Εναλλακτικές Ονομασίες
Πόνος - πτέρνα
Αίτια
Συχνότερα, ο πόνος στην πτέρνα δεν είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού, όπως πτώση ή στραμπούληγμα, αλλά μάλλον το αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενου ή υπερβολικού χτυπήματος της πτέρνας.
Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι φλεγμονή του πυκνού συνδετικού ιστού στο πέλμα του ποδιού, που προσφύεται στην πτέρνα σας. Ο πόνος συνήθως γίνεται αισθητός στο κάτω μέρος της πτέρνας και συχνά είναι χειρότερος το πρωί εξαιτίας ακαμψίας που συμβαίνει στη διάρκεια της νύχτας. Τα ακόλουθα αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτού του επώδυνου προβλήματος:
- Παπούτσια με κακή υποστήριξη της καμάρας ή μαλακές σόλες
- Γρήγορες στροφές που αυξάνουν την πίεση στο πόδι
- Σφιγμένοι γαστροκνήμιοι μύες
- Επαναλαμβανόμενο χτύπημα των ποδιών από τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα τρέξιμο σε κατωφέρεια ή ανώμαλες επιφάνειες
- Πρηνισμός - το εξωτερικό χείλος των ποδιών ακουμπά πρώτα στο έδαφος και στη συνέχεια το υπόλοιπο πέλμα, όταν βαδίζετε ή τρέχετε. Για να μάθετε εάν έχετε πρηνισμό, ελέγξτε τις σόλες των παπουτσιών σας και δείτε εάν είναι φθαρμένες στο εξωτερικό άκρο τους
Τα οστεόφυτα στην πτέρνα συχνά συνοδεύουν την πελματιαία απονευρωσίτιδα, αλλά γενικά δεν αποτελούν την πηγή του πόνου. Εάν αντιμετωπίσετε κατάλληλα την πελματιαία απονευρωσίτιδα, τα οστεόφυτα πιθανότητα δεν πρόκειται να σας ενοχλήσουν ξανά.
Η θυλακίτιδα της πτέρνας (φλεγμονή στο πίσω μέρος της πτέρνας) μπορεί να προκληθεί από σκληρή ή αδέξια προσγείωση στην πτέρνα, ή εξαιτίας πίεσης από τα παπούτσια.
Η τενοντίτιδα του Αχίλλειου είναι φλεγμονή του μεγάλου τένοντα που συνδέει το γαστροκνήμιο μυ με την πτέρνα σας. Αυτή μπορεί να προκληθεί από:
- Τρέξιμο, ιδιαίτερα σε σκληρές επιφάνειες όπως το τσιμέντο
- Σφίξιμο και έλλειψη ελαστικότητας στους γαστροκνήμιους μύες
- Παπούτσια με ανεπαρκή υποστήριξη ή απορρόφηση κραδασμών
- Ξαφνική έσω ή έξω στροφή της πτέρνα όταν ακουμπά στο έδαφος
Οικιακή Περίθαλψη
- Ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε για τουλάχιστον μία εβδομάδα.
- Εφαρμόστε πάγο στην επώδυνη περιοχή. Κάντε το για τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για 10 με 15 λεπτά, πιο συχνά τις πρώτες λίγες ημέρες.
- Δοκιμάστε ακεταμινοφαίνη για τον πόνο ή ιβουπροφαίνη για τον πόνο και τη φλεγμονή.
- Να φοράτε παπούτσια με καλή εφαρμογή.
- Υποπτέρνια, ειδικά επιθέματα ή ορθοτικά μπορούν να βοηθήσουν.
- Ένας νυκτερινός νάρθηκας μπορεί να διατείνει την τραυματισμένη απονεύρωση και να επιτρέψει την επούλωση.
Επιπρόσθετα βήματα:
- Εφαρμόστε moleskin για να αποφύγετε την πίεση εάν έχετε θυλακίτιδα.
- Δείτε έναν φυσικοθεραπευτή για να μάθετε ασκήσεις διατάσεων και ενδυνάμωσης. Αυτές βοηθούν στην αποφυγή της πελματιαίας απονευρωσίτιδας ή της τενοντίτιδας Αχίλλειου από επιστροφή.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό
- Όταν ο πόνος γίνεται χειρότερος παρά την οικιακή αντιμετώπιση
- Υπάρχει λίγη πρόοδος μετά από 2 με 3 εβδομάδες οικιακής αντιμετώπισης
- Ο πόνος σας είναι αιφνίδιος και ισχυρός
- Έχετε ερυθρότητα ή οίδημα στην πτέρνα ή δεν μπορείτε να πατήσετε το πόδι
Τι να Περιμένετε κατά την Επίσκεψη στο Γιατρό
Ο γιατρός θα σας πάρει το ιατρικό ιστορικό και θα σας εξετάσει, περιλαμβάνοντας μια πλήρη εξέταση των ποδιών σας.
Για να βοηθηθεί στη διάγνωση του αίτιου του προβλήματος, ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις για το ιατρικό ιστορικό σας, όπως:
- Είχατε αυτό τον τύπο πόνου στην πτέρνα στο παρελθόν; Εάν ναι, ποια ήταν η διάγνωση και τι είχε προκαλέσει το πρόβλημα;
- Πότε ξεκίνησε αυτό το επεισόδιο πόνου;
- Έχετε αυτόν τον πόνο κατά τα πρώτα βήματα το πρωί ή μετά τα πρώτα βήματα μετά από ξεκούραση;
- Που ακριβώς πονάτε;
- Είναι ο πόνος αμβλύς και δυνατός ή οξύς και διαξιφιστικός;
- Είναι χειρότερος όταν ασκείστε;
- Είναι χειρότερα όταν στέκεστε;
- Έχετε οίδημα ή ερυθρότητα στην πτέρνα;
- Είχατε κάποια πτώση ή στραμπουλίξατε το πόδι σας τελευταία;
- Είστε δρομέας; Τι αποστάσεις τρέχετε; Πόσο συχνά τρέχετε; Σε τι τύπο επιφάνειας τρέχετε;
- Περπατάτε ή στέκεστε στα πόδια σας για μεγάλες περιόδους;
- Τι είδους παπούτσια φοράτε;
- Έχετε άλλα συμπτώματα;
Οι διαγνωστικές εξετάσεις που μπορεί να εκτελεστούν περιλαμβάνουν ακτινογραφία του άκρου ποδός, εστιάζοντας στην πτέρνα.
Εάν διαγνωστεί πελματιαία απονευρωσίτιδα ή θυλακίτιδα και εάν οι αλλαγές παπουτσιών και η χρήση ορθοτικών δεν βοηθήσουν, μπορούν να δοκιμαστούν ενέσεις κορτιζόνης. Το χειρουργείο είναι η τελευταία λύση και σπάνια είναι απαραίτητο.
Εάν διαγνωστεί τενοντίτιδα Αχίλλειου, μπορεί να χορηγηθούν αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν ανυψωτικά πτέρνας. Οι διατάσεις μπορούν να βοηθήσουν. Σε ιδιαίτερα δυσίατες περιπτώσεις, μπορεί να βοηθήσει ένα τακούνι γύψου ή μπότα. Το χειρουργείο συνήθως δεν είναι απαραίτητο.
Πρόληψη
Για να προλάβετε την πελματιαία απονευρωσίτιδα και την τενοντίτιδα του Αχίλλειου, διατηρείστε ευλύγιστους και ισχυρούς μύες στη γαστροκνημία, στους αστραγάλους και στους άκρους πόδες. Πάντα να κάνετε διατάσεις και προθέρμανση πριν τις αθλητικές δραστηριότητες.
Να φοράτε άνετα παπούτσια με καλή εφαρμογή και υποστήριξη της καμάρας και απόσβεση κραδασμών. Εάν έχετε πρηνισμό, ψάξτε για αθλητικά παπούτσια που εμποδίζουν τον πρηνισμό. Εάν σας χορηγήσει ορθοτικά ο γιατρός σας, να τα φοράτε σε όλα τα παπούτσια σας, όχι όταν ασκείστε μόνο.
Schroeder BM; American College of Foot and Ankle Surgeons. Diagnosis and treatment of heel pain. Am Fam Physician. 2002;65(8):1686-1688.
American College of Radiology (ACR), Expert Panel on Musculoskeletal Imaging. Chronic Foot Pain. Reston, VA: American College of Radiology; 2002.
Donley BG, Moore T, Sferra J, Gozdanovic J, Smith R. The efficacy of oral nonsteroidal anti-inflammatory medication (NSAID) in the treatment of plantar fasciitis: a randomized, prospective, placebo-controlled study. Foot Ankle Int. 2007;28:20-23.
Aldridge T. Diagnosing heel pain in adults. Am Fam Physician. 2004;70:332-338.
Ho K, Abu-Laban RB. Ankle and foot. In: Marx J, ed. Rosen's Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 6th ed. Philadelphia, Pa: Mosby Elsevier; 2006:chap 55.