Αγγλικός όρος

pellagra

Ορισμός

Οι κλινικές συνέπειες της σημαντικής έλλειψης νιασίνης που χαρακτηρίζονται από δερματικά, γαστρεντερικά βλεννογονικά και νευρολογικά συμπτώματα. Ανευρίσκεται σε περιοχές όπου υπάρχει υποσιτισμός.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Σε προχωρημένες περιπτώσεις αναπτύσσονται στοματίτιδα και γλωσσίτιδα, διάρροια, δερματίτιδα και προσβολή του νευρικού συστήματος. Οι δερματικές βλάβες περιλαμβάνουν το ερύθημα, το οποίο συνοδεύεται από τον σχηματισμό φυσαλίδων, εφελκίδων και απολέπιση. Το δέρμα μπορεί να γίνει ξηρό, λεπιδώδες και ατροφικό. Οι βλεννογόνοι του στόματος, του οισοφάγου και του κόλπου ενδέχεται να ατροφήσουν. Μπορεί να αναπτυχθούν έλκη και κύστεις. Η αναιμία είναι συχνή. Παρατηρούνται ναυτία, εμετός και διάρροια, με την τελευταία να είναι χαρακτηριστική της νόσου. Η εμπλοκή του κεντρικού νευρικού συστήματος εκδηλώνεται πρώτα με νευρασθένεια, η οποία ακολουθείται από οργανική ψύχωση που χαρακτηρίζεται από αποπροσανατολισμό, διαταραχή της μνήμης και σύγχυση. Αργότερα μπορεί να εμφανιστούν παραλήρημα και μείωση του επιπέδου συνείδησης.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Η νόσος οφείλεται στην ανεπαρκή λήψη ή απορρόφηση νιασίνης (νικοτινικού οξέος) ή του αμιδίου της (νιασιναμίδη, νικοτιναμίδη). Σχετίζεται συχνά με περιοριστικές δίαιτες, κατά τις οποίες καταναλώνεται ένα μεμονωμένο δημητριακό, ειδικά καλαμπόκι, χωρίς επαρκή κατανάλωση σιτηρών, αυγών, βοδινού κρέατος, πουλερικών ή άλλων τροφών πλούσιων σε νιασίνη ή τρυπτοφάνη. Η νόσος ανευρίσκεται συχνά στον χρόνιο αλκοολισμό.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ Η νόσος θεραπεύεται με διατροφή επαρκή σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα, τα οποία συνοδεύονται από την χορήγηση 500-1000 mg από του στόματος νιασιναμίδης τρεις φορές την μέρα. Αν υπάρχει αμφιβολία για την ικανότητα του γαστρεντερικού συστήματος να απορροφά βιταμίνες, αυτές θα πρέπει να χορηγηθούν παρεντερικά.

Ετυμολογία

[Λα. pellis, δέρμα + Ελλ. agra, τραχύτητα]