Αγγλικός όρος
trigeminal neuralgia
Ορισμός
Πάθηση του τριδύμου νεύρου, χαρακτηριζόμενη από σύντομες προσβολές αστραπιαίων νύξεων κατά μήκος της διανομής ενός, ή περισσοτέρων από τους κλάδους του, αλλά συνήθως κατά μήκος του γναθικού νεύρου. Οι προσβολές διαρκούν για χρόνο, που κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα ως και 2 λεπτά και μπορεί να πυροδοτηθεί με το άγγιγμα, το ψύχος, τη μάσηση, το βουρτσισμάτων οδόντων, το χαμόγελο ή την ομιλία. Συμβαίνει συχνότερα σε άτομα άνω των 40 και στις γυναίκες συχνότερα από ότι στους άνδρες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν επεισόδια προσωπικού πόνου, τα οποία συχνά συνοδεύονται από επώδυνους σπασμούς των προσωπικών μυών.
Σε μακροχρόνιες περιπτώσεις, οι τρίχες της πληγείσας περιοχής γίνονται αδρές και λευκασμένες.
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ Το αίτιο πιστεύεται ότι είναι η πίεση την οποία εξασκούν τα αιμοφόρα αγγεία στη ρίζα του τριδύμου στο σημείο εισόδου του στο εγκεφαλικό στέλεχος.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η χορήγηση προοδευτικά αυξανόμενων δόσεων καρβαμαζεπίνης συχνά είναι αποτελεσματική. Εάν είναι αναποτελεσματική, ή ακατάλληλη λόγω τοξικότητας, τότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν άλλα αντισπασμωδικά φάρμακα Η νευρική παρεμπόδιση παρέχει προσωρινή ανακούφιση. Η χειρουργικη θεραπεία μπορεί να περιλάβει τεχνικές, όπως η αποσυμπίεση των νευρικών ριζών.
ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Παρατηρούνται και καταγράφονται τα χαρακτηριστικά κάθε προσβολής. Χορηγούνται, ως ενδείκνυνται, αναλγητικά φάρμακα και παρακολουθούνται για παρενέργειες. Πριν προταθεί χειρουργική επέμβαση, πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια για τη μείωση των παραγόντων, που επιτείνουν τα συμπτώματα (π.χ., βάζοντας τον ασθενή να χρησιμοποιεί βαμβακερό επίθεμα για τον καθαρισμό του προσώπου και να χρησιμοποιεί χτένα με λεία δόντια για το χτένισμα).
Μετά τη χειρουργική επέμβαση, εκτιμώνται αισθητηριακά ελαττώματα ώστε να προληφθούν τραυματισμοί στο πρόσωπο και στις επηρεασμένες περιοχές. Ο ασθενής ο οποίος υποβλήθηκε σε εκτομή του οφθαλμικού κλάδου πρέπει να ελέγχει συχνά το μάτι για ξένα σώματα με τη βοήθεια φορητού καθρέπτη. Ο ασθενής ο οποίος υπέστει εκτομή των γναθικών κλάδων πρέπει να τρώει προσεκτικά για να αποφύγει στοματικούς τραυματισμούς (π.χ., μασώντας την τροφή από τη μη επηρεασμένη πλευρά προκειμένου να αποφύγει τραυματισμό της εσωτερικής επιφάνειας των παρειών). Οι συχνές οδοντιατρικές εξετάσεις ανιχνεύουν ανωμαλίες τις οποίες ο ασθενής δεν μπορεί να αισθανθεί.
Συνώνυμο
facial neuralgia· tic douloureux