Πάνω από 27 εκατ. ευρώ προβλέπεται να επιστρέψουν οι Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στον ΕΟΠΥΥ, καθώς αναμένεται, σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, να ισχύσουν υψηλότερες περικοπές. Εκτίμηση, που μετέφεραν και στους αρμοδίους του Οργανισμού σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν μαζί τους, τονίζοντας οι πρώτοι ότι αναμένουν clawback μεταξύ 15%-16% για το πρώτο εξάμηνο του 2017. Η απάντηση των αρμοδίων είναι ότι θα κυμανθεί στο 12% και ο ακριβής προσδιορισμός των περικοπών θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.
Για το 2016, το πρώτο εξάμηνο, το clawback ανήλθε μεσοσταθμικά στο 8%, για να ξεφύγει το δεύτερο εξάμηνο. Συγκεκριμένα, για την περυσινή περίοδο, τον Ιούλιο έφθασε το 11%, τον Αύγουστο στο 15,91%, τον Σεπτέμβριο στο 13%, τον Οκτώβριο στο 13,5%, τον Νοέμβριο στο 13% και τον Δεκέμβριο στο 16,5%.
Στα όριά τους βρίσκονται οι 60 Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης, που μετά τη συνάντηση που έκαναν με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ έχουν ζητήσει ραντεβού και από την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να βρεθεί λύση με τον συνολικό προϋπολογισμό που θεωρούν ότι είναι ανεπαρκής, με τις καθυστερήσεις που φθάνουν από 4 έως και 6 μήνες, αλλά και με τις αυξανόμενες περικοπές που υφίστανται.
Σε συνομιλία που είχαμε με παράγοντα του κλάδου, αυτός μας τόνισε ότι τα λεγόμενα των εκπροσώπων της αγοράς επιβεβαιώνονται από μία σειρά στοιχείων. Κάθε έτος 300-500 ασθενείς μετακινούνται στον ιδιωτικό τομέα από τον Δημόσιο. Αυτό, αντί να αυξήσει τα κονδύλια προς τον ιδιωτικό τομέα, τα μειώνει συνεχώς μέσω των αυξανόμενων περικοπών.
Συνολικά, τα προβλεπόμενα φετινά κονδύλια για την αιμοκάθαρση είναι 110 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 79,8 εκατ. ευρώ πηγαίνουν στις μονάδες Χρόνιας αιμοκάθαρσης (39,9 εκατ. ευρώ το εξάμηνο). Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 6.700 ασθενείς εξυπηρετούνται από τον ιδιωτικό τομέα και 3.800 από τις δημόσιες δομές, φθάνοντας συνολικά τους 10.500 ασθενείς πανελλαδικά.
Ωστόσο, αναφέρει η πηγή μας, δεν έχει γίνει κατανοητό ότι ειδικά για τις ΜΧΑ, οι αιμοκαθάρσεις είναι το μοναδικό τους έσοδο, για τις οποίες πρέπει να ακολουθούνται συγκεκριμένες και συνάμα ποιοτικές διαδικασίες. Αντί λοιπόν αυτό να ισχύσει στο ακέραιο, το κράτος με την τακτική που ακολουθεί ζητά υποβάθμιση των υπηρεσιών, διότι καμία επιχείρηση, όσο εύρωστη και αν είναι, δεν μπορεί να αντέξει clawbak 15-16%, rebate 5% επί του τιμολογίου και επιπλέον 5% που είναι το τέλος διασύνδεσης με τα δημόσια νοσοκομεία. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι το 25-30% των εσόδων των ΜΧΑ τα παίρνει το κράτος.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024