Ορισμός

Η εξέταση διέγερσης της αυξητικής ορμόνης μετρά το επίπεδο της αυξητικής ορμόνης στο αίμα μετά την χορήγηση στον εξεταζόμενο ουσίας που ενεργοποιεί την απελευθέρωση της εν λόγω ορμόνης, όπως η αργινίνη ή η ορμόνη απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης. Η εξέταση μετρά την ικανότητα της υπόφυσης να απελευθερώνει αυξητική ορμόνη.

Εναλλακτικές ονομασίες

Εξέταση αργινίνης, εξέταση αργινίνης - εκλυκτική της αυξητικής ορμόνης (GHRH)

Πώς γίνεται η εξέταση

Το σημείο καθαρίζεται με φάρμακο που καταστρέφει τα μικρόβια (αντισηπτικό). Στη συνέχεια φλεβικός καθετήρας εισάγεται μέσα σε μια φλέβα, συνήθως στο εσωτερικό του αγκώνα ή στο μπράτσο.

Ο γιατρός εφαρμόζει μια ελαστική ζώνη γύρω από τον άνω βραχίονα για να ασκήσει πίεση στην περιοχή ώστε η φλέβα να γεμίσει με αίμα.

Δείγμα αίματος θα ληφθεί πέντε φορές. Για να αποφευχθούν πολλά τρυπήματα της φλέβας, τα δείγματα θα ληφθούν μέσω του φλεβικού καθετήρα αντί να εισάγεται ένεση κάθε φορά.

Το πρώτο δείγμα θα ληφθεί μεταξύ 6 π.μ. και 8 μ.μ. Στη συνέχεια θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο διάλυμα αργινίνης για 30 λεπτά. Μετά την 30λεπτη έγχυση, σας χορηγείται ενδοφλεβίως η ορμόνη απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης. Στη συνέχεια, λαμβάνονται τέσσερα επιπλέον δείγματα αίματος, κάθε 30 λεπτά το καθένα.

Μερικές φορές η αργινίνη ή η ορμόνη απελευθέρωσης αυξητικής ορμόνης χορηγούνται μόνες τους σε αυτή την εξέταση. Ο τύπος της εξέτασης στην οποία θα υποβληθείτε εξαρτάται από τις προτιμήσεις του γιατρού.

Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν έχετε σοβαρή νεφρική ή ηπατική νόσο, επειδή σε αυτή την περίπτωση η έγχυση αργινίνης μπορεί να είναι επικίνδυνη για εσάς.

Πως να προετοιμαστείτε για την εξέταση

Μην φάτε και περιορίστε την σωματική δραστηριότητα για 10-12 ώρες πριν από την εξέταση για να αποφύγετε αλλοίωση των αποτελεσμάτων.

Ο γιατρός μπορεί να σας ζητήσει να σταματήσετε να παίρνετε ορισμένα φάρμακα πριν από την εξέταση, καθώς μερικά φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. (Μην σταματήσετε να παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα χωρίς να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας).

Θα σας ζητηθεί να χαλαρώσετε για τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από την εξέταση, επειδή η άσκηση ή η αυξημένη δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης.

Εάν το παιδί σας πρόκειται να υποβληθεί σε αυτή την εξέταση, ίσως είναι χρήσιμο να του εξηγήσετε πώς θα νιώσει κατά την διάρκεια αυτής. Μπορεί να του κάνετε μια μικρή αναπαράσταση ή επίδειξη πάνω σε μια κούκλα.

Αυτή η εξέταση απαιτεί την προσωρινή τοποθέτηση ενός φλεβικού καθετήρα και θα πρέπει αυτό να το εξηγήσετε στο παιδί σας. Όσο πιο εξοικειωμένο είναι το παιδί σας με το τι θα συμβεί και τον σκοπό της εξέτασης, τόσο λιγότερο θα στρεσαριστεί.

Πώς αισθάνεστε κατά την εξέταση

Κατά την εισαγωγή της ένεσης για την λήψη δείγματος αίματος, μερικοί άνθρωποι αισθάνονται μέτριο πόνο ενώ άλλοι αισθάνονται μόνο ένα μικρό τσίμπημα. Στη συνέχεια, μπορεί να υπάρχει ένας μικρός μώλωπας. Αυτά τα συμπτώματα είναι προσωρινά.

Γιατί γίνεται η εξέταση

Αυτή η εξέταση γίνεται για να διαπιστωθεί αν η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης προκαλεί μειωμένη ανάπτυξη.

Φυσιολογικά αποτελέσματα

  • Κανονική μέγιστη τιμή: τουλάχιστον 10 ng / mL
  • Απροσδιόριστη: 5 - 10 ng / mL
  • Μη φυσιολογική: 5 ng / mL

(Μια κανονική τιμή αποκλείει την ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης · σε ορισμένα εργαστήρια, το φυσιολογικό επίπεδο είναι 7 ng / mL).

Σημείωση: ng / mL = νανογραμμάριο ανά χιλιοστόλιτρο.

Το εύρος κανονικών τιμών μπορεί να διαφέρει ελαφρώς μεταξύ των διαφορετικών εργαστηρίων. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με τη σημασία των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων της εξέτασης.

Τι σημαίνει ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα

Αν αυτή η εξέταση δεν οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων αυξητικής ορμόνης, σημαίνει ότι υπάρχει μειωμένη ποσότητα της εν λόγω ορμόνης αποθηκευμένη στην πρόσθια υπόφυση.

Στα παιδιά, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Στους ενήλικες, μπορεί να συσχετιστεί με πανφυποπιτατισμό ή ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης ενηλίκων.

Κίνδυνοι

Οι φλέβες και οι αρτηρίες ποικίλουν σε μέγεθος από τον έναν ασθενή στον άλλο και από τη μια πλευρά του σώματος στην άλλη. Η λήψη δείγματος αίματος από μερικούς ανθρώπους μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό, τι από άλλους.

Οι άλλοι κίνδυνοι που σχετίζονται με την αιμοληψία είναι ήπιοι, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολική αιμορραγία
  • Λιποθυμία ή αίσθημα ζάλης
  • Αιμάτωμα (αίμα που συσσωρεύεται κάτω από το δέρμα)
  • Λοίμωξη (ένας μικρός κίνδυνος κάθε φορά που κόβεται το δέρμα).

Πηγές:

Melmed S, Kleinberg D. Anterior pituitary. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 11th ed. Philadelphia, PA: Saunders Elsevier; 2008:chap 8.

Reiter EO, Rosenfeld RG. Normal and aberrant growth. In: Kronenberg HM, Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 11th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2008:chap 23.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr