Ορισμός
Ο πόνος στο ισχίο αφορά κάθε πόνο στο ή γύρο από την άρθρωση του ισχίου.
Εναλλακτικές Ονομασίες
Πόνος - ισχίο
Γενικές Πληροφορίες
Ο πόνος που σχετίζεται με το ισχίο δεν γίνεται πάντα αισθητός στο ισχίο. Αντίθετα, μπορεί να τον νιώθετε στο μέσο του μηρού ή στη βουβωνική χώρα. Παρόμοια, ο πόνος που αισθάνεστε στο ισχίο μπορεί στην πραγματικότητα να αντανακλά ένα πρόβλημα στη μέση σας, παρά στο ίδιο το ισχίο.
Δείτε: Πόνος στη μέση
Αίτια
Τα κατάγματα ισχίου αποτελούν μια σημαντική και σοβαρή αιτία αιφνίδιου πόνου στο ισχίο. Τα κατάγματα ισχίου γίνονται περισσότερο συχνά καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, διότι οι πτώσεις είναι περισσότερο πιθανές και τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά. Οι άνθρωποι με οστεοπόρωση μπορούν να πάθουν κατάγματα από απλές, καθημερινές δραστηριότητες, και όχι μόνο από δραματικές πτώσεις ή τραυματισμούς.
Ένα κάταγμα ισχίου μπορεί να αλλάξει την ποιότητα ζωής σας σημαντικά. Λιγότεροι από το 50% αυτών με κάταγμα ισχίου επιστρέφουν στο προηγούμενο επίπεδο δραστηριότητας. Επιπρόσθετα, κατά την ανάκαμψη από ένα κάταγμα ισχίου, αρκετές πιθανές επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Αυτές περιλαμβάνουν την πνευμονία και έναν θρόμβο αίματος στο πόδι, που μπορεί να αποκολληθεί και να εμβολίσει τους πνεύμονες. Και τα δύο οφείλονται στην ακινησία που ακολουθεί ένα κάταγμα και ένα χειρουργείο στο ισχίο.
Άλλα πιθανά αίτια του πόνου στο ισχίο περιλαμβάνουν:
- Αρθρίτιδα - συχνά γίνεται αισθητός στο πρόσθιο τμήμα του μηρού ή στη βουβωνική χώρα
- Οστεονέκρωση του ισχίου
- Τροχαντήρια θηλακίτιδα - επώδυνη όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα, περπατάτε, ανεβαίνετε σκάλες και οδηγείται.
- Τενοντίτιδα από επαναλαμβανόμενη ή επίπονη δραστηριότητα
- Εξάρθρωση ή διάστρεμμα
- Πόνος στη μέση, όπως ισχιαλγία
- Λοίμωξη
Οικιακή Περίθαλψη
- Προσπαθήστε να αποφεύγετε δραστηριότητες που επιδεινώνουν τον πόνο.
- Πάρτε αναλγητικά όπως ακεταμινοφαίνη ή ιβουπροφαίνη, που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή.
- Κοιμηθείτε στο πλευρό που δεν πονάει, βάζοντας ένα μαξιλάρι μεταξύ των ποδιών.
Το κάταγμα ισχίου θεωρείται ιατρικό επείγον. Κατά συνέπεια, εάν υπάρχει υποψία, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Καθώς ο πόνος υποχωρεί, ξεκινήστε σταδιακά την άσκηση. Είναι καλύτερο να δουλέψετε με έναν φυσικοθεραπευτή για να μάθετε τις κατάλληλες ασκήσεις και πως να προάγετε τη δραστηριότητά σας. Η κολύμβηση είναι μια καλή επιλογή διότι εκτείνει τους μύες και χτίζει καλό μυϊκό τόνο χωρίς καταπόνηση της άρθρωσης του ισχίου. Ωστόσο, το κολύμπι δεν χτίζει μυϊκή μάζα. Όταν θα είστε έτοιμοι (ένας φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει προσδιορίσετε το πότε) ξεκινήστε αργά και προσεκτικά το βάδισμα ή οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα με αντίσταση έναντι της βαρύτητας.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
Πηγαίνετε στο νοσοκομείο ή καλέστε το 166 εάν:
- Ο πόνος στο ισχίο οφείλεται σε πτώση ή άλλο τραυματισμό
- Το ισχίο είναι παραμορφωμένο, με άσχημο μώλωπα ή αιμορραγεί
- Δεν μπορείτε να κινήσετε το ισχίο ή να φέρετε βάρος
Καλέστε το γιατρό σας εάν:
- Το ισχίο πονάει μετά από 1 εβδομάδα αντιμετώπισης στο σπίτι
- Έχετε επίσης πυρετό ή εξάνθημα
- Έχετε ξαφνικό πόνο στο ισχίο, ενώ έχετε δρεπανοκυτταρική αναιμία ή λαμβάνεται επί μακρό στεροειδή φάρμακα
- Έχετε πόνο και στα δύο ισχία ή άλλες αρθρώσεις
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός θα εκτελέσει μια κλινική εξέταση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα ισχία, τους μηρούς, τη μέση και το βάδισμα.
