Απλοποιούνται οι διαδικασίες χορήγησης μίας σειράς εξειδικευμένων φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Αντί του συμβατικού τρόπου που ισχύει σήμερα, η έγκρισή τους θα γίνεται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού μέσω “συστήματος ηλεκτρονικής προέγκρισης” (ΣΗΠ).

Η παρέμβαση προβλέπεται στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα και αφορά τις εξής κατηγορίες φαρμάκων:

  • Φάρμακα υψηλού κόστους του νόμου 3816/10.
  • Φάρμακα που δεν κυκλοφορούν στην Ελλάδα και χορηγούνται μέσω έκτακτων εισαγωγών ή ατομικών αιτημάτων.
  • Σκευάσματα που χορηγούνται εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων.
  • Φάρμακα που δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετική λίστα), δεν έχουν αξιολογηθεί και ζητείται η κατ΄ εξαίρεση χορήγησή τους, για νόσους ή παθολογικές καταστάσεις άμεσα απειλητικές για τη ζωή ή ικανές να προκαλέσουν ανήκεστι βλάβη.

Αφορά, επίσης, σκευάσματα πρώιμης πρόσβασης, τα οποία δεν χορηγούνται δωρεάν από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις ή τους τοπικούς αντιπροσώπους τους, για τα οποία ζητείται η χορήγηση προσωρινής ή ατομικής άδειας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Δεδομένα

Η υποβολή των αιτημάτων θα γίνεται στο σύστημα ηλεκτρονικής προέγκρισης του ΕΟΠΥΥ, με τις ισχύουσες διαδικασίες προστασίας των προσωπικών δεδομένων, χωρίς όμως τη συναίνεση των ασθενών.

Σύμφωνα με το άρθρο 265 του νομοσχεδίου, η επεξεργασία θα γίνεται σε κατάλληλα και ειδικά κέντρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των φυσικών προσώπων.

Κατά τη διαδικασία αυτή, οι υπεύθυνοι επεξεργασίας των στοιχείων έχουν υποχρέωση τήρησης του επαγγελματικού απορρήτου.

Έγκριση

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά στο σύστημα και θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα στοιχεία από τους θεράποντες γιατρούς, τους γνωμοδοτούντες γιατρούς, τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και την νέα Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης.

Με ηλεκτρονικό τρόπο θα γίνεται και η επικοινωνία μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών.

Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγεται η ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ στόχος είναι να μειώνεται στο ελάχιστο και ο χρόνος έγκρισης των αιτημάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
Συναντήσεις του προέδρου του ΕΦΕΤ στην Κύπρο
‘’Πλημμύρισε’’ παιδικά χαμόγελα το Γ.Ν. Παπαγεωργίου