Ορισμός

Ο οδοντιατρικός όρος για ένα δόντι που έχει αποκολληθεί είναι "εκγομφωμένο".

Εναλλακτικές Ονομασίες

Δόντι - σπασμένο, δόντι - αποκολλημένο

Γενικές Πληροφορίες

Ένα μόνιμο δόντι που έχει αποκολληθεί μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να επανεμφυτευτεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, μόνο τα μόνιμα δόντια των ενηλίκων επανεμφυτεύονται στο στόμα. Τα νεογιλά δόντια συνήθως αφήνονται εκτός.

Επικοινωνήστε αμέσως με τον οδοντίατρο εάν ένα δόντι σπάσει ή βγει. Εάν μπορείτε να βρείτε το δόντι μετά το ατύχημα ή τον τραυματισμό, πάρτε το μαζί όταν αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Αίτια

Τα οδοντιατρικά ατυχήματα συνήθως προκαλούνται από:

  • Ακούσιες πτώσεις
  • Αθλητικούς τραυματισμούς
  • Τσακωμούς
  • Αυτοκινητιστικά ατυχήματα
  • Δάγκωμα σκληρών τροφών
Πρώτες Βοήθειες

Φύλαξη οποιοδήποτε δοντιού έχει φύγει από τη θέση του, για πιθανή επανεμφύτευση. Φέρτε το δόντι στον οδοντίατρό σας όσο το δυνατό συντομότερα. Όσο περισσότερο περιμένετε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες για επιτυχή επανεμφύτευση. Πιάστε το δόντι μόνο από τη στεφάνη (μασητήριο άκρο).

Χρησιμοποιήστε μια από τις ακόλουθες επιλογές για τη μεταφορά του δοντιού:

  1. Προσπαθήστε να βάλετε το δόντι στο φατνείο, στο επίπεδο των διπλανών δοντιών. Δαγκώστε απαλά μια γάζα ή ένα βρεγμένο φακελάκι τσαγιού για να το κρατήσετε στη θέση του. Τα γύρω δόντια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άγκυρες. Θα πρέπει να προσέξετε ώστε να μην καταπιείτε το δόντι.
  2. Εάν το δόντι δεν δύναται να τοποθετηθεί στο φατνίο, τοποθετήστε το σε ένα δοχείο και καλύψτε το με μικρή ποσότητα γάλατος πλήρων λιπαρών ή σάλιου. Το δόντι μπορεί επίσης να μεταφερθεί μεταξύ κάτω χείλους και ούλων ή κάτω από τη γλώσσα.
  3. Μια συσκευή φύλαξης του δοντιού μπορεί να υπάρχει διαθέσιμη στο οδοντιατρείο. Αυτές οι συσκευασίες περιέχουν μια θήκη μεταφοράς και ένα υγρό διάλυμα. Εξετάστε την αγορά μιας τέτοιας συσκευασίας για το κουτί πρώτων βοηθειών του σπιτιού.

Για επιπλέον πρώτες βοήθειες, ακολουθήστε τα ακόλουθα βήματα:

  1. Εφαρμόστε μια κρύα κομπρέσα στο στόμα και στα ούλα για τον πόνο.
  2. Εφαρμόστε άμεση πίεση, χρησιμοποιώντας μια γάζα, για τον έλεγχο της αιμορραγίας.
  3. Αναζητήστε οδοντιατρική βοήθεια αμέσως. Όσο συντομότερα λάβετε οδοντιατρική βοήθεια, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες για επιτυχή επανεμφύτευση.

Τα δόντια με σοβαρά κατάγματα μπορεί να εκθέτουν τον νευρικό ιστό στο εσωτερικό του δοντιού. Στην περίπτωση αυτή, απαιτείται άμεση προσοχή για την αποφυγή λοιμώξεων, αποστημάτων και του πόνου.

Απλά θραύσματα ή κατάγματα μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μη επείγοντα περιστατικά, αλλά θα πρέπει να επισκευαστούν για να αποφευχθούν τα αιχμηρά άκρα που μπορούν να κόψουν τα χείλη ή τη γλώσσα αλλά και για κοσμητικούς λόγους.

ΜΗΝ
  1. Μην αγγίζετε τη ρίζα του δοντιού. Πιάστε το δόντι μόνο από το μασητήριο άκρο - τη στεφάνη του δοντιού.
  2. ΜΗΝ ξύνετε τη ρίζα του δοντιού για να αφαιρέσετε ακαθαρσίες.
  3. ΜΗΝ βουρτσίζετε ή καθαρίζετε το δόντι με αλκοόλ ή οξυζενέ.
Πότε να Επικοινωνήσετε με το Γιατρό

Δείτε αμέσως έναν οδοντίατρο εάν:

  • Έχει βγει ένα μόνιμο δόντι.
  • Ένα δόντι έχει υποστεί ένα μερικό κάταγμα και υπάρχει πόνος και οίδημα.

Σε περιπτώσεις απλών καταγμάτων των δοντιών, μπορεί να κλειστεί ένα απλό ραντεβού με τον οδοντίατρο σε μη επείγουσα βάση.

Μετά από ένα σημαντικό ατύχημα, εάν δεν μπορείτε να συγκλείνετε τα δόντια, μπορεί να έχετε κάταγμα της κάτω σιαγόνας. Αυτό απαιτεί άμεση αναζήτηση βοήθειας. Μπορείτε να επισκεφθείτε έναν οδοντίατρο, αλλά αναζητήστε επίσης βοήθεια σε ένα νοσοκομείο.

Πρόληψη
  • Να φοράτε ένα προστατευτικό μασέλας (mouth guard) όταν συμμετέχετε σε αθλήματα επαφής.
  • Αποφύγετε τους τσακωμούς.
  • Αποφύγετε τις σκληρές τροφές, όπως τα κόκκαλα, το ξερό ψωμί και τα σκληρά bagel.
  • Να φοράτε πάντα ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο.

Πηγές:

Roberts JR, Hedges JR, eds. Clinical Procedures in Emergency Medicine. 4th ed. Philadelphia, Pa: Saunders; 2004.

Marx JA, Hockberger RS, Walls RM, eds. Rosen’s Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 5th ed. St. Louis, Mo: Mosby; 2002.

Επικαιροποίηση από:

Συνεργάτες του iatronet.gr