Ορισμός
Η κολονοσκόπηση είναι μια εσωτερική εξέταση του κόλου (παχύ έντερο) και του ορθού, χρησιμοποιώντας ένα όργανο που ονομάζεται κολονοσκόπιο.
Πώς γίνεται η εξέταση
Το κολονοσκόπιο διαθέτει μια μικρή κάμερα προσαρτημένη σε έναν εύκαμπτο σωλήνα. Σε αντίθεση με την σιγμοειδοσκόπηση, η οποία μπορεί να φτάσει μόνο στο κατώτερο τρίτο του παχέος εντέρου, η κολονοσκόπηση εξετάζει ολόκληρο το μήκος του παχέος εντέρου.
Θα ξαπλώσετε στην αριστερή πλευρά σας με τα γόνατά σας λυγισμένα στο στήθος σας. Αφού λάβετε ένα καταπραϋντικό για τον πόνο, το κολονοσκόπιο εισάγεται μέσω του πρωκτού. Μετακινείται ήπια στην αρχή του παχέος εντέρου και μερικές φορές στο χαμηλότερο τμήμα του λεπτού εντέρου.
Ο αέρας θα εισαχθεί μέσω του οργάνου για να προσφέρει καλύτερη εικόνα. Η αναρρόφηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απομάκρυνση υγρών ή κοπράνων.
Επειδή ο γιατρός παίρνει μια καλύτερη εικόνα, καθώς το κολονοσκόπιο τραβιέται πίσω, γίνεται μια πιο προσεκτική εξέταση ενώ το όργανο αποσύρεται. Τα δείγματα ιστών μπορούν να ληφθούν με ελαφριές λαβίδες βιοψίας που έχουν εισαχθεί μέσω του οργάνου. Οι πολύποδες μπορούν να αφαιρεθούν με ηλεκτροκαυτηριακούς βραχίονες και να ληφθούν φωτογραφίες.
Ειδικές διαδικασίες, όπως η θεραπεία με λέιζερ, μπορούν επίσης να γίνουν.
Πώς να προετοιμαστείτε για την εξέταση
Θα πρέπει να καθαρίσετε εντελώς τα έντερά σας. Ο γιατρός θα σας δώσει οδηγίες για να το κάνετε αυτό. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό κλύσματος, την αποφυγή στερεών τροφών για 2 ή 3 ημέρες πριν από την εξέταση και λήψη καθαρτικών. Συνήθως θα σας ζητηθεί να σταματήσετε να παίρνετε ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη, ναπροξένη ή άλλα φάρμακα αραίωσης αίματος για αρκετές ημέρες πριν από την εξέταση.
Θα σας ζητηθεί να πίνετε άφθονα «καθαρά» υγρά για 1-3 ημέρες πριν από την εξέταση. Παραδείγματα «καθαρού» υγρού είναι:
- Καφές ή τσάι χωρίς γάλα
- Βούτυρο ή ζωμός χωρίς λίπος
- Ζελέ
- Ενεργειακά ροφήματα
- Στραγγισμένοι χυμοί φρούτων
- Νερό
Εκτός εάν υπάρχει διαφορετική εντολή, συνεχίστε να παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο συνταγογραφείται τακτικά. Σταματήστε να παίρνετε φάρμακα σιδήρου μερικές εβδομάδες πριν από τη εξέταση, εκτός εάν ο γιατρός σας ζητήσει κάτι διαφορετικό. Ο σίδηρος μπορεί να δημιουργήσει μαύρα κόπρανα, το οποία καθιστούν την εικόνα μέσα στο έντερο λιγότερο καθαρή.
Οι εξωτερικοί ασθενείς πρέπει να έχουν κανονίσει ώστε κάποιος να τους πάρει σπίτι μετά τη δοκιμασία, επειδή θα αισθάνονται ζαλάδα και δεν θα μπορούν να οδηγήσουν.
Βρέφη και παιδιά:
Η προετοιμασία που μπορείτε να παρέχετε για αυτό το τεστ εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού σας, τις προηγούμενες εμπειρίες και το επίπεδο εμπιστοσύνης.
Πώς θα αισθανθείτε κατά την εξέταση
Το ηρεμιστικό και το φάρμακο για τον πόνο θα σας χαλαρώσει και θα σας κάνει να νιώσετε υπνηλία. Πολλοί ασθενείς δεν θυμούνται την κολονοσκόπηση. Μια εξέταση ορθού γίνεται συνήθως πριν από τη δοκιμασία ώστε να εξακριβωθεί ότι δεν υπάρχουν σημαντικά «προσκόμματα». Μπορεί να νιώσετε την αίσθηση ότι θέλετε να αφοδεύσετε όταν εκτελείται η ορθική εξέταση ή όταν εισάγεται το κολονοσκόπιο.
