Παράνομη χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας τη στάση των διαγνωστικών κέντρων να ζητούν απ' ευθείας αμοιβή από τους ασθενείς για τις εξετάσεις τους.
Την απόφαση έλαβε την Τετάρτη το συντονιστικό όργανο εργαστηρίων και κέντρων (φωτογραφία κάτω), ως συνέχιση της κινητοποίησης του κλάδου κατά των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback, rebate) προς τον ΕΟΠΥΥ.
Αναφερόμενος στη νέα μορφή κινητοποίησης, ο Ανδρέας Ξανθός δήλωσε στην ΕΡΤ πως δεν έχει καμία πρόβλεψη από την άποψη των συμβατικών υποχρεώσεων και πως είναι εντελώς παράνομη:
“Αυτό το οποίο εισηγούνται, το να πληρώνει ο ασθενής και στη συνέχεια να ζητάει από τον ΕΟΠΥΥ να του δώσει τα χρήματά του, πέρα από το ότι επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνει μέσα από την τσέπη του, δεν προβλέπεται”, είπε ο υπουργός Υγείας, για να σημειώσει:
“Η σύμβαση, την οποία έχουν συνυπογράψει τα εργαστήρια με τον ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει, πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής του 15%, καμία άλλη επιβάρυνση του ασθενή”.
Έκανε λόγο για “de facto καταγγελία των συμβάσεων”, εκτιμώντας πως από αυτήν την εξέλιξη δεν ευνοούνται ούτε οι ασθενείς, αλλά ούτε και η πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων.
Ανέφερε, ωστόσο, πως δεν επιθυμεί καταγγελία των συμβάσεων, καθώς το δημόσιο σύστημα Υγείας δεν έχει την δυνατότητα να καλύψει με πληρότητα και σε μικρό χρονικό διάστημα έγκαιρα όλες τις ανάγκες για τις διαγνωστικές εξετάσεις των πολιτών.
Ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε “αδιέξοδη” την αντιπαράθεσης, ειδικά αυτήν την ευαίσθητη περίοδο, λέγοντας πως δεν έχουμε συνηθίσει σε προεκλογικές περιόδους, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια στη χώρα, μία τόσο ακραίας μορφής κινητοποίηση.
“Αυτό νομίζω ότι πρέπει να σταθμιστεί, να προβληματιστούν οι πάντες. Και βεβαίως και οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν πάνω στο θέμα το οποίο έχει προκύψει. Είναι σαφές, όμως, ότι αυτή η γραμμή, που κατά την άποψή μας”, είπε χαρακτηριστικά.
Εκτίμησε πως δεν υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, αλλά μία προσπάθεια να προωθηθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία προσβλέπουν σε μία αναδιανομή της πίτας των διαγνωστικών εργαστηρίων:
“Τα μεγάλα διαγνωστικά εργαστήρια, που εν πολλοίς συμβάλλουν με προκλητή ζήτηση στην υπέρβαση της δαπάνης, επιδιώκουν το αδιέξοδο, επιδιώκουν το να μην υπάρχουν συμβάσεις. Και στη συνέχεια, η επόμενη κυβέρνηση, όποτε σχηματιστεί, να προχωρήσει σε μία επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης και της συναλλαγής του ΕΟΠΥΥ με τα διαγνωστικά εργαστήρια, υπέρ των δικών τους συμφερόντων”.
Περιφέρειες
Για τη διευκόλυνση των ασθενών, ο υπουργός Υγείας είπε πως θα επιχειρηθεί η βελτίωση της πρόσβασής τους στις δημόσιες δομές.
Επεσήμανε πως έχει ήδη ξεκινήσει μία συνεννόηση με τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων, ώστε να διευκολύνουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται εκτός ραντεβού εργαστηριακές εξετάσεις, είτε στα νοσοκομεία είτε στις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, δηλαδή, στα Κέντρα Υγείας αγροτικού και αστικού τύπου.
Στην Αθήνα – είπε – υπάρχει ένα σύστημα, όπου πάνω από 20 δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας μπορούν σε καθημερινή βάση να διενεργούν αιμοληψίες και στη συνέχεια, οι εξετάσεις να γίνονται στο κεντρικό διαγνωστικό εργαστήριο.
Θα επιχειρηθεί, επίσης, να αυξηθεί η χωρητικότητα των απογευματινών εργαστηρίων στα νοσοκομεία, όπου η δαπάνη επιβαρύνει εξ ολοκλήρου τον ΕΟΠΥΥ.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κατάθλιψη και γιορτές: Στρατηγικές αντιμετώπισης
Πώς βοηθά ο χορός ανθρώπους με νόσο του Πάρκινσον [μελέτη]
Στατιστικά χρήσης διαδικτύου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε διάφορες ηλικιακές ομάδες στις ΗΠΑ