Δύο στα πέντε οροθετικά άτομα στην Ευρώπη δεν έχουν επιτύχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο, με αρνητικές συνέπειες τόσο για την ατομική, όσο και για τη Δημόσια Υγεία.

Το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι ολοένα και περισσότερα κράτη παρέχουν πλέον αγωγή από τη στιγμή της διάγνωσης ή πιο έγκαιρα σε σχέση με το παρελθόν.

Ωστόσο, αν και το ποσοστό των καθυστερημένων διαγνώσεων έχει ελαφρώς μειωθεί, εξακολουθεί να είναι απαράδεκτα υψηλό. Το 2015, το 47% των νέων περιστατικών HIV διαγνώστηκε καθυστερημένα και το 28% των περιπτώσεων είχε προχωρημένη λοίμωξη από τον HIV.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν – μεταξύ άλλων – στη διάρκεια πρόσφατης τεχνικής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας της Μάλτας.

Οι επιστήμονες υπογράμμισαν πως στο πεδίο της πρόληψης, η πρόσβαση σε υπηρεσίες εξέτασης είναι συχνά προβληματική σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η χορήγηση αγωγής πριν την έκθεση (PrEP) παραμένει ένα αναξιοποίητο εργαλείο αναχαίτισης του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από 29 χώρες, περίπου 874.000 άνθρωποι ζουν με HIV, 524.000 από τους οποίους (60%) έχουν επιτύχει καταστολή του ιού μέσω επιτυχημένης θεραπείας.

Τα στοιχεία από 18 χώρες της Ευρωπαϊκές Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), δείχνουν πως περίπου 765.000 άνθρωποι ζουν με τον ιό HIV, εκ των οποίων 498.000 (65%) έχουν μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από ένας στους τρεις (35%) δεν έχουν επιτύχει καταστολή του ιού.

Στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά υπολείπονται του μέσου όρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το 39% των οροθετικών ατόμων έχει μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο.

Κόστος

Το κόστος θεραπείας ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της περιοχής. Τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν υπογραμμίζουν τη διακύμανση του κόστους των αντιρετροϊκών φαρμάκων μεταξύ των χωρών.

Το κόστος των φαρμάκων ανά ασθενή ανά έτος κυμαινόταν από 3.800 ευρώ έως 17.500 ευρώ το 2014 και από 1.000 ευρώ έως άνω των 20.000 ευρώ το 2016.

Δεκαεπτά χώρες είτε δε διαθέτουν στοιχεία για το μέσο κόστος της θεραπείας ανά ασθενή ανά έτος είτε δεν ανταποκρίθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για καλύτερη παρακολούθηση του κόστους θεραπείας.

Η Ελλάδα έχει δηλώσει πως το ετήσιο κόστος θεραπείας ανά ασθενή είναι 9.000 ευρώ.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Στατιστικά χρήσης διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ
ΕΕΣ: Εκδήλωση για τα παιδιά του Παραρτήματος Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες Βούλας