Μπορεί να αισθανθείτε πίεση καθώς το όργανο κινείται μέσα. Ίσως αισθανθείτε σύντομες κράμπες και πόνους αερίων, καθώς εισέρχεται ο αέρας ή το όργανο προχωρά. Η ύπαρξη αερίων είναι απαραίτητη και πρέπει να αναμένεται.
Μπορείτε να μειώσετε την ενόχληση παίρνοντας αργές, βαθιές αναπνοές. Αυτό θα βοηθήσει επίσης να χαλαρώσετε τους κοιλιακούς μυς σας. Μπορεί να έχετε ήπιες κοιλιακές κράμπες και να έχετε πολλά αέρια μετά την εξέταση. Η νάρκωση πρέπει να υποχωρήσει σε λίγες ώρες. Λόγω της καταστολής, μπορεί να μην αισθάνεστε καμία δυσφορία και μπορεί να μην θυμάστε τίποτα από την εξέταση.
Γιατί πραγματοποιείται η εξέταση
Η κολονοσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τους ακόλουθους λόγους:
- Κοιλιακό άλγος, αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου ή απώλεια βάρους
- Μη φυσιολογικές αλλαγές (όπως οι πολύποδες) που εντοπίστηκαν σε σιγμοειδοσκόπηση ή σε ακτινογραφικά τεστ (αξονική τομογραφία ή κλύσμα βαρίου)
- Αναιμία λόγω χαμηλού σιδήρου (συνήθως όταν δεν έχει βρεθεί άλλη αιτία)
- Αίμα στα κόπρανα ή μαύρα κόπρανα
- Παρακολούθηση ενός παρελθόντος ευρήματος, όπως οι πολύποδες ή ο καρκίνος του παχέος εντέρου
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος του Crohn)
- Έλεγχος για ορθοκολικό καρκίνο
Φυσιολογικά αποτελέσματα
Τα κανονικά ευρήματα είναι υγιείς εντερικοί ιστοί.
Τι μπορεί να περιλαμβάνουν τα τυχόν μη φυσιολογικά αποτελέσματα
- Διαφραγματισμός (μη φυσιολογικά σακουλάκια- εκκολπώματα- στην εσωτερική επένδυση των εντέρων, τα οποία αυξάνουν με την ηλικία)
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- Κάτω γαστρεντερική (GI) αιμορραγία
- Πολύποδες (που μπορούν να απομακρυνθούν από το κολονοσκόπιο κατά τη διάρκεια της εξέτασης)
- Όγκος
Πρόσθετες συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί η εξέταση:
- Κυτταρομεγαλοϊός, γαστρεντερίτιδα ή κολίτιδα
- Έλεγχος καρκίνου του παχέος εντέρου
- Πολύπλευροι πολύποδες
- Ισχαιμική κολίτιδα
- Ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα
Κίνδυνοι
- Βαριά ή επίμονη αιμορραγία από περιοχές βιοψίας ή απομάκρυνσης πολύποδων
- Τρύπα ή σχίσιμο στο τοίχωμα του παχέος εντέρου (διάτρηση του εντέρου) που απαιτεί επέμβαση
- Υγρές ανισορροπίες στο σώμα λόγω κλύσματος και καθαρτικών που δόθηκαν πριν από τη διαδικασία
- Λοίμωξη που απαιτεί αντιβιοτική θεραπεία (πολύ σπάνια)
- Ναυτία, έμετος, φούσκωμα ή πρωκτικός ερεθισμός που προκαλείται από φάρμακα
Να φροντίσετε να ενημερώσετε τον γιατρό σας εάν έχετε ιστορικό συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, νεφρικής νόσου ή κίρρωσης.
Να λαμβάνεται υπόψη ότι:
Πρέπει να υπογράψετε ένα έντυπο συναίνεσης. Μετά την εξέταση, συνιστώνται αρκετές ώρες ανάπαυσης. Για να αντικαταστήσετε τα υγρά που χάνονται λόγω καθαρτικών και νηστείας, πίνετε πολλά υγρά μετά την εξέταση.
Kimmey MB. Complications of gastrointestinal endoscopy. In: Feldman M, Friedman LS, Brandt LJ, eds. Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease. 9th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier;2010:chap 40.
Pasricha PJ. Gastrointestinal endoscopy. In: Goldman L, Ausiello D, eds. Cecil Medicine. 23rd ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier; 2007:chap 136.