Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διεθνή διασωστική άσκηση «έρευνας και διάσωσης αγνοουμένων ύστερα από κατολίσθηση σε κατασκηνωτικό χώρο », την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008 στην Πάτρα, η οποία αποτέλεσε βασικό μέρος της 6ης Πανελλήνιας Εκπαίδευσης Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Η άσκηση διεξήχθη υπό πραγματικές συνθήκες, με τη συμμετοχή 200 νέων Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ, καθώς και ειδικευμένης ομάδας εκπαιδευτών από τον Ερυθρό Σταυρό της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Για της ανάγκες της άσκησης κινητοποιήθηκαν εκπαιδευτές και χειριστές διασωστικών σκύλων, ειδικά οχήματα και ασθενοφόρα του Ε.Ε.Σ πλήρως εξοπλισμένα με υγειονομικό και τεχνικό εξοπλισμό, καθώς και εξειδικευμένη ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης.

Το Σώμα των Εθελοντών Σαμαρειτών και Διασωστών του Ε.Ε.Σ, δημιουργήθηκε το 1932 και αποτελεί τη μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στην Ελλάδα, έτοιμη να δράσει σε περιπτώσεις φυσικών ή άλλων καταστροφών και σε κάθε είδους έκτακτη κατάσταση.

Αποτελείται σήμερα από μια αναλογία 60% γυναικών και 40% ανδρών και διαθέτει ένα δίκτυο εθελοντών με 4.500 ενεργά μέλη με μέσο όρο ηλικίας το 23ο έτος.

Στο Σώμα Σαμαρειτών και Διασωστών υπάγονται :

  • Ομάδα Διάσωσης του Ε.Ε.Σ όπου αριθμεί 250 Εθελοντές Διασώστες Τεχνικής και Παραϊατρικής Διάσωσης 
  • Σχολή Αυτοδυτών Ναυαγοσωστών του Ε.Ε.Σ όπου είναι η μοναδική στη χώρα μας που είναι διεθνώς αναγνωρισμένη από τη Διεθνή Ναυαγοσωστική Ομοσπονδία και η μοναδική παγκοσμίως που λειτουργεί με δύο κρατικές άδειες λειτουργίας 
  • Διασωστικά οχήματα και ναυαγοσωστικά σκάφη του Ε.Ε.Σ τα οποία επιχειρούν σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο, όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές.

Το Σώμα Σαμαρειτών και Διασωστών του Ε.Ε.Σ κινητοποιείται άμεσα στο σημείο ατυχήματος με ειδικά οχήματα, πλήρως εφοδιασμένοι με υγειονομικό και τεχνικό εξοπλισμό διάσωσης σε πλήρη συνεργασία πάντα με την Πυροσβεστική, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, την Ελληνική Αστυνομία, τις Λιμενικές Αρχές, τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τον Ελληνικό Στρατό και άλλους αρμόδιους κρατικούς φορείς.

Οι Εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσφέρουν όμως και κάτι μεγαλύτερο : την ελπίδα ότι μπορούμε να ανακουφίσουμε τα δεινά του κόσμου, την έμπρακτη απόδειξη ότι υπάρχει δύναμη στη συλλογική ανιδιοτελή προσφορά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόση έκθεση στον ήλιο χρειαζόμαστε
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών