Ορισμός
Το κοινό κρυολόγημα γενικά ενέχει ρινόρροια, ρινική συμφόρηση και πταρμό (φτάρνισμα). Μπορεί επίσης να έχετε πονόλαιμο, βήχα, πονοκέφαλο ή άλλα συμπτώματα. Πάνω από 200 ιοί μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού - ιογενής, κρυολόγημα
Αίτια
Το ονομάζουμε "κοινό κρυολόγημα" για εύλογο λόγο. Υπάρχουν πάνω από ένα δισεκατομμύρια κρυολογήματα στις ΗΠΑ κάθε χρόνο. Εσείς και τα παιδιά σας πιθανότατα θα έχετε περισσότερα κρυολογήματα από οποιοδήποτε άλλο τύπο νόσου. Τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο τρεις με οκτώ φορές το χρόνο. Αυτό συμβαίνει σε όλη τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Οι γονείς συχνά κολλούν από τα παιδιά τους. Το κρυολόγημα είναι ο συνηθέστερος λόγος απουσίας των παιδιών από το σχολείο και των γονιών από την εργασία τους.
Τα παιδιά συνήθως κολλάνε από άλλα παιδιά. Όταν ένα νέο στέλεχος εισάγεται σε ένα σχολείο ή παιδικό σταθμό, εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλη την τάξη.
Τα κρυολογήματα μπορούν να συμβούν σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, αλλά συνήθως εκδηλώνονται το χειμώνα (ακόμα και σε περιοχές με ήπιους χειμώνες). Σε περιοχές όπου δεν υπάρχει χειμώνας, τα κρυολογήματα είναι συνήθη την εποχή των βροχών.
Όταν κάποιος έχει ένα κρυολόγημα, η ρινόρροια συνεργάζεται με τους ιούς που προκαλούν το κρύωμα. Το φτάρνισμα, το φύσημα της μύτης και το σκούπισμα της μύτης εξαπλώνουν τον ιό. Μπορείτε να κολλήσετε εισπνέοντας τον ιό εάν κάθεστε κοντά σε κάποιον που φταρνίζεται, η ακουμπώντας τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα αφού πρώτε έχετε ακουμπήσει μια επιφάνεια μολυσμένη με τον ιό.
Οι άνθρωποι είναι ιδιαιτέρως μολυσματικοί για τις πρώτες 2 - 3 μέρες του κρυολογήματος και συνήθως καθόλου έως την ημέρα 7 - 10.
Συμπτώματα
Τα τρία πιο κοινά συμπτώματα ενός κρυολογήματος είναι:
- Ρινική συμφόρηση
- Ρινόρροια
- Φτάρνισμα
Οι ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά με κρυολόγημα γενικά έχουν έναν χαμηλό πυρετό ή καθόλου πυρετό. Τα μικρά παιδιά, ωστόσο, συχνά έχουν ένα πυρετό γύρω στους 37,7 - 38,9 °C.
Από τη στιγμή που θα κολλήσετε, τα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται σε 2 - 3 ημέρες, αν και μπορεί να περάσει και μία εβδομάδα. Τυπικά, μια ερεθισμένη μύτη ή λαιμός είναι το πρώτο σημείο, ακολουθούμενα μέσα σε λίγες ώρες από φτάρνισμα και υδαρές ρινικό έκκριμα.
Μέσα σε 1 με 3 ημέρες, οι ρινικές εκκρίσεις συνήθως γίνονται παχύρρευστες και ίσως κίτρινες ή πράσινες. Αυτό αποτελεί ένα φυσιολογικό κομμάτι της πορείας της νόσου και δεν αποτελεί λόγο για αντιβιοτικά.
Ανάλογα με το ποιος ιός προκαλεί τα συμπτώματα, ο ιός μπορεί επίσης να προκαλεί:
- Βήχα
- Μειωμένη όρεξη
- Πονοκέφαλο
- Μυαλγίες
- Οπισθορρινική καταρροή
- Πονόλαιμο
Ωστόσο, εάν πρόκειται για κρυολόγημα, τα κύρια συμπτώματα θα αφορούν τη μύτη.
Για παιδιά με άσθμα, τα κρυολογήματα είναι ο πιο κοινός πυροδοτικός παράγοντας των συμπτωμάτων άσθματος.
Τα κρυολογήματα παρατηρούνται συχνά πριν από ωτίτιδες. Ωστόσο, τα τύμπανα των παιδιών συνήθως εμφανίζουν συμφόρηση στη διάρκεια ενός κρυολογήματος και είναι πιθανό να συγκεντρώνουν υγρό χωρίς βακτηριακή λοίμωξη (ονομάζεται ορώδης μέση ωτίτιδα).
Το κρυολόγημα συνήθως αποδράμει αυθόρμητα μέσα σε 7 ημέρες, με την παραμονή λίγων συμπτωμάτων (όπως βήχα) για άλλη μία εβδομάδα. Εάν διαρκεί περισσότερο, επισκεφτείτε το γιατρό σας για να αποκλειστούν άλλα προβλήματα, όπως μια παραρρινοκολπίτιδα ή αλλεργίες.
Αντιμετώπιση
Ξεκουραστείτε αρκετά και καταναλώστε πολλά υγρά. Τα φάρμακα για το κρυολόγημα, χωρίς ιατρική συνταγή, μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση των συμπτωμάτων. Δεν θα μειώσουν, στην πραγματικότητα τη διάρκεια της νόσου αλλά θα σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι ειδικοί συστήνουν να μην χρησιμοποιείτε φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών. Ρωτήστε το γιατρό σας πριν χορηγήσετε οποιοδήποτε φάρμακο για το βήχα στο παιδί σας, ακόμα και εάν αναφέρεται ότι είναι κατάλληλο για παιδιά. Τα φάρμακα αυτά πιθανότατα δεν θα δράσουν στο παιδί, και έχουν σημαντικές παρενέργειες.
Αντιβιοτικά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση ενός κοινού κρυολογήματος. Δεν θα βοηθήσουν, ενώ μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση. Το παχύρρευστο, κίτρινο ή πράσινο ρινικό έκκριμα δεν αποτελεί λόγο για αντιβιοτικά, εκτός και εάν δεν υπάρχει βελτίωση μέσα σε 10 με 14 ημέρες. (στην περίπτωση αυτή, μπορεί να πρόκειται για παραρρινοκολπίτιδα).
Τα νέα αντιιικά φάρμακα μπορούν να σταματήσουν τη ρινόρροια μια μέρα νωρίτερα από ότι συνήθως (και βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων μέσα σε μία μέρα). Δεν είναι ξεκάθαρο εάν τα οφέλη αυτών των φαρμάκων υπερβαίνουν τους κινδύνους.
Η κοτόσουπα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος τουλάχιστον από τον 12ο αιώνα. Μπορεί πράγματι να βοηθήσει. Η ζέστη, τα υγρά και το αλάτι μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λοίμωξης.
Οι εναλλακτικές θεραπείες που έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί περιλαμβάνουν:
- Εχινάτσεα
- Βιταμίνη C
- Ψευδάργυρο
Πρόγνωση
Τα συμπτώματα συνήθως αποδράμουν σε 7 - 10 ημέρες.
Πιθανές Επιπλοκές
- Βρογχίτιδα
- Ωτίτιδα
- Πνευμονία
- Παραρρινοκολπίτιδα
- Επιδείνωση του άσθματος
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Δοκιμάστε πρώτα τα μέτρα φροντίδας στο σπίτι. Καλέστε το γιατρό σας αν:
- Αναπτυχθεί δύσπνοια
- Τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή δεν βελτιωθούν μέσα σε 7 με 10 ημέρες
Πρόληψη
Μπορεί να φαίνεται αδύνατο να προσπαθήσετε να αποτρέψετε τα κρυολογήματα, αλλά μπορείτε να το κάνετε. Τα παιδιά κρυολογούν κατά μέσο όρο τρεις με οκτώ φορές το χρόνο.
Ακολουθούν πέντε αποδεδειγμένοι τρόποι για να μειώσετε την έκθεση σε μικρόβια:
- Να πλένετε πάντα τα χέρια σας: Τα παιδιά και οι ενήλικες θα πρέπει να πλένουν τα χέρια τους σε βασικές στιγμές - μετά το σκούπισμα της μύτης, μετά την αλλαγή πάνας ή τη χρήση της τουαλέτας, πριν το φαγητό και πριν την προετοιμασία του φαγητού.
- Απολυμάνετε: Καθαρίστε τις επιφάνειες που ακουμπάτε τακτικά (βρύσες, υποστρώματα) με ένα απολυμαντικό εγκεκριμένο από την ΕΡΑ.
- Αλλάξτε παιδικό σταθμό: Η χρήση ενός παιδικού σταθμού όπου υπάρχουν έξι ή λιγότερα παιδιά μειώνει δραματικά την επαφή με μικρόβια.
- Χρησιμοποιήστε στιγμιαία απολυμαντικά χεριών: Μια μικρή ποσότητα σκοτώνει το 99,99% των μικροβίων χωρίς νερό ή πετσέτες. Τα προϊόντα χρησιμοποιούν αλκοόλη ως μικροβιοκτόνο. Είναι αντισηπτικά, όχι αντιβιοτικά, και έτσι δεν μπορεί να αναπτυχθεί αντίσταση.
- Χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες αντί για μοιραζόμενες βαμβακερές πετσέτες.
Ακολουθούν έξι τρόπο για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:
- Αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα: Μείνετε όσο μπορείτε πιο μακριά από δευτερογενή καπνό. Είναι υπεύθυνος για πολλά προβλήματα υγείας, περιλαμβανομένου εκατομμύριων κρυολογημάτων.
- Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε χωρίς λόγο αντιβιοτικά: Όσο περισσότερο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι αντιβιοτικά, τόσο πιθανότερο είναι να αρρωσταίνουν στο μέλλον, για μεγαλύτερο διάστημα, με ανθεκτικές λοιμώξεις που προκαλούνται από περισσότερο ανθεκτικούς οργανισμούς.
- Θηλάστε: Το μητρικό γάλα είναι γνωστό για την προστασία που παρέχει έναντι αναπνευστικών λοιμώξεων, ακόμα και χρόνια μετά το πέρας του θηλασμού. Τα παιδιά που δεν θήλασαν παθαίνουν ωτίτιδες πέντε φορές συχνότερα.
- Πιείτε νερό: Το σώμα χρειάζεται υγρά για την κατάλληλη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Καταναλώστε γιαούρτι: Τα φιλικά βακτήρια σε κάποια "ζωντανά" γιαούρτια με προβιοτικά, βοηθούν στην πρόληψη του κρυολογήματος.
- Να κοιμάστε αρκετά: Η έλλειψη ύπνου και ο φτωχός ύπνος σας αφήνουν εκτεθειμένους.
Turner RB. The common cold. In: Mandell GL, Bennett JE, Dolin R, eds. Principles and Practice of Infectious Diseases. 7th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier Churchill Livingstone; 2009:chap 53.
Simasek M, Blandino DA. Treatment of the common cold. American Family Physician. Feb 2007:75(4).
Shah SA, Sander S, White CM, Rinaldi M, Coleman CI. Evaluation of Echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. The Lancet Infectious Diseases. July 2007:7(7).
This article uses information by permission from Alan Greene, M.D., © Greene Ink, Inc.