Η επιστολή της  Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής στον Υπουργό Υγείας. έχει ως εξής.

‘’Αξιότιμε κ. Υπουργέ


Διαβάζοντας το διευκρινιστικό σημείωμα που αναρτήθηκε στα δελτία τύπου τις τελευταίες ημέρες, διαπιστώνουμε ότι επαναλαμβάνετε τις προτάσεις που η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ισχυρίστηκε για τη μη ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα από τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β, στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Παρά το γεγονός ότι στις 13/10/2016 σας είχαμε στείλει επιστολή και πρόταση σχετικά με την αναθεώρηση του προγράμματος εμβολιασμών και όσον αφορά την ένταξη του εμβολίου αυτού στο πρόγραμμα, πεισματικά και σταθερά δεν πήραμε καμία απάντηση από εσάς, όπως άλλωστε δεν έχουμε λάβει για όλες τις άλλες επιστολές που κατά διαστήματα σας έχουμε στείλει.
Με το δικαίωμα που μας δίνει η καθημερινή μας ενασχόληση με γονείς και παιδιά, αλλά και με τον θεσμικό μας ρόλο, εμείς θα επιμένουμε να στηρίζουμε την ορθή άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και να σας στέλνουμε τις απόψεις και τις προτάσεις μας για αλλαγές, προς όφελος των παιδιών της χώρα μας.

Παρότι, επομένως, θα περιμέναμε από εσάς να ζητήσετε επικαιροποίηση για επανεξέταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της ένταξης του εμβολίου εναντίον του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, διαπιστώνουμε ότι εξακολουθείτε να αγνοείτε τα δεδομένα.
Επί της ουσίας λοιπόν, μας λέτε, ότι τα 60 κρούσματα τον χρόνο πού έχουμε στην χώρα μας κατά μέσο όρο τα τελευταία χρόνια (Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας), οι θάνατοι των 5 κατά μέσο όρο παιδιών τον χρόνο από τη νόσο αυτή (8-10% θνητότητα) και τα 7-8 παιδιά που θα ζήσουν με βαριές αναπηρικές μόνιμες βλάβες στη ζωή τους (15-19% επιπλοκές), αποτελούν για εσάς «χαμηλή επιδημιολογική επίπτωση».

Κύριε Υπουργέ, μπορεί για εσάς όλα τα παιδιά αυτά να μην αποτελούν ένα ισχυρό λόγο χρηματοδότησης του εμβολίου, όμως για εμάς, όταν οι γονείς μας ρωτούν στο ιατρείο μας, εμείς δεν μπορούμε να τους πούμε να μην το εμβολιάσουν με κίνδυνο να χάσουν το παιδί τους. Βλέπετε τότε, για εμάς, η επιδημιολογία για το παιδί που παρακολουθούμε, το δικό μας δηλαδή παιδί, είναι στο 100%.

Συμπληρωματικά επισημαίνουμε ότι:


• Η πρόληψη με το εμβόλιο στοιχίζει λιγότερο από τη θεραπεία.
• Το εμβόλιο σώζει ζωές.
• Όσοι νοσήσουν και σωθούν με μόνιμες βαριές αναπηρίες, πέρα από τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που θα προκύψει για την αντιμετώπιση των αναπηριών τους, θα πρέπει να προσμετρηθεί η μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική επιβάρυνση που θα έχουν οι ίδιοι αλλά και το άμεσο περιβάλλον τους.
• Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και χωρίς σοβαρές παρενέργειες.
• Δεν είναι η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων ο μοναδικός φορέας που ισχυρίζεται όλα αυτά. Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει τον εμβολιασμό για τη νόσο αυτή και έχει ανεβάσει στο site που διατηρεί, το σχετικό πρόγραμμα εμβολιασμού για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β (e-child).
• Εξακολουθούμε να περιμένουμε την ένταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, έτσι ώστε να αποζημιώνεται τουλάχιστον για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως σας είχαμε επισημάνει στην προηγούμενη επιστολή μας.
Πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε την επιστημονική από την οικονομική άποψη.

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει, αν το κόστος ένταξης ενός εμβολίου στο πρόγραμμα είναι μεγάλο, να αναζητήσει τους εναλλακτικούς τρόπους ένταξής του ή να το εντάξει με συμμετοχή όπως συμβαίνει για άλλο εμβόλιο.
Πιστεύουμε σθεναρά ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλους τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης του εμβολίου αυτού. Πχ μερική χρηματοδότηση, περικοπή ολική ή μερική από άλλα φάρμακα ή εμβόλια, εισοδηματικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, αριθμός παιδιών κλπ, ώστε αυτό να μην αποτελέσει την αιτία σημαντικής επιβάρυνσης της φαρμακευτικής δαπάνης.

Όσο για την παράγραφο που αναφέρετε, ότι το εν λόγω εμβόλιο έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο (με πολύ καλά αποτελέσματα όπως ανακοινώθηκε), για την αποκατάσταση της πραγματικότητας, σας ενημερώνουμε, ότι εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχει μπει στο πρόγραμμα εμβολιασμών της Ιταλίας και της Ιρλανδίας, για την ηλικιακή ομάδα των βρεφών, των κάτω δηλαδή του έτους.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές σας ευαισθησίες, σας επιτρέπουν να αντιληφτείτε το τεράστιο ψυχικό κόστος για την κάθε οικογένεια, που εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο γονικό της καθήκον και να καλύψει το κόστος του εμβολιασμού, παρότι θα το ήθελε και σε αντίθεση με τον Γερμανό πολίτη, για παράδειγμα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αντιλαμβάνεστε το καθήκον της Πολιτείας απέναντι στο Δημογραφικό πρόβλημα και την υπογεννητικότητα της Ελληνικής οικογένειας.

Κε Υπουργέ, σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να εξετάσετε το κόστος του εμβολιασμού, τουλάχιστον όσον αφορά την ένταξή του στην ηλικιακή ομάδα βρεφών κάτω του έτους, δεδομένου ότι το κόστος της θεραπείας σε περίπτωση νόσου, άμεσης και απώτερης, είναι μεγαλύτερο από το κόστος του εμβολίου.

Η βαριά εφ όρου ζωής αναπηρία ή η απώλεια της ζωής έστω και ενός παιδιού είναι σοβαρή απώλεια για τη χώρα μας αλλά και για την ίδια την οικογένεια.

Τα παιδιά μας είναι το μέλλον της χώρας αυτής.’’

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη