Οι κυβερνήσεις δαπανούν  60 δολ. ανά άτομο για την υγεία στις χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα και περίπου 270 δολάρια ΗΠΑ ανά άτομο στις χώρες με υψηλό μεσαίο εισόδημα.  Είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έκθεσης που παρουσίασε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σχετικά με τις δαπάνες στον χώρο της υγείας. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες για την υγεία αυξάνονται ταχύτερα από ό, τι η υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία, αντιπροσωπεύοντας το 10% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ). Παράλληλα, ενισχύονται με πιο γοργούς ρυθμούς στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος φθάνοντας κατά μέσο όρο το 6% ετησίως, έναντι 4% στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Οι δαπάνες για την υγεία περιλαμβάνουν τις κρατικές χρηματοδοτήσεις, τις απευθείας πληρωμές από τους ασθενείς, τα προγράμματα υγείας που παρέχονται από εργοδότες τις οικονομικές ενισχύσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι κυβερνήσεις παρέχουν κατά μέσο όρο το 51% των δαπανών για την υγεία, ενώ πάνω από το 35% των δαπανών για την υγεία ανά χώρα καλύπτεται από τον ίδιο τον ασθενή. Μια συνέπεια αυτού είναι ότι 100 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο ωθούνται σε ακραίες συνθήκες φτώχειας κάθε χρόνο.

"Οι αυξημένες εγχώριες δαπάνες είναι απαραίτητες για την επίτευξη της καθολικής κάλυψης της  υγείας και των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης που σχετίζονται με την υγεία", δήλωσε ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του WHO. "Αλλά οι δαπάνες για την υγεία δεν είναι κόστος, είναι μια επένδυση στη μείωση της φτώχειας,  στην δημιουργία θέσεων εργασίας, στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης που θα οδηγήσουν σε πιο υγιείς, ασφαλέστερες και δίκαιες κοινωνίες".

Στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι δημόσιες κατά κεφαλήν δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη διπλασιάστηκαν από το 2000. Κατά μέσο όρο, οι κυβερνήσεις δαπανούν  60 δολ. ανά άτομο για την υγεία στις χώρες με χαμηλό μεσαίο εισόδημα και κοντά σε 270 δολάρια ΗΠΑ ανά άτομο στις χώρες με υψηλό μεσαίο εισόδημα.

Στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, νέα δεδομένα υποδεικνύουν ότι περισσότερο από το ήμισυ των δαπανών για την υγεία είναι αφιερωμένο στην πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, λιγότερο από το 40% όλων των δαπανών για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προέρχεται από τις κυβερνήσεις.

"Όλα τα 194 κράτη μέλη της Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναγνώρισαν τη σημασία της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης κατά την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Αστάνα τον περασμένο Οκτώβριο", δήλωσε ο Δρ. Agnes Soucat, Διευθυντής Υγειονομικών Συστημάτων, Διακυβέρνησης και Χρηματοδότησης του Οργανισμού. «Τώρα πρέπει να ενεργήσουν και να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες για ποιοτική υγειονομική περίθαλψη στην κοινότητα».

Η έκθεση εξετάζει επίσης το ρόλο της εξωτερικής χρηματοδότησης. Το ποσοστό της χρηματοδότησης που παρέχεται έχει μειωθεί σε λιγότερο από το 1% των παγκόσμιων δαπανών για την υγεία. Σχεδόν το ήμισυ αυτών των εξωτερικών πόρων είναι αφιερωμένο σε τρεις ασθένειες - HIV / AIDS, φυματίωση (TB) και ελονοσία.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι