Εναλλακτικά ονόματα

Φροντίδα ποδιών για διαβητικούς

Πληροφορίες

Εάν έχετε διαβήτη έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να έχετε προβλήματα στα πόδια σας. Ο διαβήτης μπορεί να βλάψει τα νεύρα σας (Βλ. Διαβητική Νευροπάθεια). Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να μειώσει την ικανότητά σας να νιώσετε έναν τραυματισμό ή πίεση στο δέρμα των ποδιών σας. Μπορεί να μην παρατηρήσετε κάποιον τραυματισμό στο πόδι μέχρι να αναπτυχθεί σοβαρή βλάβη ή λοίμωξη.

Ο διαβήτης μεταβάλει την ικανότητα του οργανισμού σας να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία λόγω του διαβήτη οδηγεί σε μείωση του αίματος και του οξυγόνου που φτάνει στα πόδια. Λόγω αυτού, μικρές πληγές ή σπασίματα στο δέρμα μπορεί να μετατραπούν σε βαθύτερα δερματικά έλκη. Το επηρεασμένο άκρο μπορεί να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί εάν αυτά τα δερματικά έλκη δεν παρουσιάσουν βελτίωση, μεγαλώσουν ή προχωρήσουν πιο βαθιά στο δέρμα.

Εάν έχετε διαβήτη, θα πρέπει:

  • Να βελτιώσετε τον έλεγχο στο σάκχαρο του αίματός σας
  • Να διακόψετε το κάπνισμα
  • Να πραγματοποιείται μια εξέταση στα πόδια από τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψής σας τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο και να ενημερώνεστε εάν παρουσιάζετε κάποια νευρική βλάβη.
  • Να ελέγχετε και να φροντίζετε τα πόδια σας καθημερινά, ειδικά εάν έχετε ήδη γνωστή νευρική βλάβη ή βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία ή τρέχοντα προβλήματα στα πόδια. Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες.

ΡΟΥΤΙΝΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ

Ελέγχετε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας κάθε μέρα. Κοιτάξτε προσεκτικά το πάνω μέρος, τις πλευρές, τα πέλματα, τις φτέρνες και μεταξύ των δαχτύλων.

Πλένετε τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών σας καθημερινά με χλιαρό νερό και ήπιο σαπούνι. Τα δυνατά σαπούνια μπορεί να βλάψουν το δέρμα.

  • Δοκιμάστε τη θερμοκρασία του νερού με τα δάχτυλα ή τους αγκώνες σας πριν βάλετε τα πόδια σας στο ζεστό ή καυτό νερό. Λόγω του διαβήτη σας, ενδέχεται να μην μπορείτε να νιώσετε εάν το νερό είναι πολύ καυτό. Γι’ αυτό και μπορεί να προκύψουν εύκολα εγκαύματα.
  • Στεγνώστε απαλά και προσεκτικά τα πόδια σας, ειδικά στα σημεία μεταξύ των δαχτύλων σας. Οι λοιμώξεις εμφανίζονται σε υγρές περιοχές.
  • Τα πόδια σας μπορεί να γίνουν πολύ ξηρά και μπορεί να εμφανίσουν ραγίσματα, πιθανότατα λόγω της λοίμωξης. Αφού πλύνετε τα πόδια σας, μαλακώστε το ξηρό δέρμα με γαλάκτωμα, βαζελίνη, λανολίνη ή έλαιο. Μην βάζετε γαλάκτωμα μεταξύ των δαχτύλων σας.

Ρωτήστε τον γιατρό σας εάν είναι ασφαλές για εσάς να κόβετε τα νύχια σας. Εάν είναι, ζητήστε του να σας δείξει ποιος είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να το κάνετε. Εάν τα νύχια των ποδιών σας δεν τριμαριστούν σωστά, μπορεί να αποκτήσετε πληγή ή έλκος στο πόδι.

  • Μουλιάστε τα πόδια σας σε χλιαρό νερό για να μαλακώσετε τα νύχια σας πριν τα κόψετε.
  • Κόψτε τα νύχια στην ευθεία, καθώς τα καμπυλωτά νύχια είναι πιο πιθανά να εισχωρήσουν στο δέρμα.

Αποφύγετε να κάθεστε με τα πόδια σταυροπόδι ή να στέκεστε σε μία θέση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Εάν καπνίζετε, σταματήστε. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στα πόδια.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΤΣΕΣ

Φοράτε συνέχεια παπούτσια για να προστατεύετε τα πόδια από πιθανό τραυματισμό. Αλλιώς, εάν δεν έχετε καλή όραση και ή έχετε μειωμένη ικανότητα να νιώσετε πόνο, μπορεί να μην παρατηρήσετε μικρά κοψίματα ή εξογκώματα.

