Αγγλικός όρος

bulimia nervosa

Ορισμός

Διαταραχή που χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια υπερβολικής λήψης τροφής, αυτοπροκαλούμενου εμέτου και διάρροιας, υπερβολικής σωματικής άσκησης, αυστηρής δίαιτας ή νηστείας και υπερβολικής ανησυχίας σχετικά με την μορφή και το βάρος του σώματος.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Η πρώιμη αναγνώριση και παρέμβαση μπορεί να αποτρέψει την σοβαρότητα και την διάρκεια αυτής της διαταραχής της λήψης τροφής.. Οι παράγοντες που θα κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για περαιτέρω διερεύνηση περιλαμβάνουν τα άτομα που έχουν επαγγέλματα καριέρας, τα οποία απαιτούν χαμηλό σωματικό βάρος, τα άτομα που έχουν κακοποιηθεί σωματικά ή που προέρχονται από οικογένειες με ιστορικό διαταραχών λήψης τροφής, μανιοκαταθλιπτικών διαταραχών ή ιστορικό χρήσης ουσιών και τα άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση, αίσθημα απώλειας του ελέγχου ή επικοινωνιακές και συναισθηματικές δυσκολίες.

Το ιατρικό ιστορικό περιλαμβάνει ερωτήσεις για το σωματικός βάρος (συχνότητα μέτρησης του βάρους, το σωματικό βάρος πριν την ανάπτυξη της νόσου, την έμμηνο ρύση, και το ιστορικό των διακυμάνσεων του σωματικού βάρους). Οι αλλαγές αναπαρίστανται γραφικά, ώστε να αναγνωρισθούν αυτές που σχετίζονται με το στρες. Οι εκφράσεις του προσώπου του ασθενούς και η γλώσσα του σώματος μπορούν σε σπάνιες περιπτώσεις να βοηθήσουν τους επαγγελματίες της υγείας να αξιολογήσουν τα επίπεδα του άγχους που σχετίζονται με το σωματικό βάρος. Ο ασθενής θα πρέπει να ερωτηθεί σχετικά με τις αντιλήψεις του για το ιδανικό σωματικό βάρος και την συνολική εμφάνιση του σώματος, όπως και για συγκεκριμένες περιοχές (π.χ. γοφοί, μηροί, κοιλιακή χώρα). Η σχεδίαση εικόνων από τον ασθενή σχετικά με την αντίληψη της σωματικής του εικόνας μπορεί να βοηθήσει στην συλλογή των ανωτέρω πληροφοριών. Προσδιορίζονται οι οποιεσδήποτε δίαιτες, περιλαμβανομένου του τύπου, της συχνότητας και της διάρκειας της δίαιτας, το τι τις παρακίνησε και η ύπαρξη εξωτερικών επιρροών, όπως η πίεση από τον σύντροφο.

Η ολοκληρωμένη αντικειμενική εξέταση περιλαμβάνει την διανοητική κατάσταση, με αξιολόγηση των ευρημάτων από την φυσική εξέταση των άλλων συστημάτων, τα οποία ενδέχεται να υποδείξουν διαταραχή λήψης τροφής. Οι εργαστηριακές δοκιμασίες περιλαμβάνουν την μέτρηση των ηλεκτρολυτών και την γενική αίματος.

Σημαντική είναι και η αποτίμηση των ψυχολογικών, σεξουαλικών και φυσιολογικών εκδηλώσεων της βουλιμίας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, των αυτοκτονικών ιδεών και της κατάχρησης ουσιών. Το οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με ψυχιατρικά προβλήματα, την ύπαρξη σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, τα πρότυπα επικοινωνίας και την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Ο ασθενής με νευρική βουλιμία θα πρέπει να παραπέμπεται για συμβουλευτική, με έμφαση στον τρόπο διάσπασης του φαύλου κύκλου βουλιμίας/καθαρτικών μέσων και στην ανάκτηση του ελέγχου της διατροφικής συμπεριφοράς. Ο ασθενής και η οικογένεια πρέπει να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν την ανάγκη ενδονοσοκομειακής ή εξωνοσοκομειακής θεραπείας, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης της συμπεριφοράς, της δομημένης ομαδικής θεραπείας και της οικογενειακής θεραπείας. Αν χορηγηθούν αντικαταθλιπτικά ως επικουρική θεραπεία, θα πρέπει να επεξηγηθούν τα δοσολογικά σχήματα και οι παρενέργειες.

Σε ένα νοσοκομειακό ίδρυμα, οι ασθενείς επιβλέπονται κατά την διάρκεια των γευμάτων και για μια ώρα μετά, με συγκεκριμένα χρονικά όρια για το κάθε γεύμα και σε ένα ευχάριστο περιβάλλον. Μπορεί να γίνουν συμφωνίες σχετικά με το ποσοστό και το είδος των λαμβανόμενων τροφών και να καθιερωθούν ανταμοιβές για την ικανοποιητική απόκτηση βάρους. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να αναγνωρίσει και να εκφράσει τα συναισθήματα του σχετικά με την διατροφική συμπεριφορά. Παρέχεται επιθετική εκγύμναση, ώστε να βοηθηθεί ο ασθενής να ανακτήσει τον έλεγχο της συμπεριφοράς του και να επιτύχει μια ρεαλιστική, θετική εικόνα για τον εαυτό του. Περιγράφονται οι κίνδυνοι που οδηγούν σε πρόκληση εμετού, όπως η κατάχρηση εμετικών, διουρητικών και υπακτικών φαρμάκων. Πηγές για επιπλέον υποστήριξη και πληροφόρηση αποτελούν οι ομάδες αλληλοβοήθειας και οι σύλλογοι όπως ο Αμερικανικός Σύλλογος Ανορεξίας/Βουλιμίας.

Κύριος όρος

bulimia