Ορισμός
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι μία νόσος που εξαπλώνεται μέσω των κουνουπιών. Η πάθηση αυτή μπορεί να είναι ήπια ή αριά.
Αιτίες
Ο ιός του Δυτικού Νείλου ταυτοποιήθηκε πρώτα το 1937 στην Ουγκάντα της Ανατολικής Αφρικής. Στην δεκαετία του 200 εντοπίστηκε σε διάφορα μέρη του δυτικού κόσμου από τότε εξαπλώνεται.
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας τύπος ιού που ονομάζεται φλαβοϊός. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εξαπλώνεται όταν ένα κουνούπι τσιμπάει ένα μολυσμένο πουλί και στη συνέχεια αυτό τσιμπάει έναν άνθρωπο.
Τα κουνούπια μεταφέρουν τους περισσότερους ιούς στις αρχές του φθινοπώρου, και για αυτό τον λόγο η νόσος βρίσκεται σε έξαρση στα τέλη του Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτέμβρη. Ο κίνδυνος της νόσου ελαττώνεται, καθώς η θερμοκρασία μειώνεται και τα κουνούπια εξαφανίζονται.
Παρόλο που τα κουνούπια που φέρουν τον ιό του Δυτικού Νείλου τσιμπούν αρκετούς ανθρώπους, οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι έχουν εκτεθεί. Λίγοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά ή εμφανίζουν συμπτώματα.
Στους παράγοντες κινδύνου για εκδήλωση πιο βαριάς μορφής του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνονται:
- Οι παθήσεις που αδυνατίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ο HIV, οι μεταμοσχεύσεις οργάνων και η πρόσφατη χημειοθεραπεία
- Η προχωρημένη (ηλικιωμένα άτομα) ή πολύ νεαρή ηλικία
- Η κύηση
Ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί επίσης να εξαπλωθεί με μεταγγίσεις αίματος και μεταμοσχεύσεις οργάνων. Μια μητέρα που έχει υποστεί μόλυνση μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο παιδί της μέσω του μητρικού γάλατος.
Συμπτώματα
Η ήπια νόσος, που γενικά ονομάζεται πυρετός του Δυτικού Νείλου, μπορεί να προκαλέσει κάποια ή όλα τα παρακάτω συμπτώματα:
- Κοιλιακό άλγος
- Διάρροια
- Πυρετό
- Κεφαλαλγία
- Απώλεια όρεξης
- Μυϊκούς πόνους
- Ναυτία
- Εξάνθημα
- Πονόλαιμο
- Πρησμένους λεμφαδένες
- Έμετο
Αυτά τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 3-6 ημέρες.
Οι πιο βαριές μορφές της νόσου, που μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή, είναι η εγκεφαλίτιδα του Δυτικού Νείλου ή η μηνιγγίτιδα του Δυτικού Νείλου, ανάλογα με το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί. Μπορεί να προκύψουν τα ακόλουθα συμπτώματα, τα οποία απαιτούν άμεση προσοχή:
- Σύγχυση ή αλλαγή στην ικανότητα καθαρής σκέψης
- Απώλεια συνείδησης ή κώμα
- Μυϊκή αδυναμία
- Πιάσιμο στον αυχένα
- Αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι
Εξετάσεις
Τα σημεία της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι παρόμοια με αυτά άλλων λοιμώξεων από ιούς. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ευρήματα σε μια κλινική εξέταση. Ωστόσο, έως και μισοί ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου ενδέχεται να εμφανίσουν εξάνθημα.
Στους ελέγχους για τη διάγνωση του ιού του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνονται:
- Πλήρης αιματολογική εξέταση (CBC)
- Αξονική τομογραφία κεφαλής
- Μαγνητική τομογραφία κεφαλής
- Οσφυονωτιαία παρακέντηση και έλεγχος εγκεφαλονωτιαίου υγρού (CSF)
Ο πιο ακριβής τρόπος διάγνωσης αυτής της λοίμωξης είναι ο ορολογικός έλεγχος, που περιλαμβάνει δείγμα αίματος ή εγκεφαλονωτιαίου υγρού για αντισώματα έναντι του ιού. Μπορεί να εφαρμοστούν και πιο ταχείες τεχνικές με χρήση αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).
Αντιμετώπιση
Λόγω του ότι η ασθένεια αυτή δεν προκαλείται από βακτήρια, τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Η τυπική νοσοκομειακή περίθαλψη ενδέχεται να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου επιπλοκών σε σοβαρή ασθένεια.
Πρόγνωση
Γενικά, η έκβαση μιας ήπιας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι άριστη.
Για τους ασθενείς με βαριά περιστατικά λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, η πρόγνωση είναι πιο αβέβαιη. Η εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα Δυτικού Νείλου ενδέχεται να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο και θάνατο. Περίπου το 10% των ασθενών με φλεγμονή στον εγκέφαλο δεν επιβιώνουν.
Πιθανές επιπλοκές
Οι επιπλοκές από ήπια λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι πολύ σπάνιες.
Στις επιπλοκές από βαριά λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνονται:
- Βλάβη στον εγκέφαλο
- Μόνιμη μυϊκή αδυναμία (συχνά παρόμοια με πολιομυελίτιδα)
- Θάνατος
Πότε πρέπει να επικοινωνήσετε με γιατρό
Καλέστε τον γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, ειδικά εάν έχετε έρθει σε επαφή με κουνούπια. Εάν είστε βαριά άρρωστος(η), επισκεφτείτε τα επείγοντα.
Εάν σας έχει τσιμπήσει μολυσμένο κουνούπι, δεν υπάρχει θεραπεία για την αποφυγή εμφάνισης λοίμωξης από τον ιό. Τα άτομα με γενικά καλή υγεία δεν εμφανίζουν σοβαρή ασθένεια, ακόμα κι αν τσιμπηθούν από μολυσμένο κουνούπι.
Πρόληψη
Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου είναι η αποφυγή τσιμπήματος από κουνούπια.
- Να χρησιμοποιείτε προϊόντα που απωθούν τα κουνούπια και περιέχουν DEET
- Να φοράτε ρούχα με μακριά μανίκια και μακριά παντελόνια
- Αποστραγγίστε σημεία που λιμνάζουν νερά, όπως κάδους απορριμμάτων και πιατάκια φυτών (τα κουνούπια αναπαράγονται σε στάσιμα νερά)
Οι κοινοτικοί ψεκασμοί για κουνούπια μπορούν επίσης να αποτρέψουν την αναπαραγωγή των κουνουπιών.
Οι έλεγχοι αιμοδοσίας και δωρεάς οργάνων επί του παρόντος αξιολογούνται. Δεν υπάρχουν επί του παρόντος κατευθυντήριες οδηγίες.
Naides SJ. Arthropod-borne viruses causing fever and rash syndromes. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 405.
Bleck TP. Arthropod-borne viruses affecting the central nervous system. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 406.