Προβληματισμό προκαλεί καταγγελία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σύμφωνα με την οποία η χώρα μας αρνήθηκε τεχνολογία του CERN κατά του καρκίνου.
Σύμφωνα με το προεδρείο της Ομοσπονδίας, η κυβέρνηση αντιμετώπισε με απίστευτη χαλαρότητα τη δυνατότητα εγκατάστασης στη χώρα μας μονάδας ακτινοβολίας καρκινικών όγκων που αναπτύχθηκε στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου CERN.
Πρόκειται – σημειώνει – για νέο σύστημα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων, με δέσμη πρωτονίων, το οποίο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.
Το κόστος της επένδυσης είναι 100 εκατομμύρια ευρώ και παραχωρείται κατ’ αποκλειστικότητα στη χώρα που θα αναλάβει την επένδυση. Θα της παραχωρηθεί κατ’ αποκλειστικότητα η χρήση της εφαρμογής.
“Γιατί η κυβέρνηση είπε όχι στη συγκεκριμένη επένδυση που θα έσωζε ζωές ασθενών με καρκίνο και θα περιόριζε την οικονομική αιμορραγία των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων;”, αναρωτιέται το προεδρείο της ΠΟΕΔΗΝ.
Γιατί είπαν “όχι” - σημειώνει – στη μονάδα ακτινοβολίας καρκινικών όγκων, την οποία διεκδικούν χώρες, όπως η Αλβανία ή η Βουλγαρία;
Τα Πανεπιστήμια της χώρας (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, ΕΜΠ, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) φέρονται να έχουν πάρει θέση υπέρ της εγκατάστασης και μάλιστα εκπόνησαν και σχετικές μελέτες.
Καρκίνος
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, στην Ελλάδα εμφανίζονται ετησίως 45.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου, ο οποίος "ευθύνεται" για το 40% των θανάτων σε ηλικίες πάνω των 65 ετών.
Οι λίστες αναμονής είναι τετράμηνες, όταν το προσδόκιμο ζωής των καρκινοπαθών είναι λιγότερο που τον χρόνο που περιμένουν στην αναμονή.
Η χώρα μας διαθέτει 20 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, αντί για 70 που είναι απαραίτητα (γραμμικοί επιταχυντές), εκ των οποίων οι 10 είναι δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Χρώματα στα νοσοκομεία - Πώς αλλάζει το "Σωτηρία" [εικόνες]
Πάνω από 280 δισ. δολάρια οι διαδικτυακές πωλήσεις των φαρμακείων το 2029
Bιοδείκτες