Μακραίνει η λίστα των σκευασμάτων που διαγράφονται από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων (ΔΤΦ) . Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναρτώνται από το Υπουργείο Υγείας, από το 2018 μέχρι σήμερα οι Διαγραφές από το ΔΤΦ ανήλθαν σε 302 προϊόντα και 378 κωδικούς συνολικά, λόγω Ανακλήσεων Αδειών ή Διακοπών Κυκλοφορίας.

 Στην περίπτωση της Ανάκλησης αδείας το σκεύασμα απεντάσσεται από το Δελτίο Τιμών και από το θετικό κατάλογο εντός τριμήνου, ενώ στην περίπτωση της διακοπής κυκλοφορίας η εταιρεία ενημερώνει την αρμόδια αρχή για την απόφασή της και μετά το πέρας της τριετίας, λόγω μη ύπαρξης πωλήσεων διαγράφεται το φάρμακο από το Δελτίο Τιμών και το θετικό κατάλογο. 

 Παράγοντες της αγοράς μας ανέφεραν ότι η τάση των διαγραφών θα ενταθεί στο μέλλον, ως φυσική απόρροια αφενός της ανασύνταξης δυνάμεων από την πλευρά των εταιρειών σε θεραπευτικές κατηγορίες πιο κερδοφόρες με παράλληλο εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης του προϊοντικού τους χαρτοφυλακίου, και αφετέρου της σημαντικής μείωσης των τιμών που έχουν υποστεί τα φάρμακα χωρίς προοπτική διόρθωσής τους. 

Αναλυτικότερα πέντε θεωρούνται οι βασικότεροι λόγοι που ωθούν τις εταιρείες στην απόφαση διαγραφής των σκευασμάτων τους από το ΔΤΦ.

 1. Μειωμένες πωλήσεις , λόγω των χαμηλών τιμών και των διορθώσεων που δεν έχουν γίνει.  Εκτιμάται ότι περισσότερα από το 30% των σκευασμάτων που βρίσκονται στο ΔΤ έχουν χαμηλότερη τιμή από το Μ.Ο των δύο της Ευρωζώνης για τα προϊόντα αναφοράς. Γεγονός που συμπαρασύρει σε λανθασμένα επίπεδα και την τιμή των γενοσήμων.

2. Παλαιό προϊόν (ξεπερασμένο). Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν έχει ξεπεραστεί σαν κατηγορία από νέες θεραπείες πιο καινοτόμες και στοχευμένες, που ωστόσο ενώ έχουν ενταχθει στον θετικό κατάλογο δεν έχουν αξιολογηθεί σε όρους cost effectiveness  (κόστος αποτελεσματικότητας δηλαδή αν η προστιθέμενη αξία αυτών των προϊόντων είναι ανάλογη του επιπλέον κόστους που καλούνται να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία).

3. Επηρεασμός τιμής άλλων χωρών. Επειδή η Ελλάδα επηρεάζει την τιμολόγηση σε 16 χώρες ανά τον κόσμο, πολυεθνικές προκειμένου να αποφύγουν τον επηρεασμό της τιμής κάποιων σκευασμάτων τους σε μεγάλες αγορές, όπως Τουρκία, Ισπανία, Βραζιλία, έμμεσα τη Γερμανία αποφασίζουν να διαγράψουν σκευάσματα στην εσωτερική αγορά. 

4. Επίπτωση rebate και clawback: Tα διψήφια ποσοστά των αναγκαστικών επιστροφών που επιβαρύνουν τις εταιρείες, έχουν καταστήσει πολλά σκευάσματα ασύμφορα στην διακίνησή τους.

5. Επηρεασμός αποζημίωσης νέου προϊόντος. Υπάρχουν περιπτώσεις που μία εταιρεία όταν βγάζει ένα πιο εξελιγμένο φάρμακο αποφασίζει να αποσύρει το παλιό αντίστοιχο σκεύασμα διεκδικώντας έτσι και υψηλότερη τιμή. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σε εφαρμογή Μνημόνιο Συνεργασίας Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας και Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
Ο καφές και το τσάι συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο κεφαλής και τραχήλου [μελέτη]
Τα αντιβιοτικά δεν συνδέονται με νοητική εξασθένηση στους ηλικιωμένους [μελέτη]