Εργοστάσια, παλιές βιοτεχνίες ή και χώροι που κάποτε λειτουργούσαν ως εκθέσεις  (π.χ.αυτοκινήτων) ενοικιάζονται σωρηδόν από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της υγείας προκειμένου να ανακαινιστούν και να λειτουργήσουν ως σύγχρονες μονάδες αιμοκάθαρσης, καθώς οι νεφροπαθείς φεύγουν κατά κύματα από τα δημόσια νοσοκομεία.

Αιτία του κακού οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, που οδηγεί τις διοικήσεις των δημόσιων νοσοκομείων να μειώνουν τις βάρδιες, καθώς αφενός δεν μπορούν να καλυφθούν επαρκώς, αφετέρου η προσφερόμενη ποιότητα υπηρεσιών ενδεχομένως υποβαθμίζεται.  

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος ορίζει ότι για κάθε τρεις ασθενείς απαιτείται ένας νοσηλευτής και η αιμοκάθαρση. 

Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο τραγική για περίπου 30 αιμοκαθαρόμενους - στους οποίους περιλαμβάνονται άνεργοι, ανασφάλιστοι και μετανάστες- κάποιοι από τους οποίους έχουν προχωρήσει και σε καταγγελίες ότι δεν πραγματοποιούν τις αιμοκαθάρσεις τους με την συχνότητα που πρέπει ή ότι η διαδικασία είναι ημιτελής.

Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικά στοιχεία, το κύμα μεταφοράς ασθενών από τον δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό εντάθηκε από το 2014. Πηγές αναφέρουν ότι μολονότι οι δημόσιες δομές έχουν τα απαιτούμενα υλικά για τις αιμοκαθάρσεις, αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν καθώς δεν υπάρχει το ανάλογο αριθμητικά νοσηλευτικό προσωπικό. 

Έτσι, το 2014 οι αιμοκαθαρόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές΄-είτε Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είτε Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης- ήταν 5.976 ασθενείς, ενώ την ίδια χρονιά οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν από τις δημόσιες, ήταν 4.154. Ένα χρόνο μετά, οι ασθενείς που πήγαν στις ιδιωτικές κλινικές ήταν 5.976 έναντι 4.055 που επισκέφτηκαν δημόσια νοσοκομεία. Το 2016 οι ασθενείς που εξυπηρετήθηκαν από τις ιδιωτικές κλινικές ήταν 6.534, ενώ στα δημόσια νοσοκομεία κατευθύνθηκαν 4.016 ασθενείς. Πέρσι, οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα της δευτεροβάθμιας περίθαλψης προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε 6.899 ασθενείς, ενώ τα νοσοκομεία σε 3.965 νεφροπαθείς. Φέτος από αρχές του έτους μέχρι και 30/8 /2018, οι ιδιωτικές κλινικές εξυπηρέτησαν 7.116 νεφροπαθείς, έναντι 3.982 νεφροπαθών που κατευθύνθηκαν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.  

Σήμερα οι νεφροπαθείς έχουν ξεπεράσει τα 10.000 άτομα. Ο καθένας χρειάζεται 155 αιμοκαθάρσεις το χρόνο.  Συνολικά, αν συμπεριληφθούν και οι μονάδες τεχνητού νεφρού που λειτουργούν μέσα σε ιδιωτικές κλινικές, οι ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης ανέρχονται σε 75 και διατηρούν περί τις 1.600 κλίνες.  

Την ίδια στιγμή, υποστηρίζει στο Iatronet ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Νεφροπαθών, κ. Γρηγόρης Λεοντόπουλος, δεν είναι μόνο η έλλειψη του προσωπικού στις δημόσιες δομές που δυσχεραίνει την ήδη δύσκολη ζωή των νεφροπαθών, αλλά και το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές (μεταξύ των οποίων και νησιά), όπου είτε δεν υπάρχουν καθόλου νεφρολόγοι γιατί οι σχετικές προκηρύξεις επιστημονικού προσωπικού καθυστερούν απίστευτα ή δεν επαρκούν. 

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης με παράγοντες του Υπουργείου, μας τόνισε ότι επειδή εκκρεμεί ο νέος ΕΚΠΥ (Eνιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας) η ΕΣΑΜΕΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία), όπου ο Σύνδεσμος αποτελεί μέλος έχει ζητήσει κάποιες τροποποιήσεις και άρα αναμένονται οι αλλαγές για την τελική έγκριση του Κανονισμού.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024
Νέα εξαγορά από την οικογένεια Σκλαβενίτη