Σε συνέντευξη που έδωσε ο Τομεάρχης του Εργαστηριακού Τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας «Ο Άγιος Παντελεήμων» και Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παρακλίνιου Διαγνωστικού Ελέγχου, κ. Γιώργος Ίντας, αφού τόνισε την έγκαιρη και επιτυχημένη αντίδραση της χώρας μας στην πανδημία, έκανε αναφορά στις πρωτόγνωρες καταστάσεις στις οποίες κλήθηκε να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας στο οποίο εργάζεται ήταν από την πρώτη στιγμή στο «μέτωπο» της υποδοχής των κρουσμάτων και των εξελίξεων γενικότερα. Εκεί, η οργάνωση της διαχείρισης των ύποπτων περιστατικών για Covid-19 ήταν επιτακτική ανάγκη και πραγματοποιήθηκε άμεσα αποκλείοντας την είσοδό τους στο χώρο των ΤΕΠ ώστε να μειωθεί η πιθανότητα διασποράς του ιού.

Οι «ύποπτοι» ασθενείς με πιθανά συμπτώματα του Covid-19 ανιχνεύονται στην πύλη του νοσοκομείου και στη συνέχεια δρομολογούνται και παραμένουν σε διαφορετικό χώρο στο Τμήμα Εξωτερικών Ιατρείων. Ακολουθεί λήψη και αποστολή των δειγμάτων στο ινστιτούτο Παστέρ ή στο Αττικό νοσοκομείο, ενώ όλοι παραμένουν στη «μόνωση» για 12-13 ώρες. Στη συνέχεια και όπως τόνισε ο κ. Ίντας η διαδικασία διενέργειας των εξετάσεων χωλαίνει καθώς υπάρχει η περίπτωση τα αποτελέσματα να καθυστερήσουν έως και 24 ώρες. Κατά το χρόνο αυτό, τα περιστατικά παραμένουν φιλοξενούμενα στις δομές του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων», επιβαρύνοντας περαιτέρω το συνολικό κόστος της διαχείρισής τους, αν και μόλις 2-3 κρούσματα επιβεβαιώνονται ως θετικά για κάθε 80 που προσέρχονται και εξετάζονται στην εφημερία του νοσοκομείου. Προστίθενται με αυτό τον τρόπο κόστη μεταφοράς, καθυστέρησης στην αντιμετώπιση κάποιων κρουσμάτων, επιπλέον αναγκών σε προσωπικό, μέτρων ασφάλειας, απολυμάνσεων, κλπ. Ο κ Ίντας συμπληρώνει ότι έως σήμερα η διοίκηση του νοσοκομείου δε φείδεται στη διενέργεια διαγνωστικών tests αν και πολλές φορές απαιτούνται στον ίδιο ασθενή πολλαπλά δείγματα.

Όπως τονίζει ο καθηγητής, τα κόστη αυτά θα μπορούσαν να αποφευχθούν με τη χρήση αξιόπιστων και έγκυρων «ταχέων» διαγνωστικών εξετάσεων. Με την αξιοποίησή τους θα μπορούσε να μειωθεί το συνολικό κόστος διαχείρισης των ασθενών που προσέρχονται στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων με συμπτώματα ύποπτα για Covid-19, καθώς μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα δίνονται άμεσα και μειώνεται περαιτέρω τόσο η έκταση των μέτρων ασφάλειας όσο και η πιθανότητα διασποράς του ιού μεταξύ των επαγγελματιών Υγείας, των λοιπών ασθενών και στο γενικό πληθυσμό. Βεβαίως, προκειμένου να γίνει χρήση των πλεονεκτημάτων που δίνουν τα παρακλίνια συστήματα, θα πρέπει να πιστοποιηθεί η εγκυρότητά των αποτελεσμάτων τους, κατεύθυνση προς την οποία κινείται ήδη η Ελληνική εταιρεία Παρακλίνιου Διαγνωστικού Ελέγχου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα γίνει η χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους τον Αύγουστο [πίνακας]
Ψυχοθεραπεία μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματική [μελέτη]  
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε 7 - 8 περιοχές θα χρειαστούμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς