Αγγλικός όρος

pericarditis

Ορισμός

Φλεγμονή του περικάρδιου που χαρακτηρίζεται από θωρακικό άλγος, πυρετό και περικαρδιτικό ήχο τριβής.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Πολλές παθήσεις και καταστάσεις μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή του περικαρδίου, συμπεριλαμβανομένων των λοιμώξεων (βακτηριακών, φυματιωδών, ιογενών, μυκητιασικών), νόσων του κολλαγόνου (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα και συστηματικός ερυθηματώδης λύκος), του εμφράγματος του μυοκαρδίου, του καρκίνου, της νεφρικής ανεπάρκειας, της χειρουργικής της καρδιάς ή του τραύματος. Σε πολλές περιπτώσεις η ακριβής αιτία είναι άγνωστη (ιδιοπαθής).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Το θωρακικό άλγος που μεταβάλλεται με την αναπνοή αποτελεί χαρακτηριστικό της νόσου. Το άλγος επιδεινώνεται συχνά όταν ο ασθενής είναι ξαπλωμένος και βελτιώνεται όταν ο ασθενής κάθεται. Ο πυρετός, ο βήχας, η δύσπνοια και το αίσθημα παλμών είναι επίσης χαρακτηριστικά συμπτώματα. Το κλασσικό σημείο της περικαρδίτιδας είναι ο περικαρδιακός ήχος τριβής, ένας πολυσύνθετος, μη φυσιολογικός καρδιακός ήχος, τον οποίο μερικοί παρατηρητές περιγράφουν ως πριονωτό ή δερματοειδή ήχο.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία του συνδρόμου. Η ουραιμική περικαρδίτιδα, για παράδειγμα, αντιμετωπίζεται με αιμοκάθαρση, ενώ η πυογενής περικαρδίτιδα απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία και παροχέτευση. Η πρεδνιζόνη ή άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βελτιώνουν το περικαρδιακό άλγος σε ασθενείς με ιδιοπαθή νόσο.

ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ: Ο ασθενής παρακολουθείται για συμπτώματα καρδιακού επιπωματισμού, όπως αδύναμο ή απόντα περιφερικό σφυγμό, διάταση των τραχηλικών φλεβών, μείωση της αρτηριακής πίεσης και ελάττωση του εύρους της πίεσης του σφυγμού. Φάρμακα χορηγούνται ανάλογα με την περίσταση. Στη φάση της ανάρρωσης ο ασθενής ενημερώνεται σχετικά με τη σημασία της λήψης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, τους στόχους τους, ενώ του δίνονται οδηγίες να αναφέρει κάθε πιθανά υποτροπιάζοντα συμπτώματα.

Ετυμολογία

[Ελλ. peri, γύρω + kardia, καρδιά + itis, φλεγμονή]

Υπώνυμος όρος

adhesive pericarditis
constrictive pericarditis
external pericarditis
fibrinous pericarditis
hemorrhagic pericarditis
idiopathic pericarditis
ischemic pericarditis
neoplastic pericarditis
pericarditis obliterans
serofibrinous pericarditis
uremic pericarditis