Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων στην ελληνική αγορά.
Έπειτα από το πρόβλημα με τις ελλείψεις λευκωματίνης και ανοσοσφαιρίνης, οι υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) κατέγραψαν νέες ελλείψεις σε 206 σκευάσματα διαφόρων τύπων (ο πίνακας παρατίθεται πιο κάτω).
Από αυτά, τα 21 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα έξι εμβόλια, τα 11 εισάγονταν στην Ελλάδα μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ για τα 138 έχει υπάρξει διακοπή κυκλοφορίας.
Τον περασμένο μήνα, οι ελλείψεις ανέρχονταν επίσημα σε 216 φάρμακα, με τους φαρμακοποιούς να επισημαίνουν πως η κατάσταση οδηγεί σε ταλαιπωρία τους ασθενείς.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, οι πολίτες είναι σχεδόν αδύνατο να λάβουν όλα τους τα φάρμακα με μία επίσκεψη στο φαρμακείο.
Κάνουν λόγο και για κίνδυνο για την υγεία των ασθενών, καθώς η καθυστέρηση λήψης της φαρμακευτικής αγωγής, μπορεί να έχει και δυσμενείς συνέπειες για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό, με την ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία και τις ρυθμιστικές αρχές να ανησυχούν για την επιδείνωσή του στη Γηραιά Ήπειρο.
Διαφωνία
Οι εταιρείες υποστηρίζουν πως η νομοθεσία και κυρίως εκείνη που σχετίζεται με την τιμολογιακή πολιτική είναι πολύ αυστηρή και καθιστά ασύμφορη τη διατήρηση στην αγορά φαρμάκων με χαμηλές τιμές.
Από την πλευρά τους, οι ρυθμιστικές αρχές των χωρών εκτιμούν ότι υπάρχουν ελλείψεις όταν οι κανονισμοί δεν εφαρμόζονται αποτελεσματικά, για να διασφαλίσουν την επάρκεια των φαρμάκων.
Το θέμα των ελλείψεων αποτελεί αντικείμενο έρευνας από την Ένωση των Ευρωπαίων φαρμακοποιών (Pharmaceutical Group of the European Union, PGEU).
Στο πλαίσιο αυτό, η PGEU διενεργεί και φέτος έρευνα στους φαρμακοποιών των χωρών – μελών, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Ιουλίου.
Επιπλέον Πληροφορίες
Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών
Οι συμπεριφορές που επιδεινώνουν την κατάθλιψη