Το Ουρολογικό σύνδρομο Γάτας- (Feline Urological Syndrome , F.U.S.) - είναι οι διαταραχές στην ούρηση της γάτας που οφείλονται σε έντονη κρυσταλουρία (κρυσταλλοειδή στουβίτη) η οποία προκαλεί ακόμη και έμφραξη της ουρήθρας.

Συνήθως αφορά νεαρά (1-7 έτη) στειρωμένα αρσενικά ζώα τα οποία ζουν κυρίως μέσα στο σπίτι.

Αιτιολογία

  • μειωμένη δραστηριότητα του ζώου λόγω του τρόπου ζωής (διαβίωση σε διαμέρισμα-μειωμένα ερεθίσματα)
  • μειωμένη συχνότητα ούρησης
  • παχυσαρκία λόγω λαθεμένης διατροφής μετά τη στείρωση
  • κακής ποιότητας τροφή με αυξημένη ποσότητα Μαγνησίου(Mg) και μειωμένη πεπτικότητα.

Συμπτώματα

Τα ζώα έχουν συχνοουρία, δυσκολία και πόνο κατά την ούρηση. Η γάτα επισκέπτεται συχνά την άμμο της, αν και μερικές φορές μπορεί να λερώσει εκτός άμμου. Μερικά ζώα μπορεί να νιαουρίζουν (σημάδι πόνου). Ακόμη τα ζώα γλύφουν την περιοχή των γεννητικών οργάνων .

Η περιοχή αυτή συχνά είναι υγρή από σάλια ή και από ούρα. Πολλές φόρες στο ούρο υπάρχει και αίμα. Ακόμη μπορεί το ζώο να κάνει εμέτους, να μην τρώει και να δείχνει ότι είναι σε κακουχία.

Η ουρήθρα μπορεί να είναι φραγμένη ή όχι. Όταν αυτή είναι πλήρως φραγμένη και έχουμε κατακράτηση ούρου πρέπει επειγόντως να ζητήσουμε τη βοήθεια από τον κτηνίατρο . Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος το ζώο να παρουσιάσει νεφρική και καρδιακή ανεπάρκεια με κακή πρόγνωση (αζωθαιμία, υπερκαλιαιμία, κτλ).

Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε διάταση και πόνο στην κοιλιά του ζώου. Αν εγκατασταθεί μετανεφρική αζωθαιμία και δεν παρέμβουμε ιατρικά, τα ζώα μετά από 72-98 ώρες θα πέσουν σε κώμα και θα πεθάνουν.

Διαφορική Διάγνωση

περιλαμβάνει ανατομικές ανωμαλίες (φίμωση, συρρίγγια,κ.α.), ουρολοιμώξεις, νεοπλασίες (λεμφωμα),νευρικές δυσλειτουργίες ,κ.α.

Διάγνωση

Βασίζεται στο ιστορικό (διαταραχές ούρησης σε παχύσαρκα ζώα, νεαρής και μέσης ηλικίας. Στη γενική εξέταση του ούρου υπάρχουν άφθονοι κρύσταλλοι στρουβίτη ή και αίμα, ενώ η καλλιέργεια ούρου συνήθως είναι στείρα. Γενική εξέταση αίματος και βιοχημικό προφίλ είναι απαραίτητες.

Ακόμη η ακτινογραφία και η υπερηχοτομογραφική εξέταση είναι πολύ χρήσιμες διότι αποκλείουν άλλες παθολογικές καταστάσεις και επιβεβαιώνουν τα συμπτώματα του Ουρολογικού Συνδρόμου.

Ταΐζετε τη γάτα δυο φορές την ημέρα (προτιμούν τη φρέσκια τροφή). Πρέπει να υπάρχει πάντα νερό άφθονο προσβάσιμο εύκολα. Εάν η γάτα προτιμάει να πίνει νερό μακριά από την άμμο της δοκιμάστε να τοποθετήσετε αρκετά μπολ με νερά σε διάφορα σημεία του σπιτιού τα οποία πρέπει να είναι πάντα καθαρά.

Θεραπεία

Tα ζώα χωρίς έμφραξη ουρήθρας διατρέφονται αποκλειστικά με κλινική δίαιτα –τροφή που αυξάνει την οξύτητα του ούρου και περιέχει λιγότερο Μαγνήσιο. Γίνεται έλεγχος καθημερινά για την οξύτητα του ούρου με ειδικές ταινίες.

Στα ζώα με έμφραξη πρέπει ο ιδιοκτήτης να αναζητά άμεσα κτηνιατρική παρέμβαση. Ο κτηνίατρος θα κρίνει με ποιον τρόπο θα ανακουφίσει το ζώο (καθετηριασμός, παρακέντηση, πλύσεις) και θα καθαρίσει από τους κρυστάλλους την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Και αυτά τα ζώα πρέπει να διατραφούν αποκλειστικά με κλινικές δίαιτες.

Στις πιο βαριές περιπτώσεις γίνεται συμπτωματική και υποστηρικτική αγωγή.

Πρόληψη

Τα στειρωμένα ζώα πρέπει να τρέφονται με κατάλληλες τροφές που απευθύνονται σε αυτά. Αυτές οι τροφές έχουν ένδειξη για πρόληψη κρυσταλουρίας από οξαλικά και στρουβιτικαά άλατα. Η ημερήσια ποσότητα της προσλαμβανόμενης τροφής αναγράφεται σε ειδικό πίνακα επάνω στη συσκευασία της τροφής και πρέπει να το εφαρμοζουμε με σύνεση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το θαυματουργό γκι
Χριστουγεννιάτικη επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη σε 4 νοσοκομεία της Αττικής
4 υγιεινά πιάτα για το γιορτινό τραπέζι