Αγγλικός όρος

entoptic phenomenon

Ορισμός

Ένα οπτικό φαινόμενο που προέρχεται από το εσωτερικό του οφθαλμού, χαρακτηριζόμενο από την αντίληψη κινούμενων αντικειμένων, φωτεινών κύκλων, μαύρων κηλίδων και παροδικών φωτεινών αναλαμπών. Μπορεί να οφείλεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του ίδιου του ασθενούς που κινούνται στα αγγεία του αμφιβληστροειδή, ή σε επιπλέοντα σωματίδια, που είναι ψήγματα ιστού που επιπλέουν στο υαλοειδές υγρό.

Τα άτομα μπορεί να παρατηρήσουν ατέλειες στον κερατοειδή, στο φακό ή στο υαλοειδές υγρό με το να κοιτούν σε ένα λευκό φόντο μέσω μιας μικρής οπής που απέχει περίπου 17 cm από τον οφθαλμό. Το άτομο βλέπει μια οπτική δέσμη το μέγεθος της οποίας ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της κόρης. Οι ανωμαλίες απεικονίζονται ως σκιές ή φωτεινές περιοχές. Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη διαπίστωση πρώιμα διακριτής θολερότητας του φακού.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαπιστώνεται οργανικό υπόστρωμα για την επίμονη ενούρηση. Οι περιπτώσεις αυτές οφείλονται πιθανότατα σε ανεπαρκείς ή λανθασμένα καθοδηγούμενες προσπάθειες κατά την εκπαίδευση στη χρήση της τουαλέτας. Ακόμη, το συναισθηματικό στρες, όπως από τη γέννηση ενός αδελφού, ένας θάνατος στην οικογένεια, ή αποχωρισμός από την οικογένεια μπορεί να σχετίζεται με την εμφάνιση ενούρησης σε ένα προηγουμένως εγκρατές παιδί. Καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ενούρηση περιλαμβάνουν λοίμωξη του ουροποιητικού, αυξημένη πρόσληψη υγρών εξαιτίας σακχαρώδη διαβήτη, οποιαδήποτε νόσο που επηρεάζει το σχηματισμό συμπυκνωμένων ούρων, τραύμα ή πάθηση του νωτιαίου μυελού και επιληψία.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Όταν δεν διαπιστώνεται οργανική νόσος, η χρήση της ιμιπραμίνης ως παροδικής επικουρικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει. Η ιμι-πραμίνη χορηγείται σε δόση 10-50 mg πριν από τον ύπνο, η αποτελεσματικότητά της όμως μειώνεται όσο παρατείνεται η χορήγησή της. Η κύστη μπορεί να εξασκηθεί ώστε να κρατά μεγαλύτερη ποσότητα ούρων. Με τον τρόπο αυτό έχει επιτευχθεί μείωση του ρυθμού εμφάνισης της ενούρησης. Ανεξάρτητα από την αιτία πάντως, το παιδί δεν πρέπει να αισθάνεται ενοχές ή ντροπή, και η οικογένεια και το παιδί πρέπει να αντιμετωπίζουν την ενούρηση όπως θα έκαναν για οποιαδήποτε άλλη πάθηση που χρήζει της κατάλληλης αγωγής. Εάν το παιδί προσπαθεί υπερβολικά να ελέγξει την κατάσταση, τότε αυτή μπορεί να επιδεινωθεί. Η χρήση συσκευών που ξυπνούν το παιδί μόλις εμφανισθεί η παραμικρή ύγρανση στο κρεβάτι του πρέπει να αποφεύγεται, εκτός αν υπαγορευτεί από έναν επαγγελματία υγείας που έχει εμπειρία στη θεραπεία της ενούρησης.