Του Δημήτρη Καραγιώργου

Πρόστιμα από 300 έως 3.000 ευρώ, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους.

Το νομοσχέδιο συζητήθηκε σήμερα και στην κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε στο μέγαρο Μαξίμου, με θέμα την Υγεία. Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ‘…σε λίγες μέρες, αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή για το πρώτο στη σειρά νομοσχέδιο, που αφορά στην απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού και αλκοόλ σε ανήλικους κατ’ αρχήν, αλλά και μια σειρά από μέτρα που αφορούν σε μια γενικότερη απαγόρευση για το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου 2010…’.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με το νομοσχέδιο απαγορεύεται το κάπνισμα στους εξής χώρους: Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής, όλους τους χώρους των αεροδρομίων, σταθμών μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων, παντός είδους κυλικεία, παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημοσίας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

Στους υπεύθυνους διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων αυτών, θα επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ για παράβαση των διατάξεων του νομοσχεδίου, ενώ σε όσους καπνίζουν σε χώρους όπου δεν επιτρέπεται το κάπνισμα θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η GSK αγοράζει από την CureVac τα δικαιώματα σε εμβόλια κατά της CoViD και της γρίπης
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024