Για να βοηθηθεί στη διάγνωση του αίτιου του προβλήματος, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, όπως:
- Πονάτε και στα δύο ισχία ή μόνο στο ένα;
- Πονάτε οπουδήποτε αλλού, όπως στη μέση ή στο μηρό;
- Έχετε πόνο σε άλλες αρθρώσεις;
- Ο πόνος ξεκίνησε ξαφνικά ή αργά και ήπια;
- Ο πόνος ξεκίνησε μετά από τραυματισμό, πτώση ή ατύχημα;
- Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη δραστηριότητα που να επιδεινώνει τον πόνο;
- Έχετε κάνει κάτι για να ανακουφίσετε τον πόνο; Εάν ναι, τι βοηθάει;
- Μπορείτε να περπατήσετε και να φέρετε βάρος;
- Τι άλλα ιατρικά προβλήματα έχετε; Οστεοπόρωση ή άλλα σημεία απώλειας οστού; Δρεπανοκυτταρική αναιμία;
- Παίρνετε φάρμακα; Εάν ναι, τι; Εάν λαμβάνετε στεροειδή, από πότε τα παίρνετε;
Μπορεί να απαιτείται ακτινογραφία του ισχίου.
Ο γιατρός σας μπορεί να σας πει να πάρετε μεγαλύτερη δόση των φαρμάκων που παίρνετε χωρίς ιατρική συνταγή ή να σας γράψει ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο.
Χειρουργική διόρθωση ή αρθροπλαστική ισχίου μπορεί να συστηθεί στην περίπτωση της οστεονέκρωσης. Η αρθροπλαστική ισχίου είναι απαραίτητη σε κατάγματα ισχίου και σοβαρή αρθρίτιδα. Με την τρέχουσα τεχνολογία, ένα τεχνητό ισχίο θα πρέπει να διαρκέσει για τουλάχιστον 10 με 15 χρόνια. Να αναμένετε ανάκαμψη από το χειρουργείο μετά από τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Πλάκες και βίδες μπορεί να χρειαστούν για την ανάταξη καταγμάτων γύρω από το ισχίο.
Επιπλοκές μπορεί να δημιουργηθούν από το χειρουργείο. Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι είναι η πιο συχνή επιπλοκή, και μπορεί να οδηγήσει σε εμβολή των πνευμόνων.
Πρόληψη
- Αποφύγετε δραστηριότητες που ανυψώνουν το ένα ισχίο πάνω από το άλλο για μεγάλες περιόδους, όπως το τρέξιμο σε ανώμαλη επιφάνεια. Το τρέξιμο σε κυλιόμενο διάδρομο μπορεί να κρατήσει τα ισχία στο ίδιο επίπεδο.
- Προθερμανθείτε πριν την άσκηση και κάνετε αποθεραπεία μετά. Κάντε διατάσεις των ισχίων, μέσης και μηρών.
- Αποφύγετε τις πτώσεις.
- Να φοράτε προστατευτικά για τα ισχία, σε αθλήματα επαφής, όπως το ποδόσφαιρο και το χόκεϊ. Για αυτούς σε υψηλό κίνδυνο για κάταγμα ισχίου, προστατευτικά με ειδικό σχεδιασμό μπορούν να φορεθούν με τα εσώρουχα.
- Μάθετε πως να αποφεύγετε την οστεοπόρωση.
Daboy G. Miscellaneous nontraumatic disorders. In: Canale ST, Beatty JH, eds. Campbell's Operative Orthopaedics. 11th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier;2007:chap 25.
LeVelle DG. Fractures and dislocations of the hip. In: Canale ST, Beatty JH, eds. Campbell's Operative Orthopaedics. 11th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier;2007:chap 52.
Cornell CN, Sculco TP. Orthopedic disorders. In: Duthie EH, Katz PR, Malone ML, eds. Practice of Geriatrics. 4th ed. Philadelphia, Pa: Saunders Elsevier;2007:chap 37.
Wong TK, Lee RY. Effects of low back pain on the relationship between the movements of the lumbar spine and hip. Hum Mov Sci. 2004; 23(1): 21-34.
Dohnke B, Knauper B, Muller-Fahrnow W. Perceived self-efficacy gained from, and health effects of, a rehabilitation program after hip joint replacement. Arthritis Rheum. 2005; 53(4): 585-592.
Tak E, Staats P, Van Hespen A, Hopman-Rock M. The effects of an exercise program for older adults with osteoarthritis of the hip. J Rheumatol. 2005; 32(6): 1106-1113.