Αγγλικός όρος

cellulitis

Ορισμός

Εξαπλούμενη βακτηριακή μόλυνση του δέρματος και των υποδόριων ιστών, συνήθως προκαλούμενη από στρεπτοκοκκικές ή σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις στους ενήλικες (και περιστασιακά από είδη Haemophilus στα παιδιά). Τα άκρα και ιδιαίτερα το κατώτερο τμήμα του ποδιού, αποτελούν τις συνηθέστερες θέσεις. Μπορεί επίσης να προσβληθούν τα παρακείμενα μαλακά μόρια ιδιαίτερα σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη. Η κυτταρίτιδα που αφορά στο πρόσωπο καλείται ερυσίπελας. Όταν επηρεάζει τα κάτω άκρα, η κυτταρίτιδα πρέπει να διαφοροποιηθεί μεταξύ δερματίτιδας στάσης, η οποία σχετίζεται συνηθέστατα με ετερόπλευρο, χρόνιο, εξαρτημένο οίδημα και περιστασιακά με βαθιά, φλεβική θρόμβωση. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κυτταρίτιδας εξαιτίας περιφερικής αγγειοπάθειας, νευροπάθειας και μειωμένης ανοσολογικής λειτουργίας σχετιζόμενης με το διαβήτη. Οι παράγοντες κινδύνου για κυτταρίτιδα περιλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη, το λεμφοίδημα, τη φλεβική στάση ή ανεπάρκεια, την ανοσοκαταστολή, τη χρήση ενέσιμων φαρμάκων (ναρκωτικών), τον υποσιτισμό, την περιφερειακή αγγειοπάθεια και προηγούμενες δερματικές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Τα βακτήρια αποκτούν πρόσβαση μέσω ρωγμών του δέρματος και εξαπλώνονται με ταχύτητα. Οι πληγές μεταξύ των δακτύλων των ποδιών λόγω ποδιού του αθλητή αποτελούν κοινές πύλες εισόδου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Για ήπιες περιπτώσεις κυτταρίτιδας, η από του στόματος δικλοξακιλλίνη ή η κεφαζολίνη, είναι αποτελεσματικές. Για βαριές περιπτώσεις, χορηγούνται ενδοφλεβίως πενικιλλίνες ανθεκτικές στην πενικιλλινάση. Συνιστάται ιμιπενέμη και χειρουργική απόξεση για τη λήψη καλλιεργειών και τον αποκλεισμό νεκρωτικής περιτονίτιδας σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σπανίως, η κυτταρίτιδα από στρεπτοκόκκους της ομάδας Α μπορεί να επιπλακεί με αποφολιδωτική δερματίτιδα ή λοίμωξη του υποδόριου λίπους και περιτονίας, προκαλώντας νέκρωση (νεκρωτική περιτονίτιδα), μια κατάσταση η οποία αποδίδεται συνήθως στη δράση «σαρκοβόρων» βακτηρίων.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Πρέπει να λαμβάνονται καλλιέργειες αίματος από τους ασθενείς με κυτταρίτιδα πριν την έναρξη θεραπείας με αντιβιοτικά. Το πάσχον μέλος του σώματος πρέπει να ανασηκωθεί πάνω από το επίπεδο της καρδιάς. Η διαγράμμιση της πάσχουσας περιοχής με κάποιον δερματικό δείκτη, επιτρέπει στον υπεύθυνο φροντιστή να προσδιορίσει άμεσα εάν οι φλεγμονώδεις ιστοί ανταποκρίνονται στη θεραπεία. Το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα και η θερμοκρασία της προσβεβλημένης περιοχής πρέπει να καταγράφονται και να περιγράφεται οποιαδήποτε έκκριση. Επιπρόσθετα, σημειώστε και αντιμετωπίστε οποιοδήποτε παράπονο του ασθενούς για πόνο με από του στόματος αναλγητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Εάν είναι αυξημένα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πρέπει να μειωθούν στα φυσιολογικά επίπεδα (κατά προτίμηση 126 mg/dL ή λιγότερο). Οι ασθενείς πρέπει να παραμείνουν κλινήρεις για παρατεταμένο διάστημα, θα πρέπει να τους χορηγηθεί ηπαρίνη για την πρόληψη εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης και μαλακτικά κοπράνων ώστε να αποφευχθεί η δυσκοιλιότητα.

Ετυμολογία

[" + -itis, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος

eosinophilic cellulitis
pelvic cellulitis
postseptal cellulitis
preseptal cellulitis