Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου, προκαλεί η δημοσίευση δύο μέρες πριν από τις εκλογές, Προεδρικού Διατάγματος για τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων και διαγνωστικών κέντρων. Με αυτό, δίνεται η χωρίς περιορισμούς δυνατότητα ίδρυσης παρόμοιων μονάδων ακόμη και σε εταιρείες.

Το ΙΑΤΡΟΝΕΤ αποκαλύπτει σήμερα το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος 180, το οποίο 'πέρασε' ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος στις 2 Οκτωβρίου. Το Διάταγμα φέρει τον τίτλο 'Όροι, προϋποθέσεις, διαδικασία και προδιαγραφές για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών φορέων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας'.

Προβλέπει ότι ιατρικές και οδοντιατρικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παρέχονται από ιδιωτικά ιατρεία και οδοντιατρεία, ιδιωτικά πολυϊατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

Οι φορείς αυτοί λειτουργούν με τις διατάξεις του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος και τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του αρμόδιου νομάρχη, του γενικού γραμματέα της οικείας περιφέρειας, του υπουργού Υγείας, καθώς και του οικείου Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου.

Άδεια λειτουργίας ιδιωτικού πολυϊατρείου και ιδιωτικού πολυοδοντιατρείου χορηγείται σε εταιρείες, σε αστικούς ιατρικούς συνεταιρισμούς και σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Για τη νόμιμη λειτουργία τους, απαιτείται άδεια λειτουργίας, η οποία χορηγείται από την αρμόδια διεύθυνση της νομαρχίας, εντός δύο μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης. Σε περίπτωση που δεν συνέλθει η αρμόδια επιτροπή μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο, η άδεια μπορεί να χορηγείται και χωρίς τη γνώμη της επιτροπής, μετά από έλεγχο.

Στην έδρα κάθε νομαρχιακής αυτοδιοίκησης συνιστάται επιτροπή, η οποία αποτελείται από έναν γιατρό της διεύθυνσης Υγείας ή έναν γιατρό που υπηρετεί στο ΕΣΥ, έναν εκπρόσωπο του οικείου Ιατρικού ή Οδοντιατρικού Συλλόγου και έναν αρχιτέκτονα ή πολιτικό μηχανικό που υπηρετεί στην οικεία περιφέρεια ή την αρμόδια νομαρχιακή αυτοδιοίκηση.

Έργο της επιτροπής είναι η γνωμοδότηση για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας φορέων παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, ο έλεγχος των φορέων και η εισήγηση για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα.

Οι κυρώσεις που επιβάλλονται στους παραβάτες είναι πρόστιμα από 30.000 έως 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση παράβασης ειδικών απαγορεύσεων αφαιρείται η άδεια του φορέα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Parent2Parent Support
Γυαλιά ηλίου: Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζονται αλλαγή
Οι ποινές σε ιδιώτες γιατρούς που αρνούνται να καλύψουν κενά στο ΕΣΥ [νομοσχέδιο]