα ριζικής θεραπείας της θαλασσαιμίας και της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας.
Το ήπαρ στις αιμοσφαιρινοπάθειες, η πρόβλεψη και θεραπευτική αντιμετώπιση της ηπατίτιδας που αποτελεί μία από πλέον σοβαρές επιπλοκές της θαλασσαιμίας καθώς και η επίπτωση των διαφόρων φαρμάκων στην ηπατική λειτουργία, θα συζητηθούν στο πρώτο workshop, πρόεδρος του οποίου θα είναι ο καθηγητής Γιώργος Τόλης.
Μεταξύ άλλων θα γίνει αναφορά στα θέματα υπογοναδισμού και της καθυστέρησης της ήβης και της αναπαραγωγής και θα δοθούν απαντήσεις σε προβλήματα που κατά το παρελθόν, έμοιαζαν σχεδόν άλυτα για τα θαλασσαιμικά άτομα, ενώ θα συζητηθούν τα ενδοκρινολογικά ευρήματα μετά τη μεταμόσχευση του μυελού των οστών.
Με εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένονται τα αποτελέσματα νέων ερευνών για την θεραπεία της κύριας επιπλοκής της μετάγγισης, της παθολογικής εναπόθεσης σιδήρου στους ιστούς (αιμοσιδήρωση). Σήμερα, το οπλοστάσιο των επιστημόνων για την αποσιδήρωση διευρύνεται με νέα φάρμακα όπως και το δεφεραζιρόξ, ενώ η συνδυαστική θεραπεία των παλαιότερων φαρμάκων της αποσιδήρωσης, δεσφεριοξαμίνη και δεφεριπρόνη, αποδίδει καρπούς βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Την τελετή εναρξης του συνεδρίου θα κηρύξει ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ΄ Περαχώρας Γεώργιος Γκιώνης και ο Νομάρχης Κορίνθου Νικόλαος Ταγαράς. Σημειώνεται ότι φέτος το Συνέδριο αφιερώνεται στην μνήμη του Ηλία Σοφιανού και του Οδυσσέα Πλατή.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι