Ορισμός
Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο πιο κοινός τύπος τριχόπτωσης στο ανδρικό φύλο. Συνήθως εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τριχόπτωση και αραίωση στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Προκαλείται από ορμονικά προβλήματα και γενετική προδιάθεση.
Εναλλακτικές ονομασίες
Φαλάκρα, τριχόπτωση στους άνδρες
Αιτίες
Οι τρίχες της κεφαλής μεγαλώνουν 2 εκατοστά περίπου κάθε λίγους μήνες. Κάθε τρίχα μεγαλώνει για 2 με 6 χρόνια, διατηρεί το ύψος της για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα και έπειτα πέφτει, ενώ, σύντομα, μια άλλη τρίχα παίρνει τη θέση της. Οποιαδήποτε στιγμή, το 85% των τριχών της κεφαλής είναι σε φάση ανάπτυξης και το υπόλοιπο 15% έχει σταματήσει πλέον να μεγαλώνει.
Κάθε τρίχα φύεται σε μια κοιλότητα την οποία σχηματίζει το δέρμα, και η οποία ονομάζεται θύλακας της τρίχας. Η φαλάκρα στους άνδρες αρχίζει, καθώς ο θύλακας της τρίχας συρρικνώνεται με το πέρασμα του χρόνου και έτσι οι τρίχες γίνονται κοντύτερες και πιο αδύναμες. Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι ένας πολύ μικρός θύλακας χωρίς τρίχα μέσα του. Κατά κανόνα τα μαλλιά μεγαλώνουν ξανά, ωστόσο στους άντρες με πρόβλημα αλωπεκίας ο θύλακας δεν καταφέρνει να σχηματίσει νέα τρίχα. Τα αίτια της συγκεκριμένης κατάστασης δεν είναι απολύτως κατανοητά, είναι γνωστό όμως ότι η πάθηση σχετίζεται με τα γονίδια και με τις αντρικές ορμόνες. Οι θύλακες, παρόλο που είναι πλέον συρρικνωμένοι, παραμένουν ενεργοί, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο σχηματισμού καινούργιας τρίχας.
Συμπτώματα
Τις περισσότερες φορές η φαλάκρα ξεκινά να σχηματίζεται στην εμπρόσθια γραμμή των μαλλιών, η οποία σταδιακά υποχωρεί προς τα πίσω σχηματίζοντας ένα χαρακτηριστικό «M» στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Παράλληλα, οι υπάρχουσες τρίχες αποδυναμώνονται και είναι κοντύτερες. Οι τρίχες της κορυφής του κεφαλιού επίσης αρχίζουν να μικραίνουν και τελικά οι τρίχες χάνονται σε όλη την περιοχή από την εμπρόσθια γραμμή έως και την κορυφή του κεφαλιού, ενώ τα υπόλοιπα μαλλιά συγκεντρώνονται στα πλάγια της κεφαλής, σχηματίζοντας ένα «πέταλο».
Η απώλεια μαλλιών ανά περιοχές, η αραίωση, το σπάσιμο της τρίχας στην άκρη της, ή η τριχόπτωση που κλιμακώνεται και συνοδεύεται από ερυθρό δέρμα, κνησμό ή πόνο, καθώς και η απώλεια που συμβαίνει γρήγορα και ξαφνικά, μπορεί να οφείλονται σε άλλες ιατρικές παθήσεις.
Εξετάσεις
Η διάγνωση της κλασικής ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας γίνεται συνήθως με βάση τον σχηματισμό και τον τρόπο εμφάνισης της τριχόπτωσης. Αν η τριχόπτωση εμφανίζεται με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, ενδέχεται να οφείλεται σε άλλες ιατρικές παθήσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να πραγματοποιηθεί μια βιοψία του δέρματος, προκειμένου να καθοριστούν οι αιτίες που προκαλούν την τριχόπτωση.
Η χημική ανάλυση της τρίχας δεν θεωρείται ακριβής μέθοδος όταν η τριχόπτωση προκαλείται από διατροφικές ή άλλες αιτίες, ωστόσο μπορεί να καταδείξει την ύπαρξη ουσιών όπως αρσενικό ή μόλυβδο στον οργανισμό.
Θεραπεία
Αν αισθάνεστε καλά με την εμφάνισή σας, δεν χρειάζεται να ακολουθήστε κάποια θεραπευτική αγωγή. Μια αλλαγή στο κούρεμά σας ή κάποια προσθετική μέθοδος ενδέχεται να καλύπτουν το πρόβλημα. Πρόκειται για τους ασφαλέστερους και οικονομικότερους τρόπους
Οι δύο κυριότερες φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι:
- Η μινοξιδίλη, ουσία η οποία βρίσκεται σε σκευάσματα που απλώνονται κατευθείαν στο κρανίο και διεγείρουν τους θύλακες της τρίχας. Η χρήση της βοηθά τους περισσότερους άντρες, καθώς η τριχόπτωση επιβραδύνεται, ενώ σε μερικές περιπτώσεις παρατηρείται και επανεμφάνιση της τριχοφυΐας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διαρκούν μόνο για όσο χρονικό διάστημα εφαρμόζεται η θεραπεία, ενώ με τη διακοπή της, η τριχόπτωση ξαναγυρνά στο στάδιο στο οποίο βρισκόταν πριν από την αγωγή.
- Η φιναστερίδη είναι μια ουσία που βοηθά στην παραγωγή της διυδροτεστοστερόνης, μιας ανδρικής ορμόνης. Όπως και η μινοξιδίλη, βοηθά στην επιβράδυνση της τριχόπτωσης και στην παραγωγή νέας τρίχας. Σε γενικές γραμμές, θεωρείται πιο αποτελεσματική από τη μινοξιδίλη. Με τη διακοπή της αγωγής, η τριχόπτωση ξαναγυρνά στο στάδιο στο οποίο βρισκόταν πριν από την αγωγή.
Οι μέθοδοι μεταμόσχευσης μαλλιών συνήθως συνίστανται στην αφαίρεση τριχών από περιοχές στις οποίες τα μαλλιά συνεχίζουν να μεγαλώνουν, και στην εμφύτευσή τους στα σημεία όπου υπάρχει φαλάκρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς στα σημεία από τα οποία αφαιρούνται οι τρίχες και ενέχει επίσης έναν μικρό κίνδυνο μόλυνσης. Η μέθοδος συνήθως απαιτεί πολλές επισκέψεις στον ειδικό και ίσως είναι πολυέξοδη. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι συνήθως εντυπωσιακά και διαρκούν μόνιμα.
Η συρραφή τριχών στο κρανίο δεν είναι ενδεδειγμένη μέθοδος αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να προκύψουν πληγές, μόλυνση και εμφάνιση δοθιήνα στο κρανίο. Σε πολλές χώρες η μέθοδος έχει απαγορευτεί από τους οργανισμούς φαρμάκων και υγείας, εξαιτίας του υψηλού ποσοστού μολύνσεων.
Πρόγνωση
Η ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία δεν αποτελεί ένδειξη για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, μπορεί ωστόσο να επηρεάσει την αυτοεκτίμηση και να προκαλέσει άγχος. Συνήθως η πάθηση δεν είναι αναστρέψιμη.
Πιθανές επιπλοκές
- Στρες
- Απώλεια αυτοπεποίθησης εξαιτίας της αλλαγής στην εμφάνιση
Πότε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας
Καλέστε τον γιατρό σας αν:
- Η τριχόπτωσή σας εμφανίζεται με απρόβλεπτους τρόπους, είναι γρήγορη, εμφανίζεται ανά περιοχές, έχετε αραίωση σε διάφορα σημεία ή σπάνε οι άκρες της τρίχας σας.
- Η τριχόπτωσή σας κλιμακώνεται και συνοδεύεται από ερυθρό δέρμα, κνησμό ή πόνο άλλα συμπτώματα.
- Η τριχόπτωσή σας ξεκίνησε αφού αρχίσατε να λαμβάνετε κάποιο φάρμακο.
- Επιθυμείτε να θεραπεύσετε την τριχόπτωση.
Πρόληψη
Δεν υπάρχει κάποιος γνωστός τρόπος πρόληψης της ανδρογενετικού τύπου αλωπεκίας.
Cummings CW, Flint PW, Haughey BH, et al. Otolaryngology: Head & Neck Surgery. 4th ed. St Louis, Mo; Mosby; 2005.
Habif TP. Clinical Dermatology. 4th ed. St. Louis, Mo: Mosby; 2004.