Αγγλικός όρος

impetigo, impetigo contagiosa

Ορισμός

Βακτηριακή λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από στρεπτόκοκκο ή σταφυλόκοκκο και χαρακτηρίζεται από κίτρινο έως ερυθρό εξίδρωμα και εφελκιδώδη ή φλυκταινώδη αλλοίωση, ιδιαίτερα γύρω από την μύτη, το στόμα, τις παρειές ή στα άκρα. Η νόσος είναι συνηθισμένη στα παιδιά και στους ενήλικες και μπορεί να παρουσιαστεί μετά από τραυματισμό ή ερεθισμό του δέρματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τοπική εφαρμογή αλοιφής μουπιροσίνης ή από του στόματος αγωγή με δικλοξακιλίνη ή κεφαλεξίνη παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Διαπιστώνεται η εμφάνιση, η εντόπιση και η διασπορά των βλαβών καθώς και άλλα σχετιζόμενα συμπτώματα (κνησμός, άλγος). Τα μέλη της οικογένειας συμβουλεύονται να διατηρούν το δέρμα καθαρό και στεγνό, απομακρύνοντας το εξίδρωμα 2 με 3 φορές ημερησίως πλένοντας τις βλάβες με νερό και σαπούνι. Μπορούν να εφαρμοστούν επάνω στις βλάβες επιθέματα διαποτισμένα με θερμό ορό ή κομπρέσσες για την απομάκρυνση επίμονων εφελκίδων. Οι ασθενείς και οι οικογένειές τους ενημερώνονται πόσο σημαντικό είναι να μην υπάρχουν κοινά προσόψια, πετσέτες ή σεντόνια, για την αναγκαιότητα του προσεκτικού πλυσίματος των χεριών και για την επιτακτικότητα άμεσης θεραπείας οποιουδήποτε πυώδους εξανθήματος για να περιοριστεί η διασπορά.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μη συνταγο-γραφούμενα αντισταμινικά για την ελάττωση του κνησμού. Τα νύχια πρέπει να κόβονται και να τοποθετούνται γάντια εάν είναι απαραίτητο για να αποφεύγεται ο κνησμός. Προκειμένου να αποσπάται η προσοχή του ασθενούς από την δυσφορία, θα πρέπει να ενθαρρύνονται δραστηριότητες αντιπερισπασμού, ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξης του ασθενούς. Ενημερώνεται για την λοίμωξη η νοσηλεύτρια του σχολείου ή ο εργοδότης και ελέγχονται τα μέλη της οικογένειας για στοιχεία της λοίμωξης. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του ή στο σχολείο όταν έχουν θεραπευθεί όλες οι βλάβες.

Υπώνυμος όρος

bullous impetigo
impetigo herpetiformis