Οδηγίες για την κάρτα που πρέπει να συμπληρώνουν οι επιβάτες που προέρχονται από περιοχές “υψηλού κινδύνου”, δίνει το υπουργείο Υγείας στους υπεύθυνους των αεροδρομίων.
Σε έγγραφό της, η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας Χριστίνα Παπανικολάου επισυνάπτει και το έντυπο της “κάρτας εισερχόμενου επιβάτη”, με τις εξής επισημάνσεις:
Λόγω της εξέλιξης της επιδημίας του ιού Έμ̟πολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Λιβερία και Σιέρρα Λεόνε) και για την α̟ποφυγή ανεξέλεγκτης εισόδου κρουσμάτων αιμορραγικού πυρετού στην Ελλάδα, επιβάλλεται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων ελέγχου εισόδου επιβατών στα αεροδρόμια της χώρας.
Σκοπός των μέτρων είναι η έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων και η παροχή οδηγιών για τη νόσο σε ασυμπτωματικούς ταξιδιώτες που εισέρχονται από πληγείσες χώρες.
Η Ελλάδα είναι χώρα χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση κρούσματος, αλλά κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προληπτικών μέτρων, δεδομένης και της εμφάνισης κρουσμάτων και σε ευρωπαϊκές χώρες.
Η κάρτα περιλαμβάνει δημογραφικά στοιχεία του επιβάτη, πληροφορίες σχετικά με το ταξίδι, πιθανή επαφή ή συμπτώματα.
Τα δεδομένα της είναι εμπιστευτικά και τίθενται υπό τη νομοθεσία περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Έλεγχος
Με ευθύνη των αεροπορικών εταιρειών, κάθε επιβάτης διεθνούς πτήσης εκτός Σέγκεν με προορισμό την Ελλάδα, πρέπει να εφοδιάζεται με την κάρτα, η οποία συμπληρώνεται πριν την προσγείωση του αεροπλάνου και συλλέγεται κατά τον έλεγχο των διαβατηρίων.
Σε περίπτωση που ο επιβάτης έχει ιστορικό ταξιδιού τις χώρες όπου ενδημεί ο ιός, θα οδηγείται σε ειδικό χώρο που έχει ορίσει το Αεροϋγειονομείο, όπου θα εξετάζεται και θα αξιολογείται.
Όλες οι συμπληρωμένες κάρτες θα αποστέλλονται στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), όπου θα τηρούνται τουλάχιστον για δύο μήνες.
Δ.Κ.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Σε ποιες περιοχές δεν μπορούν να καλυφθούν τα κενά σε γιατρούς
Έναρξη πανελλαδικού προγράμματος ασκήσεων εκκένωσης Υγειονομικών Σχηματισμών, υπό την εποπτεία του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ
Δυο γυναικολογικές παθήσεις συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου [μελέτη]