  • Ελέγχετε το εσωτερικό των παπουτσιών σας για σκληρά σημεία ή φθαρμένα κομμάτια που μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική πίεση ή ενόχληση.
  • Αλλάξτε ή προσωρινά αφαιρέστε τα παπούτσια σας μετά από 5 ώρες εφαρμογής στα πόδια σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό αλλάζει τα σημεία πίεσης κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο τύπος των παπουτσιών που φοράτε όταν έχετε διαβήτη είναι σημαντικός:

  • Φοράτε άνετα παπούτσια, που εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σας και έχουν άφθονο χώρο στο εσωτερικό τους. Μην αγοράζετε ποτέ παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σας, ελπίζοντας ότι αυτά θα ανοίξουν με τον καιρό. Ενδεχόμενη νευρική βλάβη μπορεί να σας κάνει να μην αισθάνεστε την πίεση από παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σας. Μπορεί να χρειαστείτε παπούτσι ειδικά διαμορφωμένο για το πόδι σας.
  • Φοράτε παπούτσια φτιαγμένα από καμβά, δέρμα ή σουέτ. Μην φοράτε παπούτσια φτιαγμένα από πλαστικό ή άλλο υλικό που δεν αναπνέει. Μην φοράτε σανδάλια με λουρί.
  • Φοράτε παπούτσια που μπορείτε να προσαρμόσετε εύκολα. Πρέπει να έχουν κορδόνια, ταινία Velcro (σκρατς) ή κούμπωμα.
  • Μην φοράτε παπούτσια με μύτη ή ανοικτά δάκτυλα, όπως ψηλά τακούνια, σαγιονάρες ή σανδάλια.

Οι κάλτσες μπορεί να παρέχουν ένα επιπλέον στρώμα προστασίας ανάμεσα στα δάχτυλα και στα πόδια σας.

  • Φοράτε στεγνές κάλτσες ή χαλαρό καλσόν (που δεν σας πιέζει) κάθε μέρα.
  • ΜΗΝ φοράτε κάλτσες με ραφές που μπορεί να δημιουργήσουν σημεία πίεσης.
  • Φοράτε κάλτσες στο κρεβάτι, εάν τα πόδια σας είναι κρύα. Όταν έχει κρύο, φορέστε ζεστές κάλτσες και περιορίστε την έκθεσή σας στο κρύο για να αποτρέψετε τα κρυοπαγήματα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ

  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε αντισηπτικά διαλύματα στα πόδια σας καθώς αυτά μπορεί να κάψουν και να τραυματίσουν το δέρμα σας.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιείτε θερμαντικές κομπρέσες ή μπουκάλι ζεστού νερού στα πόδια σας. Αποφεύγετε τα πολύ ζεστά μονοπάτια ή τις παραλίες με πολύ ζεστή άμμο.
  • Βγάλτε τα παπούτσια και τις κάλτσες σας κατά τη διάρκεια επισκέψεων στον γιατρό σας. Αυτό λειτουργεί και σαν υπενθύμιση ότι πρέπει να κάνετε εξέταση στα πόδια σας.
  • ΜΗΝ θεραπεύετε κάλους η εξογκώματα μόνοι σας με μη συνταγογραφούμενες αγωγές. Κανονίστε ένα ραντεβού με έναν ποδίατρο για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα με τα πόδια σας.
  • Εάν λόγω παχυσαρκίας δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πόδια σας, ζητήστε από ένα μέλος της οικογένειάς σας, κάποιον γείτονα ή έναν νοσηλευτή ή νοσηλεύτρια που σας επισκέπτεται να διενεργήσουν για εσάς αυτόν τον σημαντικό έλεγχο.

Αναφέρετε ενδεχόμενες πληγές ή άλλες αλλαγές στον γιατρό σας αμέσως. Αναφέρετε τυχόν φουσκάλες, μελανιές, πληγές ή περιοχές με ερυθρότητα.


Πηγές:

American Diabetes Association. Standards of medical care in diabetes -- 2010. Diabetes Care. 2010;33:S11-S61.

Inzuchhi SE and Sherwin RS. Type 1 diabetes mellitus. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 247.

Inzuchhi SE and Sherwin RS. Type 2 diabetes mellitus. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 248.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr