Οι περιορισμοί στις επαφές στη Γερμανία έχουν παραταθεί έως τις 5 Ιουνίου. Η καγκελάριος, ωστόσο, Άνγκελα Μέρκελ (CDU) και οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να προχωρήσουν σταδιακά σε χαλάρωση των μέτρων.

Στο μέλλον, σε εθνικό επίπεδο τα μέλη δύο νοικοκυριών θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να συναντώνται μεταξύ τους.

"Λόγω του χαμηλού αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού, η παραμονή στο δημόσιο χώρο θα επιτρέπεται όχι μόνο με τους συγγενείς του νοικοκυριού  ή  ένα άλλο άτομο, αλλά και με τα πρόσωπα ενός άλλου νοικοκυριού", αναφέρεται στην κοινή απόφαση.

Επιπλέον, αναμένεται να αρθεί ο προηγούμενος περιορισμός του ανοίγματος στα καταστήματα. Κατόπιν τούτου αίρεται και η μέγιστη έκταση πωλήσεων  των 800 τετραγωνικών μέτρων. 

Η Γερμανία επιχειρεί λοιπόν να βγει από το lockdown - και επειδή αυτό λαμβάνει χώρα σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια επρόκειτο να συναποφασίσουν και αυτό διαμέσω του ομοσπονδιακού ανταγωνισμού: ορισμένες τοπικές κυβερνήσεις έχουν ήδη προχωρήσει σε αλλαγές σε μεμονωμένους τομείς, "ανοίγοντας την όρεξη" των γειτονικών κρατιδίων.

Στην τηλεδιάσκεψη τους την Τετάρτη το πρωί, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί είχαν σκοπό να συζητήσουν αν είναι όλα εντάξει με την διαφορετική σε τοπικό επίπεδο προσέγγιση.

Η κατάσταση με τις επιμολύνσεις από κορωνοιό διαφέρει από κρατίδιο σε κρατίδιο: Η Βαυαρία ή η Βάδη - Βυρτεμβέργη, για παράδειγμα, έχουν σημαντικά υψηλότερα ποσοστά επιμολύνσεων συγκριτικά  με την Σαξονία ή το Μεκλεμβούργο. Μέχρι σήμερα, περίπου 700 επιμολύνσεις από κορωνοιό  έχουν καταγραφεί στα βορειοανατολικά.

Με 43 επιμολυσμένα άτομα ανά 100.000 κατοίκους, το Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιμολύνσεων σε εθνικό επίπεδο. Στη Βαυαρία, την περιοχή με τις περισσότερα κρούσματα, το ποσοστό κρουσμάτων είναι 329 ανά 100.000 κατοίκους.

Κανονικότητα

Οι τοπικές  κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν - στο μέτρο του δυνατού - να μην είναι πολύ μακριά μεταξύ τους αναφορικά με τις αποφάσεις για την μετά - lockdown εποχή: η Κάτω Σαξονία, για παράδειγμα, έχει γίνει το πρώτο κρατίδιο που υποχώρησε ήδη στις διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών πανδοχείων που συνεχίζονται για εβδομάδες και έχει ανακοινώσει ότι θα ανοίξουν ξανά τα εστιατόρια.

Η Σαξονία επιτρέπει επίσης συναντήσεις έως και πέντε ατόμων που δεν ζουν σε ένα νοικοκυριό. Πολλοί άνθρωποι από άλλες περιοχές αναρωτιούνται γιατί αυτό δεν είναι δυνατό και για αυτούς.

Λόγω των χαμηλών τιμών σε κρούσματα κορωνοϊού, το Μεκλεμβούργο - Δυτική Πομερανία θέλει να επιτρέψει και πάλι τις διακοπές στην Βαλτική ξανά την εβδομάδα πριν από την Πεντηκοστή. Το Σλέσβιχ-Χολστάιν επιτρέπει σε άτομα με δεύτερο σπίτι στο κρατίδιο να επιστρέψουν, ακόμη και στα νησιά. Έτσι, ο ανταγωνισμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία είναι εν μέρει ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει ότι μεμονωμένες ομάδες, όπως τα εξεταστικά έτη ή ορισμένες ηλικιακές ομάδες, μπορούν να επιστρέψουν στις τάξεις ή τις διαλέξεις.

Αποφάσεις 

Οι παιδικοί σταθμοί αναμένεται επίσης να ανοίξουν σταδιακά σε εθνικό επίπεδο τον Μάιο. Εάν τα αθλητικά γήπεδα ανοίξουν ξανά, αυτό θα  ισχύει μόνο για τα  αθλήματα χωρίς επαφή όπως τένις ή τοξοβολία.

Τα εστιατόρια παραμένουν κλειστά σε εθνικό επίπεδο: επιτρέπονται μόνο οι πωλήσεις και οι υπηρεσίες παράδοσης. Ωστόσο, οι τοπικοί  πρωθυπουργοί και ο καγκελάριος ενδέχεται να συμφωνούσαν σήμερα  ότι  μπορεί  να ξαναλειτουργήσει η εστίαση  από τη Δευτέρα - ανάλογα με την απόφαση της κάθε  τοπικής κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, μόνο ένα μέρος των τραπεζιών στις παμπ και τα εστιατόρια μπορούν να διατεθούν και πρέπει να γίνουν κρατήσεις προκειμένου σε περπτώσεις επιμόλυνσης να είναι σε θέση να ενημερώνουν και να απομονώνουν αυτούς που επηρεάζονται. Μόνο περιορισμένος αριθμός επισκεπτών επιτρέπεται να καθίσει στα τραπέζια.

Τέλος, η προστατευτική μάσκα είναι υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες, στα ψώνια ή τα κομμωτήρια.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχοθεραπεία μέσω γραπτών μηνυμάτων μπορεί να είναι αποτελεσματική [μελέτη]  
Μ. Θεμιστοκλέους: Σε 7 - 8 περιοχές θα χρειαστούμε βοήθεια από ιδιώτες γιατρούς
Αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού σε σχέση με πέρυσι - Θεμιστοκλέους: Δεν υπάρχει πίεση στα νοσοκομεία